Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Een systeem dat verstikt

“Het feit dat we over mensen die sterven in handen van de politie praten alsof het incidenten zijn beperkt in de tijd, laat niet toe om er de waarheid van te begrijpen, noch om te begrijpen hoe ze deel uitmaken van een dagelijkse routineuze orde.”

Lees verder

Chomsky en Prashad: naast Covid-19 zijn er drie bedreigingen voor het leven op aarde die we moeten aanpakken in 2021

Noam Chomsky en Vijay Prashad zien naast de coronapandemie drie even ernstige gevaren voor het leven op aarde die in 2021 wereldwijd moeten worden aangepakt: het risico op een kernoorlog, de klimaatcatastrofe en de neoliberale aanval op het sociaal contract van de welvaartsstaat.

Lees verder

Crisiscel cultuur: geef perspectief aan onze artiesten en publiek

Afgelopen week beslisten enkele lokale besturen om cultuurhuizen in te schakelen als vaccinatiecentra tot eind oktober. Dat resulteerde in een grote ongerustheid bij een aantal artiesten, die door de zoveelste golf van annulaties opnieuw hun hoop op spelen voor een publiek zien wegvallen.

Lees verder

11.11.11: Dringende maatregelen nodig tegen Israëlische annexatie 

Op 17 januari kondigde Israël de bouw aan van bijna 800 nieuwe huizen in illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. 11.11.11 roept minister van Buitenlandse Zaken Wilmès op om een voortrekkersrol te spelen in het opstellen van een Europese lijst van ‘tegenmaatregelen’ tegen deze annexatie van bezet Palestijns gebied.

Lees verder

Afrikaanse jongeren willen af van “koloniale munt"

In West- en Centraal-Afrikaanse landen laait de discussie rond de franc CFA weer hard op. Aanleiding is het ontslag van een Beninese regeringsfunctionaris die harde kritiek op de munt had geuit. Volgens critici is de munt het symboolvoorbeeld van hoe Frankrijk geen afstand wil nemen van haar Afrikaanse ex-kolonies. Meer dan een jaar nadat Frankrijk een hervorming aankondigde, zijn nog geen stappen in die richting gezet.

Lees verder

Smeltende ijsbergen blijken sleutel tot ontstaan ijstijden

Aardwetenschappers hebben ontdekt dat smeltende ijsbergen de sleutel zijn tot het ontstaan van ijstijden. Ze zeggen dat hun ontdekking een belangrijk inzicht biedt in hoe onze planeet in de toekomst kan veranderen.

Lees verder

Midden in het onbewoonbare

  Een nieuwe vriend Ik zal het maar dadelijk bekennen: Midden in het onbewoonbare is een hele tijd mijn livre de...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

KVS, De Munt en Théâtre National ondersteunen de actie 'Still Standing nr. 2' *

Kunstenaars, cultuurwerkers, socioculturele verenigingen, artistieke collectieven en kunstfederaties verzamelden zich afgelopen zaterdag 16 januari om 17u30 op het Muntplein, om de politieke wereld eens te meer te herinneren aan de essentie en het belang van cultuur, voor het mentaal welzijn van iedereen.

Lees verder

Acht historische medestanders gezocht voor Patrice Lumumba

Zondag 17 januari 2021 is het 60 jaar geleden dat Patrice Emery Lumumba, eerste democratisch verkozen premier van Congo, werd vermoord, mede onder Belgische verantwoordelijkheid. 60 jaar na de moord krijgt hij in een campagne van Hand in Hand het gezelschap van 8 andere baanbrekers voor dekolonisering en tegen racisme. Welke acht? Dat kan je tot vanavond zelf mee bepalen door te stemmen op baanbrekers.dekoloniseer.be.

Lees verder

Relance, ook voor de meest kwetsbaren

Terwijl bij de corona vaccinatie de meest kwetsbaren terecht op de eerste rij staan, bestaat het risico dat dit niet het geval zal zijn in het relancebeleid voor de economie en arbeidsmarkt.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium