Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

2023: Welke uitkomst voor Oekraïne?

Gezien de bedrieglijke geschiedenis van de Minskakkoorden is het onwaarschijnlijk dat Rusland langs diplomatieke weg op andere gedachten kan gebracht worden en zou afzien van zijn militair offensief. 2023 lijkt dan ook een jaar van aanhoudend oorlogsgeweld te worden.

Lees verder

Sociale rechtvaardigheid onder druk door hardnekkig hoge armoedecijfers in België

Helaas is de World Social Justice Day van de Verenigde Naties van vandaag 20 februari een bittere ervaring voor meer dan 1,5 miljoen Belgen die op of onder de armoedegrens leven”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede (Cijfers Statbel). Het Netwerk stelt samen met de 61 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen vast dat de sociale rechtvaardigheid in Vlaanderen en Brussel steeds meer afbrokkelt.

Lees verder

Gemeenschappelijke munt Brazilië en Argentinië: een stap naar grotere financiële autonomie

Argentinië en Brazilië streven naar een gemeenschappelijke munt. Zo’n eenheid kan de regionale handel stimuleren en leiden tot een grotere onafhankelijkheid ten opzicht van de VS.

Lees verder

Het kapitalisme in de 21e eeuw

Dit jaar verscheen er een nieuw boek van Guglielmo Carchedi en Michael Roberts, met als titel Capitalism in the Twenty-first Century. Het boek is een gedegen marxistische analyse van de belangrijkste sociaaleconomische en andere dynamieken van het moderne kapitalisme in deze eeuw. Ze brengen niet alleen een abstracte marxistische analyse. Zij presenteren in de hoofdstukken van hun boek een berg recente empirische statistische gegevens en gaan uitgebreid in discussie met andere marxisten, met burgerlijke wetenschappers en instituties.

Lees verder

Een tegendraadse maar realistische kijk op één jaar oorlog in Oekraïne

In dit artikel geeft militair expert Roberto Buffagni een beknopt en helder overzicht van het strategische pad en de dynamiek die hebben geleid tot de huidige vierde fase van de oorlog in Oekraïne. Voor hem is het duidelijk dat een Oekraïense overwinning onmogelijk is, maar de Westerse hulp kan het conflict gaande houden. Hij voorspelt dat Rusland de uitputtingsslag nog veel langer zal voortzetten.

Lees verder

De ontruiming in de Paleizenstraat liep uit op een fiasco

In de Paleizenstraat 48 in Schaarbeek woonden de afgelopen drie maanden enkele honderden mensen, vooral vluchtelingen, in erbarmelijke omstandigheden. Dinsdag 14 februari vond er een ontruiming plaats waarbij alle bewoners op vrijwillige basis naar opvangcentra werden gebracht. Woensdag 15 februari werd het pand definitief ontruimd en zijn de achterblijvers gedwongen eruit gezet door de politie. Echter liep dinsdag al de organisatie van hun evacuatie in bussen uit op een fiasco.

Lees verder

Tegendraads leesvoer: levering van tanks, Peru, Syrië, Mexico en Jeremy Corbyn

Bij het begin van het weekend bieden we u graag wat interessante artikels aan. Deze keer komen ze allemaal uit het buitenland. Wat zit er achter de levering van tanks aan Oekraïne? Hoe is de actuele situatie in Peru na de staatsgreep? Waarom worden de Syriërs extra hard getroffen door de aardbeving? Welk palmares kan Mexicaans president Obrador voorleggen na 4 jaar ambtstermijn. En hoe kijkt Jeremy Corbyn aan tegen de voorbije turbulente periode? Veel leesplezier.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

“Geen cent meer voor Oekraïne!”: eerste nationale betogingen in VS tegen oorlog in Oekraïne

Terwijl in de Duitse stad München van 17 tot 19 februari een internationale veiligheidsconferentie plaats vindt waarop vooral gepleit wordt voor meer militaire steun aan Oekraïne, ontwikkelt zich in Duitsland en in de VS een anti-oorlogsbeweging die onderhandelingen eist in plaats van verdere escalatie van de oorlog.

Lees verder

Meegroeiverhalen: is sleutelen aan klassiekers een goede zaak?

Al meer dan dertig jaar schrijf ik verhalen voor kinderen. Avonturenverhalen en meeleefverhalen. Historische verhalen en fantasieverhalen. Verhalen over wereldproblemen of over de kleine problemen van elke dag. Als ik soms die eerste verhalen opnieuw...

Lees verder

Was Scholz al langer op de hoogte van Bidens plan om Nord Stream op te blazen?

Als de Duitse leider al die tijd op de hoogte was van Bidens plan om Nord Stream te vernietigen, dan is hij medeplichtig aan verraad aan het duitse volk, schrijft Martin Jay.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium