Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Een van de meest schadelijke spionnen van de VS vrijgelaten

Op 6 januari werd Ana Belén Montes, een van de topspionnen van de VS vrijgelaten. Als werkneemster bij de inlichtingendiensten van de VS had ze geheime informatie doorgestuurd naar de Cubaanse autoriteiten met het doel destabilisatieoperaties en terreuraanslagen tegen Cuba te verijdelen. In zekere zin voerde zij een ‘war on terror’, maar dan tegen de staatsterreur van haar eigen land. Lees dit merkwaardig verhaal van een heldhaftige vrouw.

Lees verder

Mag er nog syndicale strijd bestaan?

Op 1 december 2022 volgde Rik Vancoillie een debat in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers over het loonakkoord en de loonnormwet. Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) beschuldigde de sociale partners van “het bewust organiseren van conflict”. Dit is zijn antwoord op het discours van de eerste minister.

Lees verder

De grote weigering

Auteur en columniste Marian Donner schreef 'De grote weigering' over 'De eendimensionele mens', het boek dat Herbert Marcuse in 1964 tot ster van de toenmalige protestbeweging maakte. Volgens Paul Verhaeghe: “Een handzaam boekje met een diepgaande inhoud – Marcuse zou er blij mee geweest zijn”.

Lees verder

Janina Ramirez: ‘Geschiedenis wordt altijd herschreven om hedendaagse belangen te dienen’

De overwinnaars schrijven de geschiedenis, stelt het cliché. Over die geschiedenis én met geschiedenis als wapen wordt nog eeuwen na de feiten gebakkeleid, al dan niet met geweld. In haar bestseller 'Femina' geeft Britse historica Janina Ramirez de vrouwen de tot nu onderbelichte rol terug die ze in de middeleeuwen hebben gespeeld. Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck sprak met haar.

Lees verder

Europese Identiteit!? Zoek de verschillen

Terwijl partijen, regio’s en culturen die op hun ‘identiteit’ hameren door weldenkend-progressieve burgers als rechts afval worden weggezet, meet de EU zich evengoed een identiteit aan. Daar lijkt niemand zich aan te storen. Voormalig muziekjournalist Eddy Bonte denkt er alvast anders over.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het verdriet van Europa, drama in vele bedrijven. Een voorbeschouwing

  In de loop van de 19de eeuw kwam als gevolg van de Industriële Revolutie het industrieel kapitalisme op. Dit ging gepaard met een sterk overheersend agressief imperialisme, een systeem waarbij de financiële elite met geweld land, arbeid,...

Lees verder

Mobile School viert 20-jarig bestaan

  Net voor het jaareinde vierde Mobile School, een Leuvense vzw die met mobiele schooltjes straatkinderen in ontwikkelingslanden onderwijs aanbiedt, haar 20-jarig bestaan. Naar aanleiding daarvan had ik op 17 december voor Radio 2 Vlaams-Brabant...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium