Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Mythe: vredesbewegingen veranderen niets. Realiteit: niets is minder waar

Het is een hardnekkige mythe die al lang meegaat: anti-oorlogsbewegingen hebben niets veranderd, veranderen niets en zullen niets veranderen. Niets is minder waar. Om dat te weten moet je niet gaan zoeken in de commentaren van de grote media. Om het met zuster Jeanne Devos te zeggen: "Vrede en solidariteit zijn aangeboren kwaliteiten". Massale propaganda is daarom zo essentieel voor oorlogsstokers.

Lees verder

Ongeziene pogrom van joodse kolonisten zaait vernieling en terreur

Met extreemrechts aan de macht in Israël laait het geweld tegen de Palestijnen fel op. Vorige zondag hielden joodse kolonisten nooit geziene razzia’s tegen verschillende Palestijnse stadjes en dorpen. Deze aanval werd door een Israëlische politicus omschreven als ‘pogrom’. Een pijnlijke confrontatie met de eigen geschiedenis.

Lees verder

Een ontoelaatbaar businessmodel voor de zorg

In een Open Brief klagen de leden van Zorgnet-Icuro, de koepelorganisatie die de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en social profit voorzieningen uit de woonzorg verenigt, de plannen aan van de Vlaamse Regering om nog meer woonzorgcentra over te dragen naar de privé-sector. "Het is privé-investeerders niet te doen om de mensen en de zorg, maar om rendement. De winstlogica eist altijd haar rechten op. Ten koste van de meest kwetsbaren."

Lees verder

Britse rijk doodde 165 miljoen Indiërs op 40 jaar: het kolonialisme inspireerde het fascisme

Een wetenschappelijke studie toont aan dat het Britse kolonialisme van 1880 tot 1920 in India ongeveer 165 miljoen doden heeft veroorzaakt, terwijl het triljoenen dollars aan rijkdom heeft gestolen. Het wereldwijde kapitalistische systeem steunde op Europese imperiale genocides, die Adolf Hitler inspireerden en tot het fascisme hebben geleid.

Lees verder

Rapport Greenpeace: grootste agro- en voedingsbedrijven maken miljardenwinsten dankzij oorlog en pandemie

De grootste agro- en voedingsbedrijven ter wereld hebben sinds 2020 miljardenwinsten gemaakt, dankzij de corona-pandemie en de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van Greenpeace. De milieuorganisatie roept internationale, nationale en lokale beleidsmakers op om mee een einde te maken aan de controle en het monopolie van dit soort bedrijven, en maatregelen te nemen die zorgen voor transparantie en strengere regelgeving voor de activiteiten van deze sector.

Lees verder

11.11.11 roept op tot solidariteitsactie voor slachtoffers aardbevingen Syrië en Turkije

De verwoestende aardbevingen die Turkije en Syrië troffen op 6 februari 2023 kostten al meer dan 45.000 mensen het leven. Dat cijfer blijft oplopen. Zo'n 1,6 miljoen mensen in Turkije alleen al verblijven tijdelijk in tentenkampen. In Noordwest-Syrië was de situatie al uitermate precair voor de miljoenen mensen die reeds voor de aardbeving van humanitaire hulp afhankelijk waren. Lokale hulporganisaties beschrijven de situatie ter plekke als een hel op aarde.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

China gaat frontaal in de aanval tegen amerikaanse hegemonie

In een zeldzaam vernietigend essay heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking de voortdurende pogingen van Washington om de wereld te domineren aan de kaak gesteld.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium