Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Achter aantijgingen van antisemitisme schuilt in heel Europa een systeem van politieke en culturele terreur

De zionistische lobby in Duitsland gebruikt 'anti-semitisme' als voorwendsel om elke kritiek op de apartheid in Israël en de bezetting van Palestina te criminaliseren. Dit stelt niet een of andere obscure antisemitische publicatie maar de Israëlische topkrant Haaretz. Zo wordt de strijd tegen het reële en toenemende anti-semitisme door Europees extreem-rechts zwaar bemoeilijkt. De reportage van Haaretz slaat op Duitsland maar is evengoed van toepassing in heel Europa. De Duitse cultuursector neemt dit niet langer.

Lees verder

The Guardian komt tot inkeer over Julian Assange, too little, too late?

In een editoriaal van 18 december 2020 pleit de Britse krant The Guardian voor de onmiddellijke vrijlating van Julian Assange en voor een intrekking van de rechtszaak voor uitwijzing naar de VS. Zonder het zelf zo te vermelden maakt de krant daarmee een volledige ommezwaai tegenover haar berichtgeving over Assange van de voorbije tien jaar. Bovendien richt een groep Britse parlementsleden een oproep tot de minister van justitie om te verhinderen dat Assange op 4 januari 2020 zou worden uitgewezen. Too little, too late?

Lees verder

Filmjaar 2020: Hoe essentieel is cinema?

Wanneer gaan de bioscoopzalen weer open? Wordt filmkijken in filmtheaters nog ooit hetzelfde? Hebben de zalen überhaupt nog wel toekomst? Zal film er anders uitzien na Covid-19? Wat met onze kijkgewoontes? Is bingewatchen in de zetel vanaf nu het nieuwe normaal? Krijgen fysieke dragers de doodsteek of juist een boost? Worden filmketens onze huisleverancier van popcorn? Welke impact zal de beslissing van Hollywoodstudio Warner om nieuwe bioscoopreleases in 2021 tegelijk te streamen hebben? Wie betaalt de rekening van de crisis? Hoe essentieel is cinema eigenlijk? En, tussen haakjes, was 2020 eigenlijk een goed filmjaar? Heel wat vragen. Op maat van deze onzekere corona tijden.

Lees verder

Een koude kerst, Sammy Mahdi?

Op 17 december zijn twaalf jonge vluchtelingen uit het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos in ons land aangekomen. Daarbij pleit staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi voor meer “versnelde procedures” aan de grenzen van Europa zodat “het meteen duidelijk is wie vluchteling is, en wie economische migrant.” (DM 17/12)

Lees verder

“Wij zijn de terroristen”

In haar artikels uit onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone zonder enige terughoudendheid haar verontwaardiging over de misdaden die door onze regeringen in onze naam worden begaan. Noam Chomsky zei ooit: "Er is een gemakkelijke manier om het terrorisme te stoppen: stop ermee." Het is een morele plicht om de misdaden die in onze naam worden begaan aan te klagen. Op deze misdaden kunnen we immers nog invloed hebben. Zonder die eerste stap is onze verontwaardiging over de misdaden van die anderen schijnheilig en ongeloofwaardig.

Lees verder

Manu Keirse en Dirk De Wachter: 'Stigma's ga je tegen door kennismaking'

Een nieuw boek met de wereld delen: in deze pandemische tijden gebeurt dat vanuit een lege schouwburg, om vervolgens als webinar op de schermen van geboeide geesten te verschijnen. Zo stelden ook rouwexpert Manu Keirse en verdrietdokter Dirk De Wachter Goed leven met kwetsbaarheid en beperking voor vanuit 30CC in Leuven. Moderator van dienst was Xavier Taveirne.

Lees verder

Satellieten identificeren visbedrijven op volle zee

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft met de hulp van satellietgegevens honderden visbedrijven geïdentificeerd die op open zee vissen. Dit deel van de oceaan omhelst de wateren die buiten de nationale jurisdictie vallen. Daar vissen kan betekenen dat milieu- en arbeidswetten worden overtreden. 

Lees verder

Éric Toussaint: ‘Een land heeft het recht om te weigeren een schuld af te lossen’

  (Dit interview, gegeven door de Belg Éric Toussaint van CADTM, aan het Argentijnse digitale tijdschrift Mugica, is lichtjes aangepast...

Lees verder

London School of Economics: Rijken minder belasten, geeft geen boost aan economie

Grote belastingsverminderingen voor rijken hebben geen significant effect op economische groei of werkloosheid. Dat zegt onderzoek van de London School of Economics (LSE) en King's College London.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Een kerststal in het gemeentehuis?

Aan de drie basisbegrippen van de nationale ideologie van Frankrijk, Liberté, Egalité, Fraternité wordt tegenwoordig vaak toegevoegd: Laïcité. Maar Laïcité is een zwendelwoord. Het heeft heel veel betekenissen, zowel historisch als actueel, en je kan er alle kanten mee op. Vooral bergaf. Dat wil ik even verduidelijken.

Lees verder

Mutatie coronavirus in Zuidoost-Engeland 70 procent besmettelijker

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium