Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

“Benut inheemse kennis voor duurzame voedselproductie”

Lokale kennis over voedselproductie die van generatie op generatie is doorgegeven, kan bijdragen aan oplossingen voor de klimaatcrisis. Dat bleek begin december op een voedselconferentie in Milaan.

Lees verder

U was dit jaar opvallend vaak boos en verontwaardigd. Lees hier waarover.

Dit zijn de 20 artikels die het voorbije jaar het meest gelezen en gedeeld werden. Het is een opsomming van de thema's waar de lezers van DeWereldMorgen.be van wakker liggen. Het zijn tegelijk de thema's die onze regeringen onbeschaamd negeren. Vraag is hoelang ze dat nog kunnen blijven doen.

Lees verder

Wat is de link tussen Warmste Week en Vlaamse begroting?

De Warmste Week liep dit jaar toevallig samen met de week waarin het Vlaams Parlement de begroting van het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap voor 2020 ging goedkeuren. Spijtig genoeg zien slechts weinigen het duidelijk verband tussen deze voor de oppervlakkige observator zeer verschillende gebeurtenissen.

Lees verder

De elitedemocratie van N-VA

“-60% op de projectsubsidies? Te snel geweest, foutje, we gaan dat rechtzetten.” – zo klinkt de schaduw-cultuurminister Joachim Pohlmann tegenwoordig, op toer achter te schermen. Hij wil de schade beperken nadat cultuurwerkers en samenlevingsopbouwers al vier maal massaal en solidair op straat kwamen. Plots heeft N-VA de mond vol over ‘dialoog’ en ‘een open hand’, too little, too late. 

Lees verder

Musici in zwaar weer: vanitas en nazisme

Wie kan de link over muziek én maatschappij beter leggen dan de erudiete Fred Brouwers die met dit boek bewijst dat er in een gedreven melomaan ook een kritische socioloog kan schuilgaan? ‘Beethoven in de bunker’ past uitstekend in de reeks van maatschappijkritische publicaties die het uithangbord van uitgeverij EPO zijn.

Lees verder

2,5 miljoen Mozambikanen hebben dringend nood aan hulp

Na een jaar van droogte, cyclonen, overstromingen en voedselonveiligheid hebben 2,5 miljoen mensen in Mozambique dringend nood aan hulp. Voedselonzekerheid is het belangrijkste probleem, en de kans op nieuwe cyclonen is groot. 

Lees verder

Waarom we meer moeten horen over Nicaraguaanse vluchtelingen in Costa Rica

Wereldwijd zijn 70,8 miljoen mensen op de vlucht.[1] In de media horen we over landen als Syrië en Venezuela, maar ook in andere landen ontvluchten mensen geweld en onderdrukking. Zo ook in Nicaragua. In San José, de hoofdstad van Costa Rica, sprak ik recent gearriveerde Nicaraguanen over het opbouwen van een nieuw leven na de vlucht en over welke rol sociale netwerken daarbij spelen.

Lees verder

Gebruik pil doet deel van vrouwenbrein krimpen

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de hypothalamus aanzienlijk kleiner is bij vrouwen die de anticonceptiepil nemen. Dat gebied in de hersenen speelt een belangrijke rol in onder meer het humeur, zin in seks en eetlust.

Lees verder

Marokkaanse journalist Omar Radi belandt achter de tralies voor een kritische tweet

Omar Radi, één van de scherpste en origineelste journalisten van Marokko, brengt de eindejaarsperiode door achter de tralies. Donderdag werd hij door de politie ondervraagd over een 9 maanden oude tweet en meteen voor de rechter gebracht. Die weigerde hem op borgtocht vrij te laten en dus moet hij in de gevangenis zijn proces afwachten dat op 2 januari begint.

Lees verder

"Het is gewoon plezant om beter zorg te dragen voor de wereld"

Meedoen aan een Facebook-challenge kan grote gevolgen hebben. Dat is zowat het verhaal van Thomas de Groote, die amper twee jaar geleden de uitdaging aanvaardde om enkele minuten zwerfvuil op te ruimen. Nu leidt hij River Cleanup, een organisatie met honderden acties en veertigduizend vrijwilligers in tien landen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Yuval Noah Harari over de wereld van morgen

Voor de verschijning van de boeken Sapiens (2011) en Homo Deus (2016) had niemand van Yuval Noah Harari gehoord. Hij was hoogleraar in een obscuur historisch specialisme aan de Universiteit van Jeruzalem. Nu is hij bestsellerauteur die de wereld rondreist om lezingen te geven en instemmend door wereldleiders als Barack Obama en Bill Gates wordt genoemd.

Lees verder

Radio Mukambo 432 - Top 15 albums of 2019

Het was een jaar in de maak en hier is het dan: de 15 beste albums van het jaar op Radio Mukambo. Het is een wereldwijde reis tussen Afrika, Europa en Latijns-Amerika, op zoek naar...

Lees verder

Mohamed Ridouani, 1 Jaar Leuvens burgemeester: 6/10

Dat Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani na 24 jaar Louis Tobback voor een uitstekende overgang en doorstart heeft gezorgd, is gezien de impact die Tobback had een hele prestatie op zich. Ondanks zijn Marokkaanse roots, die...

Lees verder

Een verklaring over de klimaatcrisis, de energietransitie en het extractivisme in Latijns-Amerika

De sociale bewegingen waren  al bezig met de voorbereidingen van het verzet tegen de COP25 - waarbij degenen die het meest te lijden hadden onder het klimaatgeweld buitenspel zouden worden gezet - nog voordat de...

Lees verder

Uitgelezen: Kapitalisme voor beginners. Brief aan Vivek Chibber.

Beste Vivek, Ik weet niet of Paul De Grauwe u bekend is. Hij is professor aan de London School of Economics and Political Science. In een interview stelde hij ooit dat het kapitalisme zijn eigen...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium