Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vlotjes reizen met het openbaar vervoer ... met een rolstoel/scootmobiel

Voor 6 oktober 2022 ben ik door GRIP vzw gevraagd om op een school als ervaringsdeskundige een lezing te geven over het leven met een handicap in de wereld. Met het volgende verhaal zal ik de lezing beginnen.

Lees verder

Hardnekkige traditionele rolverdeling belast vrouwen ook mentaal

Ook al doen mannen wereldwijd een inhaalbeweging, onbetaald werk komt nog steeds onevenredig vaak op de schouders van vrouwen terecht. Ook de aard van het werk verschilt: vrouwen nemen vaker taken op zich die hen in tijdnood brengen, mannen behouden meer controle. Dat verschil heeft een impact op de geestelijke gezondheid, stelt een studie in The Lancet.

Lees verder

Staan vrouwen herverkiezing Bolsonaro in de weg?

Ondanks massale betogingen onder de slogan #Élno (‘niet hij’) wisten Braziliaanse vrouwen de verkiezing van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro in 2018 niet te voorkomen. Dit jaar lijkt het vrouwelijke electoraat vastbesloten om zijn herverkiezing te dwarsbomen.

Lees verder

Al meer dan 500 kinderen omgekomen door overstromingen in Pakistan

De verwoestende overstromingen in Pakistan hebben al aan minstens 528 kinderen het leven gekost. De vertegenwoordiger van Unicef in Pakistan vreest dat meer doden zullen volgen.

Lees verder

‘Groen label’ voor gas en kernenergie in EU: Greenpeace neemt juridische stappen tegen greenwashing

Acht Greenpeace-entiteiten ondernemen juridische stappen tegen de opname van fossiel gas en kernenergie in de EU-lijst van duurzame investeringen. De Europese Commissie besliste deze vervuilende technologieën in januari van dit jaar aan de taxonomie toe te voegen en het Europees Parlement maakte in juli bij een stemming geen bezwaar - ondanks wijdverbreid verzet van burgers, klimaatwetenschappers, financiële instellingen en milieuorganisaties.

Lees verder

Ultrabewerkt voedsel: niet enkel de lage voedingswaarde is een probleem voor onze gezondhei

Dat ultrabewerkt voedsel slecht is voor de gezondheid, is geweten. Maar tot voor kort wisten we niet precies waarom. Nu zijn er steeds meer aanwijzingen dat chips, koekjes, fabrieksbrood en bereide vleeswaren niet simpelweg een slechte voedingswaarde hebben, maar schadelijke ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken, schrijft biochemicus Richard Hoffman.

Lees verder

Marilyn Monroe biopic ‘Blonde’: De laatste grote auteursfilm van Netflix?

‘Aftersun’ en ‘War Pony’ gingen met de prijzen aan de haal tijdens het jongste ‘American Film Festival’ van Deauville maar de meeste aandacht ging naar de vertoning op megagroot scherm van ‘Blonde’. Een verbluffende, door #MeToo getekende, adaptatie van Joyce Carol Oates’ nadrukkelijk als fictiewerk gepresenteerde Marilyn Monroe roman. Helaas zal dit meesterwerk van Andrew Dominik niet in de Benelux filmzalen te zien zijn. Wel bij Netflix, de producent die onlangs aankondigde minder te zullen investeren in dergelijke ‘grote’ auteursfilms.

Lees verder

Waar klimaatverandering toeslaat volgt de honger

In de tien landen waar de klimaatcrisis het hardst toeslaat, is de acute honger de voorbije zes jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd Oxfam-rapport.

Lees verder

Helft van bos gekapt voor landbouw wordt uiteindelijk niet gebruikt

Landbouw is de voornaamste reden voor tropische ontbossing, maar uitgestrekte stukken bos worden gekapt zonder dat er ooit gewassen of vee op geteeld wordt. Dat blijkt uit een wereldwijde studie in Science.

Lees verder

Al bijna vierhonderd doden bij overstromingen in Niger en Nigeria

In Niger en Nigeria zijn al meer dan 150.000 mensen, van wie de helft kinderen, getroffen door aanhoudende overstromingen. En de stortregens zullen naar verwachting nog tot eind deze maand aanhouden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Plafond aan de gasprijs

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium