Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

'Zieken moeten genezen en weer gaan werken': de Connor for president!

  Ik heb een aantal dagen nodig gehad om dit alles te verteren, vandaar dus een ietwat late reactie op...

Lees verder

Brief van Julian Assange aan Zijne Majesteit Koning Charles III

Ter gelegenheid van de kroning van de Britse Koning Charles III richt zijn trouwste onderdaan deze uitnodiging aan Zijne Majesteit, waarmee hij voor het eerst in zijn vierjarig verblijf in Belmarsh een boodschap uitschrijft.

Lees verder

Anton Jäger: “Hyperpolitiek is de politiek die ontstaat in een eenzame maar tamelijk enthousiaste samenleving”

In zijn boek ‘Des te erger voor de feiten’ bundelt Anton Jäger uiteenlopende politieke essays over de bankencrisis, de coronacrisis en vooral de crisis van de democratie. Als filosoof, historicus en postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven voorziet hij context en duiding bij “een maatschappij op drift in een stijgende vloed aan onbeduidendheid.”

Lees verder

8 mei meer dan ooit het herdenken waard

Op 8 mei 1945 eindigde officieel de Tweede Wereldoorlog in Europa. De directe gevolgen van die oorlog waren verschrikkelijk: tientallen miljoenen doden, verminkten, trauma’s, gebroken families en materiële vernietiging. Zoiets mag nooit vergeten worden. Vooral om een gelijkaardige barbarij te voorkomen. In Vlaanderen roept de 8-meicoalitie op om van 8 mei opnieuw een wettelijke feestdag te maken. Die heeft in België bestaan, maar is in 1974 afgeschaft.

Lees verder

Pleidooi voor ontgroei, voor een einde aan het blinde groeidenken

Op 15 mei organiseert Denktank Oikos in samenwerking met Kunstencentrum 404 in Gent een debat met de belangrijkste 'degrowth'-denker van het moment, Jason Hickel. Oikos-hoofdredacteur Dirk Holemans daarover: “'Ontgroei' (degrowth) is een filosofisch concept: het toont dat we een heel ander maatschappelijk verhaal nodig hebben dan het blinde groeidenken.”

Lees verder

“Met dit voorstel gaat de UGent tien jaar terug in de tijd”

De UGent wordt sinds dinsdag 2 mei bezet door de studentenbeweging End Fossil Gent, de Gentse tak van een internationale beweging die opkomt voor duurzamere (hoger)onderwijsinstellingen en een fossielvrije samenleving. De studenten publiceerden enkele weken geleden een open brief met hun eisen, gericht aan de rector en de Raad van Bestuur van de UGent. Vrijdag 5 mei eindigen de studenten hun bezetting met een protest tegen de besparingsplannen en eisen een universiteit dat de klimaatproblematiek serieus neemt.

Lees verder

Docufilm 'Tandwolf' wil grenzen van migratie- en vluchtelingendebat terug opentrekken

Afgelopen week ging docufilm Tandwolf in Mechelen in premiere. De film vertelt het verhaal van Hawa, een jonge Afrikaanse vrouw die op zoek is naar haar broer Dembé. Ze is alleen, ziek en op de dool. De film toont het portret van mensen op zoek naar een beter leven en naar een thuis. De fictie scènes zijn vervlochten met dansscones en interviews met vluchtelingen en experts over het thema. Door de opkomst van nieuw rechts zijn de grenzen van het debat rond migratie en vluchtelingen letterlijk en figuurlijk verschoven. Het niet redden van vluchtelingen in nood op zee of ze zelfs terugduwen wordt haast als een normaal discours gebracht. Met hun docufilm Tandwolf willen regisseur Marc Frans en journalist Ng Sauw Thjoi de toon van het debat terug opentrekken. Een gesprek met de makers.

Lees verder

Tijd voor een kostenbewust onderwijs, nú. Voor de toekomst van onze kinderen

Elf miljoen euro aan onbetaalde schoolfacturen, dat bracht het gemeenschapsonderwijs aan het licht. Het debat over betaalbaar onderwijs is terug van nooit weggeweest.

Lees verder

Iraanse nep-opposities in het buitenland zijn geen alternatief voor de mullahs

De opstand tegen de Iraanse regering houdt nu al 9 maanden aan, zowel in Iran zelf als onder Iraniërs in het buitenland. Daarbij werpen een aantal opportunisten zich op als het alternatief voor de mullahs die het land nu besturen. Deze groepen hebben geen echte oplossingen, en onderschatten de kracht van het Iraanse volk dat democratische verandering wil.

Lees verder

Je school zelf evalueren? Zijn sancties slecht voor VS? Waar mainstream liever over zwijgt en informatieve kaarten

Er staat veel onzin en leugens op het internet. Sociale media hebben inderdaad veel gemeen met de mainstream media. Wie er zijn verstand bij houdt vindt op het internet echter ook waardevolle informatie. Deze selectie bekijkt hoe 'democratisch' het zelf evalueren van scholen is. Hoge VS-ambtenaren stellen dat hun unilaterale sancties de VS schaden. Mainstreammedia ontmaskeren klokkenluiders in plaats van het over de vrijgekomen informatie te hebben. En interactieve kaarten kunnen ons heel wat leren.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Activisten verstoren Brussels Economisch Forum om oneindige economische groei aan kaak te stellen

Activisten van het collectief #GrowthKills [1] verstoorden donderdag 4 mei het Brussels Economic Forum (BEF), het jaarlijkse economische evenement van de Europese Commissie [2]. Twee activisten betraden het podium met een spandoek met de tekst "GROWTH KILLS" en onderbraken de lopende discussie met Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie. Later namen andere activisten in het publiek, de een na de ander, het woord om hun woede te uiten. Zij beëindigden de actie door overal in de conferentiezaal persoonlijke alarmen te activeren.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium