Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Afghanistan Papers: interventie in Afghanistan is grote mislukking

De Amerikaanse krant ‘The Washington Post’ kon de hand leggen op 2000 confidentiële documenten van de Speciale Inspecteur Generaal voor de Afghaanse Reconstructie (SIGAR). Het betreft onder meer interviews met hoge militairen, diplomaten en politici die nauw betrokken waren bij de reeds 18 jaar aanslepende oorlog in Afghanistan. Uit de gelekte documenten blijkt dat de opeenvolgende Amerikaanse presidenten de publieke opinie voortdurend hebben misleid en voorgelogen. Uit het geheel valt één grote conclusie af te leiden: de oorlog in Afghanistan is een grote mislukking.

Lees verder

Stel: je bent 45-plusser en je wil wat

De regering heeft de pensioenleeftijd verhoogd, waardoor we langer moeten werken. Maar wat blijkt? 45-plussers geraken moeilijk aan de slag door leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt.

Lees verder

Drie Afrikaanse landen smoren polio-uitbraak in de kiem

Mozambique, Kenia en Niger hebben polio-uitbraken tegengehouden dankzij snelle vaccinatiecampagnes. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Sinds 2016 zijn er geen uitbraken...

Lees verder

Argentijnse lithiumrijkdom leidt tot controverse

De mijnbouw van lithium leidt tot controverse in Argentinië, een land met een van de grootste reserves ter wereld. Lithium is een belangrijk mineraal voor de transitie naar schone energie.

Lees verder

Désiré Yameogo over activisme in Burkina Faso: "Wij praten niet over angst, dat stadium zijn we voorbij"

ODJ is een jongerenorganisatie die werkt met de Burkinese jeugd uit alle lagen van de samenleving, zowel in de stad als op het platteland, rond bewustwording en verdediging van hun basisrechten. De thema’s lopen nogal uiteen, maar (on)afhankelijkheid, onderwijs, werkgelegenheid, grondbeheer, goed bestuur en beheer van natuurlijke rijkdommen (goud) komen steeds terug. Désiré Yameogo is lid van ODJ. Dirk Van der Roost van Broederlijk Delen sprak met hem op Ecopolis 2019 - Generation Hope.

Lees verder

Verandering begint met iets kleins

  https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/505806020044952/?__xts__[0]=68.ARAFA79RHzSzna1z0Bfy6aJ6lcA3Sz4nVOJgJ6rWvyhW9G1FkMV6mie3zefmR3aCAZS1mIzIrp94fOxquEoy6ymQ-RAIVabYXPrsGHjJrFUyg-9ORARekal1PWkAQg0ohHRB7NjniT-Qw3utRvB9v40iqSI3dsKzcvGfHvAFeVBKsc_2aylJXfBFSpO_AZEoTofkC1Fs_b0gmD8XyE67Rd0Aqrn74Z4qMZgZRjC8C8tcqZDUJ3YzsQEHXFU3uPTAeOBLOdnJ9zrxec7nS3IpyEfnBjYrmwjrmjD0f5zabb3EF87Q59Ol9NkmB_AKnHRBO838xlYGVoHsmGN3dRkBVbRC-92iIpjo&__tn__=-R

Lees verder

Over warmste weken, de dingen die voorbijgaan

Beste Tino Ruyters, U bent een man naar mijn hart. Tot gisteren kende ik u en uw Free Clinic niet....

Lees verder

Aan Wouter Beke: "Wie vecht om te overleven, is gedwongen om te verzaken aan een langetermijnvisie"

Beste,  Dit is een brief gericht aan de Vlaamse overheid, in het bijzonder aan minister Beke.   Ik had eens...

Lees verder

Thomas Piketty: kapitalisme is een ideologie

Zes jaar na zijn monsterhit 'Kapitaal in de Eenentwintigste Eeuw' komt Frans econoom Thomas Piketty met zijn tweede worp. 'Capital et Idéologie' (nog niet vertaald) combineert zorgvuldige analyse met visionair denkwerk om onweerlegbaar de bewijzen te leveren dat elk economisch systeem, van de Romeinse slavernij tot het huidige neoliberalisme, een ideologie uitvindt om zichzelf te rechtvaardigen. Jan Blommaert recenseert.

Lees verder

"Mensen in armoede zijn altijd de onderste hand"

“Veel mensen weten niet wat wij meemaken, maar we worden wel scheef bekeken.” Zo luidt één van de eerste zinnen in het boek ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger: verhalen uit de buik van de samenleving’. Het boek brengt ervaringsverhalen samen en tracht zo vooroordelen over armoede aan te kaarten. Een gesprek met één van de auteurs, Vierde Wereldwerker Guy Malfait, over de organisatie ATD Vierde Wereld, vooroordelen en het belang van echte participatie.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Aantal rechtse extremisten die geweld legitimeren neemt toe

"Toename rechtse extremisten die het gebruik van geweld legitimeren" (De Crem) "Naast de reeds lang gekende klassieke rechts-extremistische groeperingen is er een waarneembare toename van individuen en kleine cellen met een rechts-extremistische gedachtengoed die het...

Lees verder

Klimaatverandering gooit de mens van zijn voetstuk

In het wereldbeeld waarmee ik opgroeide is de natuur niet meer dan een verzameling grondstoffen voor de mens. En iets waar we soms in gaan wandelen. En dan begin je een aantal zaken te lezen...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium