Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Rechter geeft Klimaatzaak gelijk, maar legt geen concrete doelstellingen op

Vandaag heeft de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de Belgische overheden collectief veroordeeld voor hun nalatige klimaatbeleid. De rechters oordelen dat het Belgische klimaatbeleid zo ondermaats is dat het de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten schendt.

Lees verder

Hardleers dus!

Vandaag,11 juni, negen uur ‘s ochtends, open ik mijn computer om een tekst te schrijven voor de persconferentie bij de Begijnhofkerk in Brussel ter ondersteuning van de campagne #wearebelgiumtoo. Om de nodige woorden wakker te roepen, begin ik te surfen en tik in Google de naam in van de staatssecretaris voor migratie. En meteen kijk ik naar drie foto’s met daaronder drie krantentitels: “Sammy Mahdi wil hardnekkige sans-papiers uit huis laten plukken” (DM), “Sammy Mahdi wil hardleerse sans-papiers uit huis laten plukken” (HNB) en “Sammy Mahdi (CD&V) wil hardleerse sans-papiers uit huis laten plukken” (HLN). Hardleers dus.

Lees verder

'Waarom werk niet werkt': dinsdag 22 juni bij ons online in première

We worden geacht van ons werk te houden, maar houdt ons werk ook wel van ons? "Aan het einde van de dag behandelt je job je als een werknemer en niet als een lid van de familie", aldus de Amerikaanse journaliste Sarah Jaffe van het boek 'Work won't love you back'. Freelance journaliste Selma Franssen uit Brussel spreekt haar en psycho-analyticus Paul Verhaeghe in onze reportage 'Waarom werk niet werkt' om antwoord te krijgen op deze zeer actuele vraag. Dinsdag 22 juni om 17u bij ons online in première!

Lees verder

"Op papier bestaan ze niet maar ze zijn er wel"

Verschillende organisaties en individuen uit zowel het Nederlandstalige als Franstalige middenveld kwamen vandaag hun steun betuigen met de mensen zonder wettig verblijf. Die houden al sinds enkele weken een hongerstaking op verschillende plekken in Brussel waaronder de Begijnhofkerk om een regularisatie te vragen voor hun precaire situatie. Leest hier de tekst die Professor Dr. Rik Coolsaet bracht. 

Lees verder

Hoe de sociale zekerheid ons behoedde voor erger

De coronapandemie deed de Belgische economie op haar grondvesten daveren. Het had allemaal nog veel erger kunnen aflopen, volgens Olivier Pintelon. "Onze sociale zekerheid behoedde ons voor erger". In dit artikel reconstrueert Pintelon hoe onze sociale zekerheid de economie door het oog van de storm loodste.

Lees verder

Huishoudhulpen vragen aandacht voor uitbuiting en gendergeweld

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Huispersoneel nam de Liga van Huispersoneel van het ACV-CSC Brussel woensdagavond de Munt in Brussel over om de politieke laksheid ten aanzien van geweld tegen vrouwen zonder papieren aan de kaak te stellen.

Lees verder

25.000 landgenoten steunen roep van mensen zonder wettig verblijf voor duurzame en menswaardige oplossing

150.000 mensen leven in België zonder dat hun verblijf wettelijk geregeld is. Dat is een stad ruim groter dan Brugge. In die stad wordt gepoetst en verhuisd, want in dit soort jobs komen deze mensen terecht. Er is een bloeiend onderwijs, want het is een jonge populatie én er zijn goede leerkrachten. De ziekenhuizen draaien met verplegers die hun vak beheersen, en dokters die al in moeilijkere omstandigheden gewerkt hebben. En vooral: u kan er heerlijke asperges à la Guinéeaise eten, een heerlijk fusion gerecht van de lokale topchef. Lees hier de volledige tekst die Pax Christi vandaag bracht op de persconferentie voor de Begijnhofkerk in Brussel waar de mensen zonder papieren sinds enkele weken in hongerstaking zijn voor de regularisatie van hun situatie.

Lees verder

Historisch vonnis moet zorgen voor cruciale versnelling Belgisch klimaatbeleid

Groot nieuws voor het klimaat: vandaag heeft de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel de Belgische overheden collectief veroordeeld voor hun nalatige klimaatbeleid. “Er is veel werk aan de winkel. We hopen dat dit vonnis voor de cruciale versnelling zorgt die het klimaatbeleid nodig heeft en dat de rechtbank zo snel mogelijk concrete reductiedoelstellingen oplegt”, stelt Laurien Spruyt, expert Klimaat bij Bond Beter Leefmilieu.

Lees verder

Marc Goblet overleden: altijd een vakbondsman

Met veel droefheid namen we woensdag 16 juni kennis van het overlijden van kameraad Marc Goblet, voormalig algemeen secretaris van het ABVV. Marc werd 64 jaar oud

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Sociale woningen financieren door solidariteitsbelasting op meerwaarde huizenverkoop!

De noodkreet afgelopen vrijdag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, dat in het coronajaar 2020 ruim tienduizend gezinnen bedreigd werden met uithuiszetting, wordt bevestigd door de Huurdersbond Vlaams-Brabant die sinds enkele maanden een sterke toename merkt van het aantal huurders dat door de eigenaar voor de rechter gedaagd wordt. De oorzaak is vaak inkomensverlies omwille van pandemie.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium