Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Technopolice: Smile, u wordt gefilmd, getraceerd, geanalyseerd en geclassificeerd

Camera's die nummerplaten of gezichten kunnen herkennen, drones die boven betogingen hangen, wifi-sensoren in winkels en winkelstraten, de stad zit op de digitaliseringstrein. Ze registreert en classificeert het gedrag van haar inwoners om ze vervolgens met algoritmes te analyseren en te gebruiken voor commerciële en politionele doeleinden. Alleen al de term 'smart city' doet bestuurders van grote steden watertanden. Het klinkt efficiënt, clean en veelbelovend. De tijden zijn veranderd, we kunnen er niet meer omheen, luidt het. Maar waar ligt de grens? Wanneer wordt een smart city een surveillance city? We spraken met het collectief Technopolice Bruxelles. Een collectief dat pleit voor een publiek debat over het inzetten van digitale tools door politiediensten om data van burgers te verzamelen.

Lees verder

Drie jaar klimaatspijbelen: Greta Thunberg van solostaker tot klimaatboegbeeld

De Zweedse Greta Thunberg viert deze week de derde verjaardag van haar eerste solo-klimaatstaking. Sindsdien bouwde ze een wereldwijde beweging op: Fridays for Future. Een overzicht.

Lees verder

Communiceren over de klimaatcrisis? "Vergeet die likes op sociale media en neem je verantwoordelijkheid"

Zeg niet klimaatverandering, maar milieuverslechtering of milieupandemie. Dat stellen filosofen Jezus Rey Rocha en Emilio Muñoz Ruiz voor. Om helder te zijn, zonder bangmakerij in de hand te werken, mogen we niet te simpel, maar ook niet te complex berichten over het klimaat. “Wie over milieu communiceert, heeft meer verantwoordelijkheid dan die duizend likes op sociale media.”

Lees verder

Afrikaanse rivieren verzuurd en verkleurd door westerse kledingproductie

Europese en Amerikaanse kledingmerken verkleuren, verzuren en verbleken Afrikaanse rivieren. Met dank aan onze honger naar fast fashion. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Water Witness International.

Lees verder

'Chinatown': De Antiheld en het Grote Seventies Afscheid van de Droomfabriek Hollywood

“Forget it, Jake. It’s Chinatown.” De quote waarmee Chinatown somber afsloot werd legendarisch terwijl de bij het fysieke en morele landschap van de jaren veertig aansluitende film noir van Roman Polanski uitgroeide tot een klassieker. Zowel een buitenbeentje als de illustratie van de rebelse spirit waarmee de Amerikaanse seventies films het klassieke Hollywood aan het wankelen brachten. Via de ontstaansgeschiedenis van (het op dvd beschikbare) 'Chinatown' schetst Sam Wasson in de onderzoekroman ‘The Big Goodbye’ zoals de ondertitel aangeeft ‘de laatste jaren van (droomfabriek) Hollywood.’

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Gro-oote Grootouders picknick in Fort 4 te Mortsel op 26 aug

  Na coronatijd is dit de eerste fysieke bijeenkomst van deze burgerbeweging en ook de start voor een druk najaar met verschillende acties in de aanloop naar de klimaattop (COP 26) in Glasgow, begin november. Nu...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium