Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Weigering te onderhandelen Belgische Petroleum Federatie dwingt vakbonden tot stakingsaanzegging

De 'onaanvaardbare' houding van werkgeversorganisatie Belgische Petroleum Federatie en zijn brutale weigering om over koopkracht en arbeidsvoorwaarden van de werknemers te onderhandelen, dwingt het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV, ABVV en ACLVB tot een stakingsaanzegging vanaf 10 november 2021.

Lees verder

Open brief aan onze beleidsmakers rond gezondheid en welzijn

Els Draeck is al meerdere jaren actief als ervaringswerker in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ze doet dat met een grote gedrevenheid en passie, maar raakt steeds meer teleurgesteld in het huidige beleid dat gevoerd wordt door zowel de federale als de Vlaamse overheid. Haar bezorgdheden uit ze in deze dringende open brief aan de beleidsmakers.

Lees verder

EU-Ombudsman: “Wanbeheer bij Europees Defensieagentschap”

Jorge Domecq stond jarenlang aan het hoofd van het Europees Defensieagentschap. In 2020 stapte hij over naar wapenfabrikant Airbus. Vredesactie trok samen met het Europees Netwerk tegen Wapenhandel en Corporate Europe Observatory aan de alarmbel. De Europese Ombudsman geeft ons nu gelijk: het EDA had deze overstap niet mogen toelaten. Het verhaal toont de innige band tussen wapenindustrie en EU-beleidsmakers.

Lees verder

Meerdere ngo's onderdeel VS-pogingen tot regime change in Latijns-Amerika

Linkse krachten zijn verdeeld over Nicaragua, enerzijds veroordelen zij de interne corruptie en het machtsmisbruik, anderzijds klagen zij de pogingen aan van de VS om terug een extreem-rechts post-Somoza-regime te installeren. Manuel Zelaya, zelf als democratisch verkozen president van Honduras afgezet in 2009 met een door de VS gesteunde staatsgreep, kiest de kant van de Nicaraguaanse regering. Hij ziet een breder probleem voor heel Latijns-Amerika.

Lees verder

Afghanistan: weinig vluchtroutes voor hen die represailles van Taliban vrezen

Bijna twee maanden na het einde van de evacuatiemissies vanuit Kaboel, worden de achterblijvers geconfronteerd met enorme hindernissen om veiligheid buiten Afghanistan te zoeken. Dat zegt Amnesty International vandaag in een nieuwe briefing.

Lees verder

17 oktober Werelddag van Verzet tegen Armoede: een terugblik

Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, hebben de regionale netwerken armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) via verschillende acties over heel het land het onrecht dat armoede nog steeds is aan de kaak gesteld. Dat dit nog steeds nodig is, blijkt uit de laatste armoedecijfers van Statbel. Maar liefst 2 miljoen mensen in België leven in armoede of lopen een zeer groot armoederisico (18,9 procent van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen.

Lees verder

Al 84 bedrijven nemen het voortouw om klimaatneutraal te worden in België

De ‘Belgian Alliance for Climate Action’ vierde vandaag haar 1e verjaardag. Dit initiatief van WWF-België en The Shift kende een vliegende start met ondertussen 84 leden, die samen 278.503 werknemers tellen en 81 miljard omzet vertegenwoordigen. De leden verbinden zich tot het opstellen van Science Based Targets. Deze CO2-reductiedoelstellingen zetten bedrijven en organisaties op weg om hun emissies af te bouwen zodat ze in lijn komen met de Parijs doelstelling van max. 1,5° opwarming. Daarmee maken deze vooruitziende bedrijven zichzelf klaar voor de toekomst.

Lees verder

Organisaties benadrukken bij Europese Raad dat intellectuele eigendomsrechten op Covid-19-vaccins opgeheven moeten worden

Op 21 en 22 oktober staat internationale solidariteit tegen de COVID-19 epidemie op de agenda van de Europese Raad. Amnesty International, Artsen Zonder Grenzen, CNCD-11.11.11, Test Aankoop, de Socialistische Mutualiteit en de Christelijke Mutualiteit klagen daarom de houding van sommigen EU-landen – waaronder België – aan, die zich verzetten tegen de tijdelijke opschorting van intellectuele eigendomsrechten op technologieën en medische hulpmiddelen tegen COVID-19.

Lees verder

Afrika wordt epicentrum van klimaatcrisis die elders is veroorzaakt

Afrika is verantwoordelijk voor amper 4 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2, maar incasseert zo’n 80 procent van de impact van de klimaatverandering. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in aanloop naar de klimaattop in Glasgow.

Lees verder

Europeaan wil dringend klimaatactie: maar blijft verknocht aan vlees en vliegtuig

Een meerderheid van de Europeanen is voorstander van snelle actie om de klimaatcrisis te stoppen, blijkt uit onderzoek in zeven Europese landen. Maar zelf de eet- of reisgewoonten veranderen, ligt moeilijker.

Lees verder

Palmolie: een op de vijf Indonesische plantages in beschermde bossen

Milieuorganisaties vinden in Indonesië meer dan zeshonderd illegale palmolieplantages in beschermde natuurgebieden. Op die manier palmt de industrie onder meer het leefgebied in van de ernstig bedreigde orang-oetan.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

20 Grootouders stappen 100 km naar klimaatconferentie in Glasgow

  Op 29 oktober, bij de start van de Klimaatconferentie COP26 zal in Glasgow een delegatie van twintig Grootouders voor het Klimaat de bekommernis van de ouderen aan de Belgische delegatie overmaken. Ze hebben er...

Lees verder

'Agendeer burgerinitiatief 'Pand' voor Gentse gemeenteraad van 25 oktober'

  In juni nam de gemeenteraad van Gent unaniem een nieuw reglement aan om het bestuur dichter bij de burger te brengen. Zo werd het aantal handtekeningen nodig om als burger te spreken op de gemeenteraad...

Lees verder

Landelijke mobilisatie voor Klimaatmars op 6 november in Amsterdam

Op 6 november organiseert de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van 11 organisaties, een grote demonstratie, de Klimaatmars, in Amsterdam. Deze demonstratie vindt plaats tijdens VN klimaattop in Glasgow, waar wereldleiders afspraken maken over het aanpakken van klimaatverandering, en roept de Nederlandse overheid op tot ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. In de aanloop naar 6 november organiseren meer dan 25 lokale klimaat groepen op en rond 22 oktober diverse kleine en grotere acties om burgers te mobiliseren om deel te nemen aan de klimaatmars.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium