Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

'Carte noire' over de moord op een psychiatrische patiënt door de politie van Ukkel op 21 maart 2023

Op 21 maart 2023 - nota bene de internationale dag tegen racisme en discriminatie - schoot de politie van Ukkel een zwarte patiënt dood in de psychiatrische kliniek Fond'Roy. In onderstaande tekst stellen wij het optreden van de politieagenten in de psychiatrische kliniek en de fatale afloop ter discussie.

Lees verder

Wereldwijde militaire uitgaven naar historische recordhoogte

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven in 2022 met 3,7 procent gestegen in vergelijking met 2021 tot het recordbedrag van 2.240 miljard dollar. Dat blijkt uit een nieuw rapport van SIPRI, het Zweeds Onderzoeksinstituut voor Vrede in Stockholm. De belangrijkste reden voor de sterke stijging van de militaire uitgaven is de Russische invasie van Oekraïne en spanningen in Zuidoost-Azië.

Lees verder

Kapitalisme en Klimaat onverzoenbaar, dit systeem bedreigt onze toekomst

Joël De Ceulaer heeft ongelijk: het kapitalisme zal het klimaat niet redden. Het huidig economisch systeem bedreigt net onze toekomst. Dirk Holemans doorprikt de dogma's van de neoliberale 'denkers' voor wie het kapitalisme de Heilige Schrift van de XXIe eeuw is.

Lees verder

Bevlekte ontvangenis, gewilde abortus, gewild moederschap

Gie van den Berghe las twee boeken over abortus en moederschap door de Amerikaanse arts Christine Henneberg en de Israëlische sociologe Orna Donath. Zij geven een heel eigen analyse van abortus, moederschap en het kerngezin. He kan volgens hen ok anders.

Lees verder

Frankrijk, land in opstand, land in revolutie?

Filosoof Frédéric Lordon ziet in het huidig verzet tegen het pensioenplan van Frans president Macron meer dan een zoveelste sociale actie. "Het is mooi wat er gebeurt als de heersende orde uiteen begint te vallen. Er gebeuren kleine maar ongelooflijke dingen die het berustende isolement en de atomisering waarop de machtigen rekenen, verbrijzelen." Deze Opinie verscheen oorspronkelijk op 22 maart, maar is nog steeds van toepassing.

Lees verder

159 op 175 bedrijven dienstencheques bedreigen gezondheid huishoudhulpen

ABVV-Dienstencheques en ACV-Voeding en Diensten klagen de wantoestanden aan in de bedrijven die huishoudhulp organiseren met dienstencheques. 159 van de 175 in 2022 gecontroleerde bedrijven overtraden de geldende regels. Een rapport van Inspectie Toezicht Welzijn op het Werk bevestigt volledig de klachten van de huishoudhulpen en de verschillende studies over het welzijn van de werknemers in de dienstenchequesector.

Lees verder

Op 2 mei start internationale campagne End Fossil: Occupy!

Studenten over de hele wereld zullen als onderdeel van de internationale campagne 'End Fossil: Occupy! vanaf 2 mei scholen en universiteiten bezetten om een einde te maken aan de fossiele economie en te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Met deze bezettingen willen zij de business-as-usual verstoren en onderwijsinstellingen onder druk zetten om te handelen en klimaatactie te ondernemen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Belgisch Netwerk Armoedebestrijding wordt dertig: Waarheen met de strijd tegen de armoede?

Op haar verjaardagscongres presenteerde het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding haar ‘Manifest met 7 strijdpunten tegen armoede’. Armoedewerkers en ervaringsdeskundigen leggen vanuit hun concrete praktijken en ervaringen aanbevelingen voor aan de politici. Mensen in armoede dagen hen uit om armoede grondiger aan te pakken.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium