Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Kinderopvang blijft strijden tot beleid verbetert: "Je bent met de belangrijkste levensjaren van een mens bezig"

De eerste 1.000 dagen zijn bepalend voor de rest van een mensenleven. De kinderopvang speelt dus bij veel mensen een erg belangrijke rol in hun ontwikkeling. Maar het huidig beleid maakt het medewerkers in deze sector knap lastig om hun werk goed vol te houden. Britt Stuckens, Ann De Moor en Anne Lambrechts van twee Brusselse kinderdagverblijven staken hun koppen bij elkaar om Beke duidelijk te maken: 'dit kan écht niet meer'. Wij spraken met Stuckens en De Moor over hoe 'de sector heel dringend naar deze eeuw gebracht moet worden'.

Lees verder

Mexico grijpt technologische toekomst in handen met nationalisering lithium

De Kamer van Afgevaardigden van Mexico heeft maandag 18 april een amendement goedgekeurd dat de lithiumreserves van het land nationaliseert. De stemming kwam er na een voorstel van president Andres Manuel Lopez Obrador (Morena).

Lees verder

Repressie van de Gele Hesjes is klassengeweld, is staatsgeweld!

De sociale mobilisatie van de Gilets Jaunes op het einde van 2018 en in de loop van 2019 was om meerdere redenen historisch. Er is veel inkt gevloeid om de redenen, de dynamiek en de bijzonderheden van deze volksbeweging te duiden tegen de achtergrond van het harde overheidsbeleid en het brute politiegeweld in het Frankrijk van president Macron. Deze analyse blikt terug op deze sociale strijd.

Lees verder

Het 'offshore' verhandelen van asielzoekers: een kostelijke, onmenselijke zaak

Vluchtelingen die de Noordzee sinds januari hebben overgestoken richting het Verenigd Koninkrijk zullen naar Rwanda worden gestuurd in afwachting van hun verblijfsvergunning. Dat is geen onschuldige maatregel.

Lees verder

De eeuwige comeback van het basisinkomen

De publicatie van 'Le revenu de base, avenir de la sécurité sociale?' van Daniel Dumont is een opportuniteit om het debat over het basisinkomen opnieuw onder de aandacht te brengen. Wat omvat nu werkelijk dit concept waarvan er zeer vele min of meer maximalistische varianten werden voorgesteld? In zijn boek schuift Daniel Dumont volgende kwestie naar voren: kan het basisinkomen onze verzorgingsstaat vernieuwen of dreigt het daarentegen de reeds zeer aangetaste pijlers ervan te ondergraven?

Lees verder

Christos Nikou over ‘Apples’: “De pandemie van geheugenverlies zegt iets over de samenleving”

Met zijn tijdloze allegorische dystopie ‘Apples’ heeft de jonge Griekse filmmaker Christos Nikou gek genoeg een speelfilmdebuut afgeleverd dat actueel aanvoelt in zijn commentaar op een wereld die worstelt met pandemie en oorlog. Een betoverend gevisualiseerd verhaal van leven met geheugenverlies levert tragikomische cinema op.

Lees verder

Hoe lang blijft Vlaanderen nog een belastingparadijs voor de pick-uptruck?

Pick-uptrucks zijn zwaarder, vervuilender, gevaarlijker en ze verbruiken meer. En toch betaal je er minder belasting op dan voor een kleine wagen. Hoewel Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele in 2020 al aankondigde hier verandering in te willen brengen, blijft het wachten op actie. Ondertussen rijden er al 65.000 exemplaren rond in Vlaanderen. Bond Beter Leefmilieu pleit ervoor om meteen een einde te maken aan het onzinnige gunstregime.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Nieuw mobiliteitsplan Kessel-Lo stap in de goeie richting

  Het mobiliteitsplan voor Kessel-Lo dat het Leuvense schepencollege woensdag lanceerde en eind juni aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd is in alle opzichten een stap in de goede richting? Al had het Overleg Buurcomités...

Lees verder

“We behandelen het klimaat even slecht als gemarginaliseerde groepen in onze samenleving”

“De klimaatverandering heeft een grote impact op zwarte mensen en mensen van kleur. Voor mensen van kleur in hun thuisland, maar ook hier in Europa.” Dat vertelt Philsan Osman (31) aan Bitshilualua Kabeya in haar podcast Menji. “De klimaatbeweging is nog te wit en te middenklasse.”

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium