Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Steun De Wereld Morgen

  De oorlog woedt in Oekraïne, de oorlogsretoriek heerst in de media. Meer dan ooit is een ander narratief nodig....

Lees verder

Lode Vanoost interviewt Noam Chomsky: “Wat België in 1960 deed was een van de ergste misdaden van de eeuw”

Noam Chomsky sprak 51 minuten met Lode Vanoost over de oorlog in Oekraïne, Palestina en de moord op Shireen Abu Akleh, over mass shootings in de VS en over Belgisch federalisme als mogelijke uitweg voor Oekraïne. Verder praatten zij over Belgisch Congo, Patrice Lumumba en de standbeelden van Leopold II.

Lees verder

(HER)BEKIJK: In gesprek met Vijay Prashad – Imperialisme voor beginners en de oorlog in Oekraine 

Vijay Prashad kwam in 2021 naar België om zijn boek ‘Imperialisme voor beginners (EPO, 2021)’ voor te stellen. Afgelopen dinsdag 21/6 ging de internationale solidariteitsbeweging Intal Globalize Solidarity opnieuw met hem in gesprek hierover. Daarnaast werd er ook ingezoomd op de huidige internationale situatie: de oorlog in Oekraïne en een wereld in verandering. Want het lijkt er op dat de krachtsverhoudingen wereldwijd grondig door elkaar worden geschud.

Lees verder

Racisme in gezondheidszorg: patiënten en zorgverleners aan het woord

Racisme in de gezondheidszorg kent vele verschillende vormen. Van expliciet racistische opmerkingen tot microkwetsingen en foute diagnoses bij mensen van kleur. Kif Kif-stagiair Marine Ntawurishira onderzocht het fenomeen in detail en schreef er twee artikels over. Deel 1: patiënten en zorgverleners aan het woord.

Lees verder

Personen met migratieachtergrond die samenhokken is vertekend beeld van realiteit

De nieuwe studie van de VUB toont aan dat discriminatie bij personen met een migratieachtergrond op de huurmarkt vaker voorkomt in overwegend witte buurten. Het is om deze reden dat de onderzoekers pleiten voor praktijktesten.

Lees verder

Wit perspectief bij medisch specialisten leidt tot discriminatie en foute diagnoses

Racisme in de gezondheidszorg kent vele verschillende vormen. Van expliciet racistische opmerkingen tot microkwetsingen en foute diagnoses bij mensen van kleur. Kif Kif-stagiair Marine Ntawurishira onderzocht het fenomeen in detail en schreef er twee artikels over. Deel 2: hoe het witte perspectief in de gezondheidszorg racisme en verkeerde diagnoses in de hand werkt.

Lees verder

President Zelensky: dienaar van het volk of dienaar van de Europese Commissie?

De leidende EU-instellingen staan te springen om Oekraïne lid te maken van de club. Is dit een realistische inschatting of oorlogskoorts? En wie is die man, waarvan de meeste Europeanen vijf maanden geleden de naam niet kenden. Een boek gepubliceerd in december 2021 – voor de Russische invasie – schetst een nuchter beeld van acteur-president Volodymyr Zelensky.

Lees verder

De BRICS-landen ontpoppen zich meer en meer als alternatief voor de Westerse overheersing

De voorbije dagen was er een belangrijke top van de zogenaamde BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Net voor de bijeenkomst van de G7 en de NAVO-top op einde van de maand juni, werpen deze landen zich meer en meer op als tegenhanger van de Westerse hegemonie.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne: waarom Biden in nauwe schoentjes zit

Als het over Oekraïne gaat horen we vanuit Washington vaak stoere taal. Maar Asia Times doorprikt die retoriek. Volgens die nieuwswebsite kijkt Joe Biden sinds de oorlog in Oekraïne tegen een dubbele ramp aan: een recessie in eigen land en een tweede strategische vernedering in een jaar tijd. Zal dat hem dwingen om van koers te veranderen?

Lees verder

Cuba: de toestand is niet hopeloos maar wel ernstig

De Cubanen hebben duidelijk betere tijden gekend. Het leven is er voor iedereen erg moeilijk dezer dagen. We contacteerden enkele van onze Cubaanse en Belgische vrienden ter plaatse en vroegen hen hoe zij de toestand beleven. Ze beschrijven de feiten, analyseren de oorzaken en tonen hoe de Cubanen er zich uit vechten.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vrede voor Oekraïne! Neen aan de oorlog!

Op vrijdag 24 juni vond op het Sint-Baafsplein in Gent de actie 'Vrede voor Oekraïne - Neen aan de oorlog van Poetin' plaats. 'Met meer dan honderd aanwezigen werd het een zeer mooi succes. Het werd een strijdbare, maar ook ingetogen en aangrijpende samenkomst', schrijven de initiatiefnemers Thomas Weyts en Maryna Van Sant-Shyshkarova in hun verslag. De actie werd ondersteund door een tiental organisaties (zie onderaan).

Lees verder

Venezolaanse president op reis om bondgenoten te zoeken

De Verenigde Staten droomden ervan om president Nicolás Maduro en zijn regering met alle mogelijke middelen ten val te brengen. In hun mistige laboratoria creëerden ze een soort Frankenstein, een parallelle president die de democratisch verkozen mandataris in Caracas zou vervangen. Hun ogen vielen op de politieke opposant Juan Guaidó.

Lees verder

Migratie is niet de inzet van de verkiezingen in Brazilië

Enkele weken terug kopte Folha de São Paulo, dé Braziliaanse kwaliteitskrant, '76% van de Brazilianen zegt niet 'nee' tegen arme migranten'. Toch zijn het in oktober verkiezingen. En wordt er geen woord gerept over migratie of vluchtelingen. Hoe komt het dat migratie geen campagne thema is in Brazilië terwijl er twee miljoen migranten zijn zonder verblijfspapieren?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium