Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Collectieven van mensen zonder papieren doen mars naar Dienst Vreemdelingenzaken en leggen er hun tenten neer

Zondag 3 april verlieten de verschillende (collectieven van) mensen zonder papieren het actiekamp voor regularisatie in Brussel, dat ze hadden opgezet omdat verschillende onder hen werden bedreigd met uithuiszetting. "We vertrekken met opgeheven hoofd, sterker en vastberadener dan we aankwamen." De actievoerders eindigden met een vreedzame mars richting Dienst Vreemdelingenzaken, waar ze symbolisch hun kartonnen tenten neerzetten, bekleed met hun slogans en met hoop. "Hiermee willen het onrechtvaardige migratiebeleid aanklagen." Lees hun eisen en kritiek in deze brief.

Lees verder

IPCC-rapport wijst op noodzaak klimaatoplossingen op te schalen, om stijgende emissies aan te pakken

In een krachtig nieuw rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) van de VN worden de oplossingen uiteengezet die de opwarming van de aarde kunnen beperken door sectoren, waaronder energie, industrie, landbouw en landgebruik, gebouwen en vervoer, te transformeren. "Ook België moet dringend de bestaande oplossingen opschalen (en kan daarvan op korte termijn de vruchten plukken). Het succes van de ‘Belgian  Alliance for Climate Action’ toont aan dat ook de bedrijfswereld vragende partij is", zegt WWF in een reactie op het rapport.

Lees verder

Kinderrechten: neem de stem van de kinderen niet weg, hou het KRC autonoom!

Jong Groen is bezorgd over de toekomst van kinderrechten in Vlaanderen. Het Kinderrechtencommissariaat (KRC) dreigt in het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) geabsorbeerd te worden. Dat is het nieuw mensenrechteninstituut van de Vlaamse regering. We zijn bezorgd om meerdere redenen. Het KRC is een parlementair instituut dat nu op een heel intransparante manier in de achterkamertjes van de Vlaamse regering wordt aangepast. Wij vinden dat een beslissing over kinderrechten niet vlug doorgevoerd mag worden en eisen inspraak van het volledige parlement.

Lees verder

"Wij Slaven van Suriname" verscheen 30 jaar voor Frantz Fanon

In 1934 publiceerde de Surinaamse schrijver en nationalist Anton de Kom 'Wij Slaven van Suriname', wat bij de Nederlandse overheid niet in goede aarde viel. Pas in 1971 verscheen de eerste ongecensureerde versie. Vandaag maakt hij deel uit van de Nederlandse canon, een laat eerbetoon voor de man die de gruwel van de slavernij en de kolonisatie van Suriname vastlegde.

Lees verder

Zorgsector uit Nederland roept kabinet in Nederland op tot moedig leiderschap om gezondheidscrisis te beteugelen 

“Het derde deel van het IPCC rapport is een richtlijn voor moedige leiders die de planeet, gezondheid en sociale rechtvaardigheid voorop stellen”, zegt Jorieke van der Stelt, Huisarts en Arts Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde. Van der Stelt is aangesloten bij het kennis- en netwerkplatform Zorg voor Klimaat. "Het klimaat expertpanel van de VN (IPCC) presenteerde vandaag een rapport dat strategieën bevat om de dodenmars die we momenteel bewandelen af te wenden. Het is overduidelijk, er is geen tijd te verliezen: er is geen ruimte meer voor fossiele brandstoffen in onze samenleving", aldus het platform in hun reactie op het klimaatrapport.

Lees verder

Opwarming van de aarde is grootste noodsituatie, reactie Oxfam op het IPCC-mitigatierapport

In een reactie op de publicatie vandaag van het rapport van werkgroep III van het IPCC over de beperking van klimaatverandering, zei Nafkote Dabi, hoofd klimaatbeleid van Oxfam: "Dit IPCC-rapport laat niets aan het toeval over. De sombere en meedogenloze waarheid over de opwarming van de aarde is deze: als er niet op grote schaal actie wordt ondernomen, zal de mensheid te maken krijgen met toenemende honger, ziekte, een kelderende economie, massale migratie en ondraaglijke hitte. Een opwarmende planeet is de grootste noodsituatie voor de mensheid.”

Lees verder

Nick Balthazar verwacht behandeling beroep Klimaatzaak binnen het jaar

De vzw Klimaatzaak heeft goede hoop dat de behandeling van het beroep dat het ingesteld heeft tegen het vonnis van een Brusselse rechtbank binnen het jaar behandeld wordt. Dat heeft Nick Balthazar donderdagavond in Leuven gezegd in de nabespreking van zijn uitmuntende film ‘Duty of Care’ die in première vertoond werd in het kader van Docville, het festival van de documentaire film.

Lees verder

Voorzitster Antwerpse jeugdraad Naomi Izabela uit ongenoegen over stijging mentale problemen bij jongeren en kinderen

De studente Naomi Izabela (18) werd recent verkozen tot voorzitster van de Antwerpse Jeugdraad. In een persbericht uit zij haar ongenoegen over de stijging van mentale problemen bij jongeren en kinderen. “Voor het beleid hebben we langeretermijnvisies nodig, anders geraken we geen weg vooruit”.

Lees verder

Kan Rusland landen aanvallen die wapens sturen naar Oekraïne?

  Frank Barat gaat in deze video in gesprek met professor Kai Ambos over de neutraliteit van staten in de...

Lees verder

Arabische landen laten door oorlog verscheurd Jemen in de steek

De humanitaire situatie in Jemen wordt steeds nijpender, nu het conflict al acht jaar duurt en het aantal burgerslachtoffers sterk toeneemt. Twee derde van de Jemenieten lijdt honger en drie kwart van de bevolking heeft dringend humanitaire hulp nodig. Financiële steun – vooral uit de omliggende, Arabische landen – blijft erg achter. 

Lees verder

Bossen doen veel meer dan CO2 opnemen

Bossen zijn nog belangrijker voor het klimaat dan we denken, blijkt uit grootschalig nieuw onderzoek. Ze nemen niet alleen CO2 op, maar koelen ook overal ter wereld het klimaat af.

Lees verder

Extinction Rebellion in volle actie voor een ambitieus klimaatplan voor de haven van Gent

Op 1 april voerde Extinction Rebellion een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen een kolenterminal in de Gentse haven in hun strijd voor een sociaal rechtvaardig energietransitieplan. De actievoerders eisen dat de haven zo snel mogelijk fossiele brandstoffen moet bannen en energieneutraal worden.

Lees verder

Over vrijheid. In kunst, seks, drugs en klimaat

'Over vrijheid. In kunst, seks, drugs en klimaat' is het tweede boek op zeer korte tijd over vrijheid, geschreven door een jonge vrouw. Dit boek van Maggie Nelson is een zeer goed boek, dat iedereen die zich vragen stelt over de toekomst en zich zorgen maakt over hoe we een noodzakelijke omslag naar een leefbare toekomst kunnen maken en bovendien grote waarden zoals vrijheid kunnen blijven invullen, moet lezen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Waarom Extinction Rebellion actie voert in de haven van Gent

Op 1 april voerde Extinction Rebellion een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen kolenterminal in de Gentse haven in hun strijd voor een sociaal rechtvaardig energietransitieplan. Hieronder lees je de motivatie voor hun actie.

Lees verder

Bouwpromotor Bart Versluys overvallen

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium