Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Arne Quinze stelt kunstwerk in Bergen open voor solidariteit met Mawda

Morgen eindigt in Bergen de rechtszaak rond de dood van Mawda, de kleuter die in 2018 de dood vond door een politiekogel. Vóór het gerechtsgebouw laat kunstenaar Arne Quinze zijn grootse houten installatie ‘The Passenger’ aanpassen met honderden brieven van burgers aan de rechter. 

Lees verder

“Uit de Spaanse hel ontvlucht”, een Nederlander in de Spaanse Burgeroorlog

Meer dan 11.000 buitenlanders streden mee in de Spaanse Burgeroorlog aan de zijde van de democratisch verkozen linkse regering tegen het Spaanse leger onder leiding van later dictator Francisco Franco. Zij werden onterecht vergeten. Er waren ook Belgen en Nederlanders bij. Cor Dekker, een zeeman uit Den Helder, vertelt 80 jaar later zijn verhaal in 'Uit de Spaanse hel ontvlucht'.

Lees verder

Platform Praktijktesten Nu: “sensibilisering alleen is onvoldoende"

Gisteren werden de resultaten bekend gemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden 3.481 academische correspondentietesten, de geschreven variant van praktijktesten, uitgevoerd. De onderzoekers reageerden op bestaande huuradvertenties op Immoweb en Zimmo met telkens twee fictieve kandidaat-huurders: de testpersoon had een kenmerk waartegen gediscrimineerd kon worden, de controlepersoon niet.

Lees verder

Vaccin tegen Covid-19: Haal het vaccin uit handen van de farmamultinationals

In april deed Ursula Von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, een opmerkelijke, maar levensbelangrijke, belofte. Een toekomstig vaccin tegen Covid-19 zou een universeel gemeengoed worden. Sindsdien kwam ze daar stap voor stap op terug. Dat is slecht nieuws voor iedereen. De Commissie moet woord houden. De aprilbelofte mag geen aprilvis worden.

Lees verder

Verschillende verenigingen ondersteunen gevangenen en hun families in hun eisenDe CLAC

Op 6 december kwamen verschillende verenigingen samen met de familieleden van de gevangenen voor de Leuvense gevangenis. Dit is een ongekende convergentie van verenigingen en mensen die rechtstreeks met de gevangenis te maken hebben, om de bijzonder rampzalige situatie in de gevangenis tijdens deze crisisperiode aan de kaak te stellen.

Lees verder

HRW: China gebruikt artificiële intelligentie bij onderdrukking Oeigoeren

China maakt gebruik van artificiële intelligentie om moslims in de regio Xinjiang willekeurig op te pakken, zegt Human Rights Watch. Meer dan tweeduizend mensen werden zo opgesloten. De mensenrechtenorganisatie spreekt van “geautomatiseerde repressie”.

Lees verder

Europese Grootouders en Jongeren slaan handen ineen voor mbitieus 2030 EU-klimaatdoel

13 Europese Grootouderbewegingen en Jongeren klimaat-organisaties, waaronder Grootouders voor het Klimaat en Youth for Climate,  richten in een open brief een gezamenlijke oproep aan de Europese Regeringsleiders om voor het nieuwe 2030 klimaatdoel van de Europese Unie  een reductie van broeikasgassen van 60% ten opzichte van 1990 vast te leggen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Ontvleugeld

Vlinders in de buik, het kan je leven verwoesten voor je het volledig beseft. In dit boek gaat de auteur op zoek naar de oorzaak van zijn mislukte huwelijk. Daar zijn natuurlijk heel wat valkuilen bij...

Lees verder

Radio Mukambo 477 Groove Gone Irie

Ik speel niet altijd reggae op Radio Mukambo, maar ik ben wel dol op reggae en dub, dus deze week wordt het alleen maar reggaemuziek! Beginnend ergens tussen Martinique, Congo en Frankrijk met onze cd...

Lees verder

Uitbreiding sociaal energietarief geeft ademruimte voor heel wat mensen en gezinnen in moeilijkheden

De federale regering maakt 176 miljoen euro vrij om meer mensen met een laag inkomen een sociaal tarief voor gas en elektriciteit te geven. In totaal krijgen tot 1 miljoen Belgische gezinnen een lagere energiefactuur. De Belgische armoedeorganisaties juichen dit initiatief van de federale regering toe. Het komt tegemoet aan een al langer bestaande vraag naar uitbreiding van het sociaal tarief naar alle mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Het kan ademruimte geven voor heel wat mensen en gezinnen waar het water momenteel aan de lippen staat.

Lees verder

Interview: ‘Een vakbond maakt het verschil tegen seksisme en intimidatie’

In gesprek met Lourdes Gomez Navarete uit Nicaragua Jaren van seksuele intimidatie op de werkvloer, dat een halt wordt toegeroepen door verenigde arbeiders onder een vakbond. Ontdek het verhaal Nicaraguaans vakbondsactivist Lourdes Gomez Navarete. Vakbonden...

Lees verder

Rikolto verkoopt geen gadgets op straat, maar lanceert de Keten voor Goed Eten

Ieder jaar tref je ze in januari aan de supermarkten, in straten en op pleinen: de vrijwilligers van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) die gadgets verkopen. Door het coronavirus is die manier van campagne voeren geen optie. Dus gooit Rikolto het over een andere boeg: vanaf dit weekend verspreiden vrijwilligers 20.000 lepels op een coronaveilige manier via de Keten voor Goed Eten.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium