Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Europa moet zich schamen

„Keiner will sie haben.“ Dat schreef de nazikrant Völkischer Beobachter triomfantelijk na de mislukking van de internationale conferentie over de...

Lees verder

De waarheid over de transfers: hoe Wallonië én Vlaanderen beiden slachtoffer werden van de hebzucht van de Société Générale

In Vlaams-nationalistische kringen klinkt het dat Wallonië nooit solidair was met Vlaanderen. Dus waarom zou Vlaanderen dat nu wel moeten zijn? Guido Fonteyn, oud-journalist van De Standaard, zet de puntjes op de i. De winst uit de steenkoolindustrie vloeide naar De Generale en de Brusselse elite en die lieten Wallonië én Vlaanderen even arm achter.

Lees verder

Europa gebruikt geweld tegen vluchtelingen: ngo's eisen dat België verantwoordelijkheid opneemt

Griekenland maakte begin deze week bekend dat het de grenzen sluit voor mensen op de vlucht. Daarbij schuwt het land geen geweld, de Griekse regering zet zelfs wapens in om vluchtelingen te weren aan hun grenzen.  Sinds Turkije de boodschap gaf mensen de vlucht niet langer te verhinderen om door te reizen, wat deel was van de deal tussen Turkije en de EU sinds 2016, proberen terug meer mensen bescherming te zoeken in Europa. En dit zijn niet de enige EU-grenzen waar vluchtelingen vastzitten, bedreigd worden en opnieuw vrezen voor hun leven.

Lees verder

Collecti.e.f 8 maars kleurt Gent paars

Het Gentse Collecti.e.f. 8 maars kleurde verschillende standbeelden in het Gentse centrum paars, de symbolische kleur van de strijd voor de vrouwenrechten. Met die symbolische actie wil het collectief de noodzakelijke strijd voor vrouwenrechten, voor gelijkheid, en tegen seksisme in de verf zetten. Het collectief 8 maars roept iedereen op om mee te betogen op zondag 8 maart onder het motto “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld”. Daarnaast roept het Collectief ook op om te staken op 9 maart.

Lees verder

Europese Klimaatwet: Europa boekt vooruitgang, België kan niet achterblijven

De Europese Commissie stelt woensdag 4 maart haar nieuwe ‘klimaatwet’ voor, als één van de hoekstenen van het Europese klimaatpact (of European Green Deal) [1]. De Klimaatcoalitie werpt licht op enkele fundamentele voorwaarden opdat deze tekst een echte basis kan vormen voor een Europese klimaatambitie die beantwoordt aan de sociale en milieucrisis. Ook herinnert ze België eraan dat het hoog tijd is om mee op de kar te springen. Dat kan vandaag nog door aan te sluiten bij de oproep van de meest ambitieuze landen.

Lees verder

50ste BACBI-nieuwsbrief biedt schat aan informatie over Palestina

De Belgian Campaign for an Academic and Cultural Boycott of Israel (BACBI) publiceert zijn 50ste nieuwsbrief. 497 Belgische academici en 198 kunstenaars en culturele werkers verzamelen daarin oproepen tot actie, open brieven, artikels, opinies, essays, analyses, video's en interviews in het Nederlands, Frans en Engels. Een uitstekende bron van informatie over de strijd van het Palestijnse volk voor hun recht op zelfbeschikking.

Lees verder

Peter Brosens: “The Barefoot Emperor is 'a trip without a road'”

Peter Brosens en Jessica Woodworth aarzelden niet om hun dankzij 'Khadak' en 'Altiplano' verworven stevige arthouse reputatie op het spel te zetten met een komische roadmovie over de omzwervingen van een stille koning. Het loonde want 'King of the Belgians' sloeg aan. Daardoor is er nu drie jaar later jaar een onconventionele sequel: 'The Barefoot Emperor'. Een even absurd komische maar meer urgente en politiek geladen film. Met iconische acteurs als Geraldine Chaplin en Udo Kier als versterking voor Peter Van den Begin & co.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De kampen van Lesbos zijn 'Afghanistan in Europa'. Een reisverslag

De wantoestanden in de kampen voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos zijn geen recent fenomeen. Toch kwamen ze pas recent terug in de mediabelangstelling. Peter Peene uit Langemark ging een week ter plaatse om als vrijwilliger te helpen voor de ngo Because We Carry. Dit is een redactionele samenvatting van zijn relaas, een verhaal van solidariteit en medeleven.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium