Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Zware slag voor Sanders op Super Tuesday, strijd nog niet gestreden

De strategie van de top van de Democratische Partij heeft meer opgeleverd dan voorspeld. De oproep van Buttigieg en Klobuchar om voor Biden te stemmen werkte. Bovendien scoorde Bidens rivaal Bloomberg opvallend slecht. Sanders miste door dat goede resultaat van Biden in heel wat staten de eerste plaats, een zware tegenvaller, maar de strijd is nog niet gestreden.

Lees verder

Middenveld eist krachtige, adequate en dringene actie van de Europese Unie

De humanitaire situatie aan de Grieks-Turkse grens sinds 1 maart vereist een krachtige, adequate en dringende reactie van de Europese Unie (EU). Voor een tiental middenveldorganisaties in België is de huidige crisis geen verrassing: door vier jaar geleden een deal met Turkije te ondertekenen, heeft de Europese Unie haar grenzenbeheer uitbesteed en werd zij de facto gegijzeld door de Turkse regering. Europa moet nu de verantwoordelijkheid nemen en de Dublinverordening dringend herzien ten gunste van een eerlijke verdeling van asielzoekers tussen de lidstaten.

Lees verder

Geen spektakel maar storm

‘Geen spektakel maar storm’. Daarvan moet de ‘ware democratie’ doortrokken zijn. Dat is de stelling waarvan Thomas Decreus in dit zeer gebalde essay vertrekt. De geëngageerde journalist schetst vanuit zijn historisch-filosofische achtergrond enkele trends in de manier waarop in de afgelopen twee eeuwen met ‘democratie’ werd omgesprongen. Het moeten niet altijd dikke boeken zijn. Soms kan een ambitieuze poging om in een kort bestek enkele grote lijnen te trekken de aandachtige lezer prikkelen om vanuit het eigen ‘geleefde leven’ verder na te denken over mens en maatschappij.

Lees verder

Hulpverleners: Haal kinderen uit de Griekse opvangkampen

Alleenstaande migrantenkinderen moeten zo snel mogelijk van de Griekse eilanden gehaald worden om hun veiligheid te garanderen. Die oproep doen 64 humanitaire en mensenrechtenorganisaties vandaag.

Lees verder

Collecti.e.f 8 maars kleurt Gent paars

Het Gentse Collecti.e.f. 8 maars kleurde verschillende standbeelden in het Gentse centrum paars, de symbolische kleur van de strijd voor de vrouwenrechten. Met die symbolische actie wil het collectief de noodzakelijke strijd voor vrouwenrechten, voor gelijkheid, en tegen seksisme in de verf zetten. Het collectief 8 maars roept iedereen op om mee te betogen op zondag 8 maart onder het motto “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld”. Daarnaast roept het Collectief ook op om te staken op 9 maart.

Lees verder

Luchtvervuiling kost gemiddeld drie jaar van mensenleven

Luchtvervuiling heeft een grotere impact op de gemiddelde levensverwachting op aarde dan roken, geweld of ziekten als hiv en malaria. Duitse onderzoekers vergelijken de impact met die van een pandemie.

Lees verder

Franse skigebieden zetten zich schrap voor toekomst zonder sneeuw

Terwijl Frankrijk worstelt met zijn op één na warmste winter sinds 1900, worstelen populaire skigebieden met moeilijke keuzes: verse sneeuw zoeken, nieuwe toeristische activiteiten bedenken of wegkwijnen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De kampen van Lesbos zijn 'Afghanistan in Europa'. Een reisverslag

De wantoestanden in de kampen voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos zijn geen recent fenomeen. Toch kwamen ze pas recent terug in de mediabelangstelling. Peter Peene uit Langemark ging een week ter plaatse om als vrijwilliger te helpen voor de ngo Because We Carry. Dit is een redactionele samenvatting van zijn relaas, een verhaal van solidariteit en medeleven.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium