Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De Harperbrief is misschien het beste voorbeeld van de ware ‘cancel culture’

De Harperbrief is de nieuwste frontlijn in een cultuuroorlog die reeds enkele decennia aan de gang is. Een lijst van prominente ondertekenaars schaart zich achter de oproep om het ‘vrije woord’ en ‘open debat’ te beschermen tegenover illiberale krachten en ‘het verzet’ dat dreigt te verharden tot ‘dogma of dwang’. Maar de inzet van een democratische beweging wordt hierdoor miskend.

Lees verder

“Dat hadden we nooit moeten doen”: komen de Nederlandse (Belgische, Europese) sociaal-democraten tot inkeer?

Verandert de Nederlandse sociaal-democratische partij PvdA van koers, nu ze in het parlement nog amper 9 zetels overhoudt, haar laagste aantal ooit? Historicus Duco Hellema en journalist Margriet van Lith spraken met PvdA-politici, die er in de jaren 1990 bij waren toen hun partij harde sociale inleveringen goedkeurde. Een leerrijk boek voor de Belgische Sp.a en PS. Zijn die al toe aan zoveel inzicht over hun verleden? Verplichte literatuur voor alle sociaal-democraten (en andere progressieve krachten).

Lees verder

De racistische onderbouw van de Amerikaanse oorlogvoering

De Filipijnse denker, andersglobalist en politicus Walden Bello illustreert de racistische onderbouw van de Amerikaanse oorlogen aan de hand van de vernietigende oorlogen die ze onder andere voerden in de Filipijnen, Japan, Korea en Vietnam. Het dodelijke samenspel van racisme, genocide en ontkenning in het hart van de Amerikaanse witte samenleving werd volgens Bello gereproduceerd in de oorlogen die de VS voerde.

Lees verder

Afscheidnemend VN-rapporteur: globale armoede neemt niet af, optimisme misplaatst

De afgelopen tien jaar kreeg het idee voet aan de grond dat armoede wereldwijd spectaculair afnam. Maar dat is een fabel zo beweert afscheidnemend VN rapporteur Philip Alston in een pas gepubliceerd rapport.

Lees verder

Wij hebben u heel hard nodig!

De komende weken zal u regelmatig een pop-up zien alvorens u een artikel op DeWereldMorgen.be aanklikt. Wij excuseren ons alvast voor dat ongemak en nemen hier even de tijd om uit te leggen waarom we u zo nodig even moeten onderbreken met die pop-up.

Lees verder

Wijze voetnoot in coronatijden

Geert Mak werpt zich in deze epiloog andermaal op als een journalistieke meter van de hartslag van de maatschappelijke tijd waarvan hij bruuske stoornissen registreert en beschrijft zonder de gevolgen ervan in beeld te krijgen, want zijn intellectuele voelsprieten zijn gericht op het verleden en de mogelijke toekomst van het ‘nu’. Veel verder dan een beschouwende, wijze voetnoot plaatsen kun je als tijdgenoot niet gaan. Zeker lezen, ook al omdat de opbrengst van deze uitgave ten goede komt aan de Nederlandse en Vlaamse boekhandel.

Lees verder

Voor en na de bosbranden smeult het vernietigende Amazonebeleid van Jair Bolsonaro verder

  “We moeten gebruik maken van het feit dat "de internationale pers zich bijna uitsluitend richt op COVID-19" om "hervormingen...

Lees verder

Besmette Añez gevaarlijk voor Boliviaanse democratie

  Het gebeurt niet zo gauw dat een land als Bolivia het wereldnieuws haalt. Daar zit corona weer voor iets...

Lees verder

Is een textielwinkel in Matonge hetzelfde als Leopold II?

Mijn lichtjes provocatieve titel zou je op het verkeerde been kunnen zetten. Sta ik misschien op het punt om van leer te trekken tegen een nieuw boek van Tom Van Grieken? Of tegen een leuze van de gekke bloed-en-bodemnationalisten van NSV? Allebei fout. De vergelijking tussen winkeltjes van de Congolese diaspora en genocidale koning Leopold II is afkomstig van niemand minder dan Jonathan Holslag, hoogleraar aan de VUB. Die probeert een relativistische en gevaarlijke visie waarbij zowat iedereen even schuldig is aan de uitbuiting van Congo, te verpakken in een progressief moralistisch jasje.

Lees verder

Heel Brugge wacht op een sociale woning

Het dak is eraf: de trieste grens van 150.000 wachtenden op sociale woningen is overschreden, inmiddels gaan we al richting de 155.000. Het blijft vaak verborgen achter de voordeur, maar in Vlaanderen woedt een wooncrisis. De nieuwste cijfers over sociale woningen liegen er niet om. Ondanks dat we al jaren dezelfde partijen in de Vlaamse regeringen hebben en de cijfers er niet om liegen, een doortastend woonbeleid blijft helaas uit.

Lees verder

Coronacrisis: meer dan 3.000 gezondheidswerkers overleden

Regeringen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van duizenden gezondheidswerkers en anderen met essentiële beroepen die ze niet hebben kunnen beschermen tegen het coronavirus. Dat staat in een nieuw Amnesty-rapport 'Health workers silenced, exposed and attacked' waarin de ervaringen van gezondheidswerkers over de hele wereld worden gedocumenteerd. Uit analyse van de beschikbare gegevens blijkt dat wereldwijd meer dan 3.000 gezondheidswerkers zijn overleden aan het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

Lees verder

COVID-19: Woonzorgcentra werden aan hun lot overgelaten

In het rapport Aan hun lot overgelaten in de aanpak van COVID-19, dat Artsen Zonder Grenzen (AZG) op dinsdag 14 juli voorstelde, schetst de medische ngo een gedetailleerd beeld van haar interventie in 135 Belgische woonzorgcentra. AZG spreekt van een reële humanitaire crisis.

Lees verder

Robert Eggers' The Lighthouse: Te extreem voor de bioscoop?

De Belgische zalen zijn terug open maar van het apocalyptische en burleske 'The Lighthouse', met voorsprong de meest verbluffende Amerikaanse film van het laatste jaar, is er geen spoor. Te veel creativiteit en originaliteit kan blijkbaar een bioscoopcarrière schaden. Gelukkig voor regisseur Robert Eggers fungeren Blu-ray en Dvd net als bij zijn debuut 'The Witch' als vangnet. Zo blijft de huisbioscoop verder operationeel.

Lees verder

Zoekmachine Ecosia plant 100 miljoenste boom

Ecosia, de zoekmachine die zoekopdrachten omzet in geplante bomen, heeft zijn 100 miljoenste boom geplant.

Lees verder

Nieuw label beloont "plasticneutrale" bedrijven

Klimaatadviesbureau CO2logic richt zich als eerste in België op plasticneutraliteit. Bedrijven die hun plasticverbruik succesvol terugdringen en compenseren krijgen het label ‘Plastic Neutral’.

Lees verder

CO2-concentratie nadert hoogste niveau in 3,3 miljoen jaar

De huidige CO2-concentratie in de atmosfeer nadert het hoogste niveau in de afgelopen 3,3 miljoen jaar. Toen was het meer dan 3 graden warmer en was de zeespiegel veel hoger.

Lees verder

Robert Eggers: “The Lighthouse is somber en morbide tot Willem Dafoe een scheet laat”

Op 2 maart begon filmmaker Robert Eggers in Noord-Ierland aan zijn Viking wraakepos 'The Northman'. Twee weken later legde producent Disney de opnamen stil: Covid-19. Een nieuwe tegenslag voor de Amerikaanse onafhankelijke regisseur die wel lof kreeg voor zijn debuut 'The Witch' en prijzen won met 'The Lighthouse' maar beide films slechts beperkt verdeeld zag worden. Zo haalden in België geen van zijn eerste twee films de zalen. Maar in Deauville toonde Eggers zich tevreden. “Ik heb de film kunnen maken die ik wou.”

Lees verder

'Servische president Vučić schendt brutaal de mensenrechten'

Servische Belgen betoogden zondag in Brussel tegen het autoritaire beleid van president Aleksandar Vučić. Zij verwijten hem dat hij de pandemie misbruikt om hard op te treden tegen protest.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Welzijnszorg steunt 38 (vrijwilligers)initiatieven voor mensen zonder wettig verblijf

De coronacrisis had een grote impact op mensen in armoede, en in het bijzonder voor mensen die in moeilijke omstandigheden proberen te overleven. Welzijnszorg besliste daarom om (vrijwilligers)initiatieven voor mensen zonder wettig verblijf of mensen op de vlucht extra te ondersteunen.

Lees verder

Spring zondag thuis mee voor proper water

  Dit jaar gaat The Big Jump, waarbij duizenden burgers in heel Europa in hun lokale rivier, meer of zwemvijver springen om aandacht te vragen voor proper water, virtueel. Omdat een massasprong nog niet mag, roepen...

Lees verder

Cijfers, zwart op wit?

Recent wordt er, naar aanleiding van het beleid rond de coronacrisis, in toenemende mate gepleit voor een model van open grenzen voor journalistiek. Journalisten, politici en experts stellen dat een mondiale crisis enkel ad rem aangepakt kan worden wanneer correcte informatie vrij verspreid kan worden tussen landen. De vraag is of men hier niet voorbijgaat aan de complexiteit en gelaagdheid van politieke organisatievormen, cultuur, waarheid en de daaraan gelinkte journalistieke modellen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium