Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vijf redenen waarom de Oekraïne-oorlog ons belet de klimaatcrisis aan te pakken

De spanningen rond de Oekraïne-oorlog nemen steeds gevaarlijkere proporties aan. Ondertussen tikt de tijd die ons voor krachtige klimaatactie rest genadig weg. Waarom moeten we de oorlog in Oekraïne stoppen als we de klimaatcrisis willen aanpakken?

Lees verder

Meer dan ooit onderhandelen over vrede

De Oekraïne-oorlog heeft nu al maanden desastreuze gevolgen op alle niveaus. Volgens Nicolas Pierre van intal moet er zo snel mogelijk werk worden gemaakt van diplomatie en vredesonderhandelingen.

Lees verder

Waarom het kapitalisme naar de knoppen gaat (als we het klimaat willen redden)

Volgens Maarten Boudry zijn klimaatactivisten een grotere bedreiging voor onze planeet dan klimaatontkenners. Om dat te staven maakt hij gebruik van zogenaamde ecomodernistische oplossingen, die in feite hopeloos ouderwets zijn: kerncentrales en CO2-taks. Zijn vooruitgangsoptimisme eindigt waar kritiek op het kapitalisme begint.

Lees verder

Vijay Prashad en Frank Barat: 'De sociale strijd is wat ons mensen maakt'

De Canadese onafhankelijke journalist Stefan Christoff sprak met Vijay Prashad en Frank Barat over het boek 'Struggle Makes Us Human' dat ze samen schreven. Daarin wisselen ze van gedachten over de zin van deelname aan de sociale strijd.

Lees verder

Uit de geschiedenis weggegomd: het bloedbad van Parijs

61 jaar geleden werden honderden Algerijnen in Parijs vermoord. Dat kaderde in de uiterst bloedige pogingen van de Franse overheid om de onafhankelijkheid van Algerije zoveel mogelijk naar haar hand te zetten. Over de echte verantwoordelijkheden van dit bloedbad wordt nog steeds met geen woord gerept.

Lees verder

Alternatieve media: een andere kijk op de Guardian, het boek van Greta Thunberg en de oorlog in Oekraïne

Deze week lazen we in de buitenlandse alternatieve media een kritische kijk op de Britse topkrant Guardian, een uittreksel uit het komende boek van Greta Thunberg, de sancties tegen Rusland die vooral de EU blijken te treffen, de gruwelijke gevolgen van het opblazen van de Krim-brug en een kritische analyse van de rol van de VS in dat geheel door een voormalig VS-ambassadeur

Lees verder

#StandUpforClimate: "We moeten de volwassenen, gemeente en overheid duidelijk maken dat het hier over ónze toekomst gaat"

Meer dan 40.000 jongeren staan vrijdag 21 oktober op voor klimaatrechtvaardigheid. Op school of in de jeugdbeweging, ze richten zich tot de hele bevolking om aanstaande zondag mee te lopen in de grootste klimaatmars ooit. De klimaatcrisis baart de jeugd zorgen, want het gaat over hun toekomst. DeWereldMorgen sprak met Maria en Gitte, voorzitters van de leerlingenraad van het Sint-Jozefcollege in Aarschot. Zij komen vandaag met 850 (!) leerlingen op straat in Aarschot.

Lees verder

Wooncrisis: tijd voor oplossingen die echt werken

Op 17 oktober, de Werelddag tegen Armoede, kwamen 350 actievoerders in Turnhout op straat voor een fakkeltocht georganiseerd door 't ANtWOORD. Coördinator Chris Dielis sprak er over de noden en oplossingen voor de wooncrisis.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Ik begrijp Groen in de regering maar het zit me niet lekker

In het begrotingsdebat van 13 oktober viel op dat voor Petra De Sutter, dus voor Groen, alle opties open waren om indien de Creg vindt dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang kan komen, er opnieuw moet gepraat worden over het langer openhouden van meer dan de twee kerncentrales die we nu al niet sluiten en voor tien jaar langer laten produceren. Over deze uitspraak die door de eerste Minister reeds werd uitgesproken in zijn begrotingsverklaring, state of the union, genoemd naar het beroemde voorbeeld, wat het gebeuren extra glans moet geven, valt heel wat te zeggen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium