Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wat na de oorlogsmisdaden in het Oekraïense Boetsja?

De vreselijke beelden in Boetsja, een voorstad van Kiev, maken eens te meer duidelijk waarom oorlogen ten alle prijze moeten vermeden worden. Oorlogsmisdaden zijn een bijproduct van oorlogen, zoals die zijn gedocumenteerd in Congo, Joegoslavië, Tsjetsjenië, Afghanistan, Irak, Syrië, Libië, Palestina, Myanmar, … en nu dus opnieuw in Oekraïne. Oorlogen verlopen niet volgens Hollywoodscripts maar ontsporen vanop tactische tekentafels in militaire hoofdkwartieren naar een gruwelijke wrede logica op het terrein.

Lees verder

Anne Morelli over oorlogspropaganda: “Twijfel altijd, over wat men ons opdringt én over wat we er zelf over menen te weten”

In 2001 publiceerde Anne Morelli haar boek 'Elementaire principes van oorlogspropaganda'. 21 jaar later gelden haar 10 principes nog steeds volledig. DeWereldMorgen.be vroeg haar ze toe te passen op de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Lees verder

Koen Van Kerkhoven (COC): “Kortere zomervakantie? 78% van onderwijspersoneel ziet het niet zitten”

Het Franstalig onderwijs kort de zomervakantie met twee weken in. Zo wil het vermijden dat de leerlingen te veel van de leerstof tussen 2 schooljaren in vergeten. Ook in Vlaanderen is de inkorting van de zomervakantie een terugkerend discussiepunt. Maar wat denken leerkrachten daar nu zelf van? De Christelijke Onderwijscentrale (COC) organiseerde een bevraging van 5.300 onderwijspersoneelsleden, leraars, directies en ondersteunend personeel. Hun conclusie? De vakantie inkorten is ongewenst en niet nodig. Wij spraken met secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven.

Lees verder

De slachting van Boetsja: in wat voor een verschrikkelijke toestand zijn we beland?

De verschrikkelijke beelden van Boetsja en andere gruweldaden zijn tekenen van een ‘zwarte evolutie’ van toenemend militarisme en fascisme, waarin Poetin een groot aandeel heeft. We moeten verhinderen dat de toestand escaleert naar een wereldoorlog, aldus Peter Franssen.

Lees verder

Vóór de oorlog

N.a.v. de Russische invasie tegen Oekraïne schreef Tariq Ali, Brits-Pakistaans historicus, romanschrijver, journalist, biograaf, toneelschrijver en televisie- en filmproducent, wiens werk idealistisch en politiek geëngageerd is, dit analysestuk over de geschiedenis van de wereldmachten voor, tijdens en na de eerste Koude Oorlog, die tot deze oorlog geleid heeft.

Lees verder

Valentyn Vasyanovychs ‘Reflection’: Russische folteringen, Oekraïense trauma’s

De Oekraïense regisseur, scenarist, DoP, monteur en producent Valentyn Vasyanovych liet zich in het festivalcircuit opmerken met twee weerbarstige en visueel virtuoze films: ‘Atlantis’ en ‘Reflection’. Twee helletochten die dystopisch leken maar profetisch bleken. Van beide films worden voorstellingen georganiseerd om de filmmakers in Oekraïne te ondersteunen.

Lees verder

Slechte werkomstandigheden bij deelplatformen: niets nieuws onder de zon

Volgens een nieuwe studie van Fairwork Belgium, uitgevoerd door het centrum voor sociologisch onderzoek van de KU Leuven, werd er zowel bij Deliveroo als Takeaway.com slechte tot zeer slechte werkomstandigheden vastgesteld. "Deze studie bevestigt nogmaals wat we bij BTB-ABVV al jaren lang op het terrein vaststellen en aanklagen", aldus de Belgische Transportbond.

Lees verder

Was het slim om al ons geld op de coronavaccins te verwedden?

De internationale gemeenschap heeft disproportioneel veel geïnvesteerd in de vaccinatiecampagne tegen Covid-19, ten koste van alternatieve strategieën en de versterking van de publieke gezondheidszorg. Jasper Thys, beleids- en campagnemedewerker bij Viva Salud, pleit voor een aanpak die sociale rechtvaardigheid prioriteit geeft.

Lees verder

Qatar: Beveiligingspersoneel onderworpen aan dwangarbeid

In Qatar werken bewakingsagenten onder omstandigheden die gelijkstaan aan dwangarbeid. Dat komt ook voor bij projecten die te maken hebben met het Wereldkampioenschap voetbal dat er dit jaar plaatsvindt. In het nieuwe Amnesty-rapport ‘They think that we’re machines’ staan de ervaringen beschreven van 34 werknemers van acht beveiligingsbedrijven in Qatar.

Lees verder

Adbusting Actie: Total moet activiteiten in Rusland stopzetten

"Wij blijven gas tanken in Rusland. Afkicken is moeilijk. TotalEnergies" Met die boodschap pakten activisten in de nacht van 5 op 6 april in Brussel, Gent, Antwerpen en Brugge reclamepanelen aan. Ze nemen het niet dat Total nog steeds actief is in Rusland en op die manier de gruwelijke oorlog in Oekraïne mee financiert.

Lees verder

Hoe Vlaanderen een buffer kan opwerpen tegen de volgende waterbom

De watersnood in België afgelopen zomer heeft ons stevig met de neus op de feiten gedrukt. Vlaanderen ontsnapte op het nippertje aan rampspoed. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en WWF stelden een memorandum op waarin ze de Vlaamse regering oproepen om onze regio dringend klimaatrobuuster in te richten. Ze lijsten meer dan 30 concrete maatregelen op die Vlaanderen op weg zetten richting een veiligere en dus welvarende regio. Rode draad: maak van water opnieuw een centraal aandachtspunt in alle beleidsprocessen en planvorming. En gebruik natuur, bodem en landschap als een kostenefficiënte oplossing.

Lees verder

Dringend noodvoedselplan nodig met voedselbossen

Het Food Forest Institute VZW is een Belgische organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van grootschalige voedselbossen. De organisatie wijst op de dringende noodzaak om af te stappen van het exclusieve gebruik van éénjarige gewassen als graan voor onze voedselproductie. Voedselbossen zijn een belangrijk onderdeel van het alternatief.

Lees verder

Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid – en de planeet

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank – levert een steeds groter aandeel van ons dieet. Dat is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet, schrijven vier Australische voedingswetenschappers. Tijd om rigoureus te minderen met ultrabewerkt voedsel. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

"Mama, ga jij betogen tegen de oorlog in Oekraïne?" Een tafelgesprek.

  Volgende week is er een betoging tegen de oorlog in Oekraïne, zeiden ze op school. Ga jij daar naartoe, mama? Ik weet ervan, ik ga zeker! Gaat de oorlog dan stoppen? Nee, dat niet....

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium