Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Politieke agenda reclame JCDecaux: censuur van vrede, promotie van oorlog

Agentschap voor buitenreclame JCDecaux weigert reclameborden te verhuren voor een vredesboodschap, aangevraagd door de ngo 'World Beyond War', omdat 'het bericht politiek getint zou zijn'. Even surfen op internet toont dat JCDecaux zich wel degelijk voor politieke reclame laat betalen.

Lees verder

Apache zet Van der Paal en N-VA opnieuw voor paal met topjournalistiek

Ook het Hof van Cassatie heeft het beroep van vastgoedondernemer Erik Van der Paal over zijn veroordeling in Fornuis-gate verworpen. De rechtbank bevestigt dat Apache correct journalistiek werk heeft geleverd. Eerder dan het nastreven van een gelijk, zit achter deze hardnekkige procedureslag door de veroordeelde partij een ander motief: dit is 'lawfare', misbruik van rechtsprocedures om kritische media te intimideren.

Lees verder

Dringende oproep 'Doctors for Assange' voor zijn onmiddellijke vrijlating

De organisatie 'Doctors for Assange' hebben de VS-minister van Justitie en de Britse minister van Binnenlandse Zaken geschreven om hun bezorgdheid te uiten over de verzwakkende gezondheid van Julian Assange. Deze oproep wordt zeer dringend sinds Assange op 8 oktober positief testte voor COVID.

Lees verder

Freedom Drive voor recht op onafhankelijk leven: “Het was geen wandelingetje in het park maar bittere noodzaak”

Een paar honderd mensen met een handicap uit heel Europa verzamelden dinsdagochtend 27 september in het Jubelpark in Brussel om te betogen voor het recht op een onafhankelijk leven. Met symbolische grafstenen en een rouwkrans stapten en rolden ze via de Europese Commissie tot aan het Europees Parlement. Lees hier het interview met Nadia Hadad, een van de drijvende krachten achter de Freedom Drive. "Geen liefdadigheid, maar mensenrechten!"

Lees verder

Voorbij de flauwe kul: uitleg over het 20ste Nationale Congres van de communistische partij van China

Momenteel gaat de belangrijkste bijeenkomst door van de vijfjarige cyclus van de communistische partij van China. Wat is het 20e Nationale Congres precies? Waarom is deze bijeenkomst dit jaar zo belangrijk? Wie is erbij betrokken en wat doen ze? En, wat schort er aan de berichtgeving van de mainstream media daarover?

Lees verder

Waarom projectmiddelen cultuur absoluut wél een kerntaak van dit Antwerps stadsbestuur moeten zijn

  Dat schepen Ait Daoud amper voeling heeft met de culturele sector waarvoor ze bevoegd is, is geen nieuws meer...

Lees verder

Antwerps woonprotest: 'Wachtlijsten ingekort door kunstmatig mensen te schrappen, niet door hen een thuis te bieden'

'Nee, het waren geen 700 kabouters die zondag 16 oktober de straat op gingen in Antwerpen voor een beter woonbeleid. Het waren echte mensen en ze hebben echte energiezuinige en betaalbare huizen nodig, NU.' In teken van Werelddag voor Verzet tegen Armoede organiseerden SAAMO vzw en STAAN vzw afgelopen zondag dit woonprotest in Antwerpen. Lees hier hun manifest.

Lees verder

Irak en de strijd om de macht, het geld en religieuze invloed

Eind augustus braken er zware gevechten uit in de hoofdstad van Irak met tientallen doden tot gevolg. Het land zit in complete politieke impasse. Terwijl politieke partijen vechten om de buit, kwijnt een groot gedeelte van de bevolking weg in armoede. Irak-kenner Dirk Adriaensens geeft tekst en uitleg.

Lees verder

WK voetbal in Qatar: de hectische aanloop naar een toernooi vol controverse

Met nog maar enkele weken te gaan voor de start van het WK voetbal in Qatar, zwelt de kritiek aan op de mensenrechtensituatie. Bovendien zijn veel straten in Doha nog ontoegankelijk wegens infrastructuurwerken. Het wordt nog spannend aftellen naar een van de meest controversiële Wereldbekers in de geschiedenis van het voetbal, schrijft professor Sport en Geopolitiek Simon Chadwick.

Lees verder

McCarthy is dood, zijn oorlogskoorts niet

  Oorlogskoorts hangt in de lucht. Je ziet de ziekte overal verschijnen. De stafchef van het Belgisch leger Hofman doet...

Lees verder

Europees Parlement blokkeert (opnieuw) budget controversieel grensagentschap

Het Europees Parlement stemde deze week tegen de toekenning van het budget voor het Europees grensagentschap Frontex. Het parlement verwijst daarbij naar betrokkenheid van het agentschap bij illegale pushbacks en mensenrechtenschendingen in Griekenland die niet werden aangepakt. 11.11.11 riep de Belgische Europese Parlementsleden op om tegen de toekenning van het budget te stemmen. “Het wantrouwen is terecht”, reageert 11.11.11-migratie-expert Flor Didden. ‘Deze wantoestanden mogen niet zonder gevolg blijven.

Lees verder

Wereld gebruikt te veel stikstof, maar niet overal

In Noordwest-Europa en delen van India en China ligt het stikstofverbruik te hoog. Maar in Afrika en Zuid-Amerika is er nog ruimte voor een hoger stikstofgebruik, stelt Nederlands onderzoek in Nature.

Lees verder

Hoge energieprijzen: "Wind- en zonneprojecten op een jaar terugverdiend"

De hausse in elektriciteitsprijzen op de Europese kortetermijnmarkt heeft de terugverdientijd van wind- en zonneprojecten op sommige plaatsen teruggebracht tot een jaar. Daardoor zit de sector volgens analist Rystad op schema om dit jaar voor de eerste keer meer investeringen aan te trekken dan olie en gas.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Leuvens protest tegen lezing Filip Dewinter over omvolking

Een actiecomité van ‘bezorgde Leuvenaars’ protesteert tegen de lezing over ‘omvolking’ die Vlaams parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) op zaterdag 22 oktober komt geven in het ontmoetingscentrum Vlierbeekveld in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo. Ze eisen dat het stadsbestuur haar toelating om deze stedelijke infrastructuur intrekt en de activiteit verbiedt.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium