Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Unieke staking truckers in Duitsland. Stop brutale sociale uitbuiting"

Sinds 20 maart staken 75 Oost-Europese truckers op een parking in het Duitse dorpje Gräfenhausen met hun vrachtwagen. Zij zijn de onmenselijke onleefbare uitbuiting beu. Frank Moreels, voorzitter Belgische Transport Bond (BTB-ABVV) bezocht hen. Hij legt uit waarom hun actie alle truckers in Europa aanbelangt.

Lees verder

Bezoek Lula en Macron aan Peking, symbool van veranderende wereld

Na Emmanuel Macron (5 tot 7 april) was het woensdag (12/04) de beurt aan de Braziliaanse president Lula Da Silva om Beijing te bezoeken. Hoewel Macron en Lula da Silva totaal andere doelstellingen hadden, is een vergelijking met de resultaten van de twee bezoeken bijzonder leerrijk voor de veranderende krachtsverhoudingen in de wereld.

Lees verder

De door “woke” geobsedeerde pers mag zich stilaan bezinnen

"Onder het mom van de ‘war on woke’ worden antiracistische standpunten ge-abnormaliseerd en wordt een morele paniek gecreëerd die als doel heeft het maatschappelijk debat over structurele ongelijkheid naar de marge te duwen. Tegelijkertijd krijgen op feiten en wetenschap gebaseerde analyses en voorstellen over ongelijkheid weinig aandacht." Kif Kif- coördinator Nina Henkens en Jihad Van Puymbrouck van Hand in Hand tegen Racisme schreven een opiniestuk naar aanleiding van de racistische haatcampagne tegen Dalilla Hermans.

Lees verder

Verzet tegen hedendaags kolonialisme in Bonaire

Bonaire is een klein toeristisch eiland in de Caribische Zee en favoriete bestemming voor duikers. Maar het is ook nog steeds koloniaal gebied van onze noorderbuur Nederland. De Inheemse bevolking staat onder druk en pikt dat niet. Een relaas van een vergeten conflict.

Lees verder

De twee Marthas of Trots de filosofie van een emotie

Walter Lotens las Trots – De Filosofie van een emotie van filosofe Martha Claeys. Zij vond inspiratie bij die andere Martha, filosofe Martha Nussbaum, zonder haar daarom na te bootsen of ongenuanceerd te volgen. Integendeel, ze heeft een eigen stem en een boek om 'trots' op te zijn.

Lees verder

Boeren betogen tegen betonnering landbouwgrond voor luchthaven Bierset

Zondag 16 april demonstreerden de organisaties Boerenforum, FUGEA, MAP en het Netwerk voor Steun aan de Boerenlandbouw (RéSAP) in het Waalse dorp Bierset tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik ten koste van vruchtbare landbouwgrond. Boeren, activisten en muzikanten trokken langs de bedreigde gronden tot aan de luchthaven. Ze plantten er aardappelen en uien onder de leuze: “Beton kunnen we niet eten!”.

Lees verder

Soedan op de rand van een burgeroorlog

Er wordt hard gevochten tussen het leger en de RSF om controle te krijgen over strategische plekken, zoals vliegvelden, legerbases...

Lees verder

Lage lonen voor nog hogere winsten: de verdeel-en-heersstrategie van Delhaize

Loonpolitiek is oorlog met andere middelen, volgens Tim Christiaens. Door het bedrijf op te breken in kleinere franchise-winkels ondermijnt Delhaize de onderhandelingspositie van werknemers en hun vakbonden.

Lees verder

Soeverein Brazilië volgt Westen niet in Oekraïne-oorlog

Westerse leiders reisden afgelopen maanden de wereld rond om landen onder druk te zetten om de eigen vijand, Rusland, ook tot hun vijand te maken. Maar het pakt anders uit. Waarom keuren de meeste zuiderse landen de invasie van Rusland in Oekraïne wel af, maar weigeren ze sancties toe te passen, zoals Brazilië doet? Ze wijzen westerse leiders zelfs de deur als die vragen om ook wapens te leveren aan Oekraïne. Zij willen een diplomatieke oplossing.

Lees verder

Niet in het nieuws: “Fransen gaan niet vroeger met pensioen dan de Belgen”

Het komt regelmatig terug in mediacommentaren over de Franse sociale acties. De Fransen willen hun pensioen op 62 houden, terwijl het hier al op 65 staat en binnenkort 67 wordt. Wat denken die Fransen wel? In werkelijkheid gaan de Fransen net als de Belgen gemiddeld op pensioen op 63 jaar. Waar gaat deze strijd dan echt over? En waarom horen we dat niet in de mediacommentaren?

Lees verder

Terug oorlog in Palestina, Julian Assange, bankencrisis en 'gelekte' militaire documenten: tegendraads leesvoer

Gaat Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, opnieuw een oorlog tegen het Palestijnse volk uitlokken zoals hij met elke vorige crisis deed of is dat niet meer zo evident? Hoe maken failliete banken miljardairs nog rijker? Organisatie vn journalisten krijgt geen toegang tot Julian Assange, geen nieuws voor onze media? En het verschil tussen gelekte documenten en 'gelekte' documenten. Tegendraads leesvoer voor de kritische mediagebruiker.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Ontruiming van het oude Vredeshuis in Gent

De Pandemisten hebben het Vredeshuis verlaten. Het gebouw waar we drie maanden lang actie voerden over recht op behoorlijke huisvesting, autonome vrouwen in oorlogsgebieden en het juk van de fossiele brandstoffenindustrie.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium