Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Sociaal-economische barometer ABVV: loonsubsidies, hét cruciale element dat Belgische werkgevers graag 'vergeten'

In hun jaarlijkse sociaal-economische barometer klaagt het ABVV aan dat de werkgevers in de bedrijven die het goed doen weigeren fair bij te dragen tot een oplossing van de koopkrachtcrisis. In hun vergelijkend discours met de buurlanden 'vergeten' ze volledig de gulle loonsubsidies te verrekenen die ze hier krijgen van de belastingbetalers. De gezinnen betalen alleen de rekening van de crisis.

Lees verder

Bestorming in Brazilië pas perfect in fasciserend tijdsklimaat

In dit artikel analyseert de auteur het actuele tijdsklimaat waarin de bestorming in Brazilië het resultaat is van gebeurtenissen die lang zijn voorbereid, en in overeenstemming zijn met de internationale neofascistische strategie.

Lees verder

Sociale media zetten de discussie op scherp in Cuba

Cuba maakt zware economische tijden door. Jongeren worden er zwaar op de proef gesteld. We vroegen aan een Cubaanse jonge vrouw hoe zij het allemaal beleeft en hoe de grote uitdagingen moeten aangepakt worden. Dit is het tweede en laatste deel van het interview en gaat over de rol van sociale media.

Lees verder

'Alternatieve nieuwjaarsreceptie' tegen privatisering zorg in Oostende (en in Vlaanderen)

Op 9 januari 2023 om 13 uur klonken de drie overheidsvakbonden ACOD lrb, ACV Openbare Diensten en VSOA lrb in Oostende op het nieuwe jaar, vlak voor de Nieuwjaarsreceptie van de stad Oostende, om hun eisen kracht bij te zetten voor een eerlijk personeelsbeleid zonder politieke willekeur en een correct sociaal overleg. 

Lees verder

Van 2023 tot 2024: Rendez-vous met Chantal Akerman

Dat met ‘Jeanne Dielman 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ een Belgische film uit 1975 werd uitgeroepen tot ‘beste film aller tijden’ door 1.600 filmcritici en -academici in de prestigieuze ‘Sight and Sound’-poll kon internationaal op heel wat bijval rekenen. Chantal Akerman is immers een alom gewaardeerd filmmaker. In eigen land reageerden de usual suspects geringschattend, maar tonen nieuwe generaties filmliefhebbers zich geïnteresseerd in het oeuvre van de in 2015 gestorven cineaste. 2023 én 2024 beloven de Akerman-jaren te worden.

Lees verder

We're on the highway to pandemic hell. Een pleidooi voor méér Europa

Het had niet veel gescheeld of China’s beslissing om het zerocovidbeleid op te heffen zorgde voor een lappendeken aan maatregelen in de Europese Unie. Heeft de politiek lessen geleerd na drie jaar pandemie? Zijn de geesten van onze Europese leiders gerijpt om volksgezondheid volledig aan de EU over te laten? Siebe Jonckheere zet de recente ontwikkelingen even op een rijtje.

Lees verder

Unicef waarschuwt voor menselijke catastrofe in Pakistan, water treft nog steeds 4 miljoen kinderen

Meer dan vier maanden nadat noodweer een derde van Pakistan onder water heeft gezet, leven 4 miljoen kinderen nog steeds in ongezonde en mensonwaardige omstandigheden. Unicef waarschuwt voor een menselijke catastrofe.

Lees verder

NewB beantwoordt vragen over de samenwerking met vdk bank

De herstart van de ethische bank NewB dankzij de samenwerking met vdk bank roept vanzelfsprekend heel wat vragen op bij zijn coöperanten. Na de Algemene Vergadering van december 2022 bundelde NewB 84 antwoorden op deze vragen.

Lees verder

Cambodjaanse premier vaagt oppositie weg in aanloop naar verkiezingen

Een woelige start voor het politieke jaar in Cambodja: eind december zijn ruim dertig oppositieleden veroordeeld tot vijf tot zeven jaar cel wegens ‘samenzwering’. Dat speelt in de kaarten van premier Hun Sen, die na de parlementsverkiezingen in juli 2023 zijn ambt wil doorgeven aan zijn zoon.

Lees verder

Wereldbank zet klimaatactie meer centraal

De Wereldbank overweegt klimaatactie een centralere plaats te geven in haar missie. Dat blijkt uit een schrijven van de ontwikkelingsbank aan de aandeelhouders.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het verdriet van Europa, drama in vele bedrijven. Een voorbeschouwing

  In de loop van de 19de eeuw kwam als gevolg van de Industriële Revolutie het industrieel kapitalisme op. Dit ging gepaard met een sterk overheersend agressief imperialisme, een systeem waarbij de financiële elite met geweld land, arbeid,...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium