Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

VRT is er voor alle kijkers en luisteraars, niet alleen voor Vlaams-nationalisten

In Hongarije bedient het omstreden regime van Viktor Orban zich van de openbare omroep om zijn nationalistische discours, niet gespeend van xenofobe reflexen, te laten insijpelen bij de bevolking. In het noorden van ons land hebben we nu een Vlaamse regering die de openbare omroep VRT wil inschakelen in een Vlaams-nationalistisch project waarbij geen afdoende ruimte wordt gelaten voor het feit dat we Belgen zijn en leven in het land dat België heet. De openbare omroep is er voor iedereen, en uiteraard niet alleen voor diegenen die dwepen met Vlaams-nationalisme, identitaire retoriek en separatisme.

Lees verder

De planeet kan niet genezen zolang we de Westerse oorlogsmachine niet ontmaskeren

Wie Jonathan Cook nog niet ontdekt heeft kan hier kennismaken met onze vertaling van zijn zoveelste uitstekende blogpost. Deze echte journalist, die naam waardig, toont het ware gelaat van de Westerse oorlogsmachine met zijn tentakels over heel de wereld, die alleen stand kan houden tegen de publieke opinie dankzij de bereidwillige hulp van de mainstream media. Een vrij lang artikel, maar volledig de moeite waard. Hoelang blijven wij deze waanzin nog dulden?

Lees verder

Latijns-Amerikaans bevrijdingsfilosoof Enrique Dussel, onterecht onbekend in Europa

Paulo Freire en Ivan Illich zijn zowat de enige progressieve denkers uit Latijns-Amerika die in Europa enige faam hebben/hadden – en dan nog alleen bij oudere generaties. Er zijn ook de boeken van de onvolprezen Eduardo Galeano. Dat is het zowat. Mexicaan/Argentijn Enrique Dussel krijgt met het boek 'De Bevrijdingsfilosoof – Het rebelse denken van Enrique Dussel' door de Nederlandse filosoof Wil Heefer eindelijk verdiende aandacht in het Nederlandse taalgebied.

Lees verder

Plaatsgebrek in gemeenschapsinstellingen: “Jongeren opsluiten is niet altijd de beste keuze”

Al lange tijd is het aantal plaatsen in de jeugdinstellingen een probleem. Het plaatstekort zorgde ervoor dat het aantal bedden in de laatste tien jaar steil omhoog ging. Toch daalde de jeugdcriminaliteit in die periode met 40 procent. Voor Magda Massoels, afdelingshoofd gemeenschapsinstellingen, leidt dat tot een vreemde conclusie: “De jeugdcriminaliteit daalde en het aantal plaatsen ging steil omhoog. En toch voelt het alsof er plaats te weinig is”, stelt ze verbaasd.

Lees verder

WWF: 5 jaar na het Parijs-akkoord is het nu de hoogste tijd voor Actie

  Zaterdag 12 december markeert de 5e verjaardag van het akkoord van Parijs. Om dit jubileum te vieren, houden het...

Lees verder

Mens heeft meer materiaal gecreëerd dan alle natuur op aarde

De massa van alle door mensen geproduceerde materialen, zoals beton, staal en plastic weegt nu evenveel als al het leven op de planeet samen, en het tempo versnelt nog. De hoeveelheid plastic alleen heeft meer massa dan alle land- en zeedieren samen, blijkt uit onderzoek in Nature.

Lees verder

Europese klimaatambitie: belangrijke stap maar geen groot feest

De voorbije twee weken voerde de Klimaatcoalitie verschillende acties, die gisteren werden afgesloten met een grote verjaardagstaart in Brussel. Vandaag beslisten de Europese staatshoofden om de EU klimaatambitie voor 2030 te verhogen naar een uitstootvermindering van minstens 55 procent (ten opzichte van 1990). De Klimaatcoalitie erkent dat dit een belangrijke stap is maar herinnert er tegelijk aan dat dit een absoluut minimum is en dus zo strikt als mogelijk moet ingevuld worden. 

Lees verder

‘Tenet’: De tijdpuzzel en breinbreker van Christopher Nolan

Van een film waar een dreigend einde-van-de-wereld moet afgewend worden in volle pandemie verwachten dat hij zowel de bioskopen als de cinema industrie redt, was wat veel gevraagd. Zeker wanneer die spionagethriller het meest enigmatische en hermetische werk blijkt van een sowieso complexiteit koesterende filmmaker. Een ‘game changer’ werd ‘Tenet’ niet, maar de Britse regisseur Christopher Nolan tekende wel voor de meest spectaculaire en uitdagende film van 2020. Een audiovisuele puzzel die de concepten tijd en ruimte uitrekt.

Lees verder

Kommer en kwel in Switi Sranan

  De overvloedige vegetatie, de rijkdom aan prachtige en nooit eerder ontdekte bloemen met onbekende geuren, de heldere wateren waarin...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

TreinTramBus: nieuwe treindienst stap vooruit maar het werk is nog lang niet af

Volgende zondag gaat de nieuwe dienstregeling van de NMBS van start, met de opening van een nieuw station in Anderlecht, de uitbreiding van het S-aanbod rond Antwerpen en een nieuwe IC-trein Brussel-Kortrijk. Dat zijn welkome verbeteringen maar het werk is nog niet af om van het spoor de ruggengraat van een sterk openbaar vervoer te maken.

Lees verder

Maatwerkers, onmisbare schakel in verspreiding vaccin

Het ABVV pikt het niet dat het Vlaams sociaal akkoord (VIA), dat eindelijk zou zorgen voor betere voorwaarden in de social profitsector, de maatwerkwerknemers negeert. Dat de Vlaamse overheid de werknemers uit de maatwerksector geen extraatje gunt voor al het geleverde werk en het financiële leed dat zij tijdens deze coronacrisis hebben geleden, kan niet door de beugel. Daarom voeren wij op 14 december een sensibiliseringsactie bij producent Pfizer.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium