Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Hoofdstuk mobiliteit federaal akkoord bevat slechts één lichtpunt: herinvestering in het spoor

Een aantal onderzoekers van de UGent, ULB, UCLouvain en het CNE-CSC hebben het hoofdstuk mobiliteit in het akkoord van de federale regering De Croo geanalyseerd. Zij zien slechts één lichtpunt: een jaarlijkse herinvestering van 500 miljoen euro in het spoor. Voor het overige is het mobiliteitsbeleid van de regering De Croo een voortzetting van het liberale besparingsbeleid van de vorige federale regering Michel.

Lees verder

Waarom een aftellende klimaatklok een compleet verkeerde perceptie creëert

In de obsessie met countdowns tot het moment dat de aarde in een onomkeerbare klimaatnoodtoestand vertoeft, schuilt een waar gevaar. De illusie van tijd en de verschuiving van het probleem ontkent de schade die nu, hier en overal wordt aangericht.

Lees verder

Brengt de Vivaldi-regering meer zorg, hogere pensioenen en eerlijke fiscaliteit?

Ik nodig u uit om het regeerakkoord te bekijken door de leesbril van een vergrijzende samenleving. Vorig jaar nam ik een lang interview af van demograaf Patrick Deboosere over de mythes van de vergrijzing, de zogezegde onbetaalbaarheid van de pensioenen en hoe het neoliberalisme dat debat heeft gekaapt. Het werd het boek ‘Leve de vergrijzing’. Deboosere omschrijft de pensioendiscussie als ‘een sleutelkwestie in het offensief van het neoliberalisme’. Benieuwd of de regering-De Croo erin slaagt om uit te breken uit dat neoliberale carcan. Wat zijn de plannen op vlak van zorg, pensioenen en eerlijke belastingen? 

Lees verder

Wat we nodig hebben om huisartsen hun job te laten doen

De tweede golf lijkt begonnen en de eerste lijn van onze gezondheidszorg wordt overspoeld. Zes maanden na het begin van de epidemie is er zo goed als niets ondernomen door het beleid om dit scenario vandaag te voorkomen. Nochtans zijn huisartsen, verpleegkundigen, wachtposten … de eerste en belangrijkste schakel in de strijd tegen de verspreiding van het virus.

Lees verder

Plannen nieuwe regering rond asiel en migratie vergen een kritische blik

De onderhandelingen van zeven partijen over een nieuwe regering zijn eindelijk rond. België heeft een nieuwe federale regering. Wij juichen dit toe, maar we moeten ook uiterst waakzaam blijven tegenover wat deze regering een "vastberaden terugkeerbeleid" noemt en tegenover het omgaan met "nieuwe plaatsen" in gesloten centra.

Lees verder

Film Fest Gent 2020: Intense cinema als vaccin

Film Fest Gent leeft! Dat van 13 tot 24 oktober de editie 2020 van Vlaanderens belangrijkste filmfestival, weliswaar met strikte COVID-19 maatregelen en in hybride vorm, doorgaat is een feest op zich. Maar ook van het programma en de keuzes worden we vrolijk. Vooral omdat de rebelsheid en vitaliteit van de Neue Deutsche Welle belicht in de retrospectieve ‘Papas Kino ist Tot!’ niet enkel geërfd lijkt door de geselecteerde jonge Duitse filmmakers maar ook als rode draad door de verschillende secties loopt. De urgentie weerspiegeld in een festivalaffiche die de genderproblematiek in beeld brengt is terug te vinden in filmparels verspreid over deze Gentse twaalfdaagse. Een dosis intense cinema als vaccin tegen narcisme en een angstige blik.

Lees verder

Protestkamp tegen bouw plasticfabriek

Deze ochtend hebben zo'n 150 klimaatactivisten een protestkamp opgetrokken op de terreinen van chemiebedrijf INEOS in de Antwerpse haven. Met deze bezettingsactie willen de actievoerders voorkomen dat de werken voor een nieuwe plasticfabriek, Project One, van start kunnen gaan. De Vlaamse regering belooft honderden miljoenen staatssteun voor dit project [1]. "Hét voorbeeld van de foute keuzes die gemaakt worden over de toekomst van de Vlaamse industrie".

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vivaldi coalitie: Wat met kernenergie?

  Van een nieuwe coalitie, met Groen, Sp.a/Vooruit en ECOLO verwacht men een nieuwe kijk op de Belgische energiepolitiek. Die politiek, of het gebrek eraan, deed zich sterk voelen onder de vorige regering, met de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium