Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Personeel voert actie tegen afbraak VRT

De besparingsdrift van de Vlaamse regering is bij het personeel van de VRT in het verkeerde keelgat geschoten. Sinds april verzetten ze zich tegen de personeelsafbouw, de gedwongen ontslagen en de privatisering van Thuis. Om hun eisen kracht bij te zetten trokken ze op maandag 21 november naar het kabinet van bevoegd minister Dalle en overhandigden hem een petitie tegen de afbraak van de Openbare Omroep. Fotoreportage onderaan het artikel.

Lees verder

Leerkracht Evita De Jaeghere: 'Hoofddoekenverbod zet de democratie op het spel'

Evita De Jaeghere is leerkracht filosofie en cultuurwetenschappen aan het Lucernacollege te Gent. 98 procent van de leerlingen is moslim en hoofddoeken zijn er toegestaan. Het lerarenkorps is divers, moslima’s met en zonder hoofddoek, de helft niet-moslim en zonder migratieachtergrond, de andere helft heeft wel een migratieachtergrond. Evita geeft les over democratie in een van haar klassen. Gechoqueerd door de uitspraken van de minister van onderwijs schreef ze deze opinie.

Lees verder

WWF-topman: “Verlies- en schadefonds dreigt fonds voor einde van de wereld te worden”

COP27 heeft mooie stappen gezet in de richting van een schadefonds voor arme landen die getroffen worden door de gevolgen van de klimaatverandering. Concrete maatregelen om de opwarming af te remmen heeft de klimaattop echter niet opgeleverd, en dat heeft ernstige gevolgen voor de wereld zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). 

Lees verder

#9: Betaal de klimaatschade

De klimaattop in Sharm-el-Sheik loopt op zijn einde. Onze host Tjhoi gaat in gesprek met Tine Hens over de roep om arme landen te vergoeden voor de schade die ze nu al lijden. Klimaatrechtvaardigheid en klimaatfinanciering zijn de centrale thema’s. Maar Tine Hens, van kindsbeen af lid van de jeugdbond voor natuur en milieu, is duidelijk: 'We moeten verder kijken dan die financiering.'

Lees verder

De zaak Adil: hoe de media leugens van politie en parket verspreidden

Twee jaar nadat Adil overleed, wordt zijn tragische dood herleid tot: “Het was die jongeman die na een achtervolging door de politie stierf, en waarna die rellen in Anderlecht plaatsvonden.” Nochtans deden de gebeurtenissen destijds veel stof opwaaien, en volgden media en politiek de zaak nauwgezet op. Betogers werden gearresteerd, graffiti en banners werden verwijderd, politici deden uitspraken, politievakbonden lieten hun stem horen. Een overzicht, samengesteld uit informatie uit persberichten, de Facebookpagina Justice pour Adil en een gesprek met de advocaat van de familie.

Lees verder

‘She Said’ van Maria Schrader: De onderzoeksjournalist als #MeToo thrillerheld

Net als ‘Spotlight’ en ‘The Post’ sluit ‘She Said’ aan bij de Hollywoodtraditie van journalistenfilms die op spannende wijze morele, historische verhalen vertellen. Maria Schrader tekent voor een efficiënte adaptatie van de bestseller uit 2019 waarin New York Times journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey hun onderzoek naar het wangedrag van de machtige producent Harvey Weinstein reconstrueren. Resultaat is een drama waarin empathie en emoties primeren op sensatie.

Lees verder

Pertinente vraagtekens bij de Vlaamse wapenuitvoer

Wapenuitvoer is een belangrijke maatstaf om de vredelievendheid van een land of regio te beoordelen. Over Vlaanderen valt op dat vlak heel wat te zeggen. Zo is vorig jaar de uitvoer niet alleen fors gestegen maar zien we ook dat economische en politieke belangen blijkbaar gemakkelijk de overhand halen op humanitaire criteria.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Terugblik COP27: waarom De Croo's speech niet over klimaatplaktivisme moest gaan

Aan het begin van de VN-Klimaattop die twee weken geleden van start ging in Sharm-El-Sheikh in Egypte, kreeg onze eerste minister Alexander De Croo vijf minuten het woord. Uit frustratie pende Kristien Lindemans dit stuk neer als reactie op de inhoud van die vijf minuten. Waarom we het vandaag nog publiceren? Omdat haar boodschap, ook na afloop van (de resultaten van) de COP27, jammer genoeg nog steeds van belang is.

Lees verder

Uitgelezen: Hemelrijk. Brief aan Chris De Stoop.

  Beste Chris, Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht want we zitten allemaal even recht … Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint Nikolaas, ik zie hem al...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium