Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Massale exodus van zorgpersoneel dreigt na covid-19

Sterfgevallen onder gezondheidswerkers, emigratie van zorgpersoneel en afnemende buitenlandse hulpgelden brengen zorgsystemen wereldwijd in gevaar, waarschuwen gezondheidszorgexperts.

Lees verder

Hoe 13 man het lot van de wereld zouden bepalen. 100 jaar communistische partij in China

Exact honderd jaar geleden kwamen 13 man samen voor de geheime stichtingsvergadering van de Chinese communistische partij. Na heel wat omzwervingen en avonturen groeide de partij uit tot de grootste politieke groepering ter wereld. Ze zal ongetwijfeld en in belangrijke mate de loop van de 21ste eeuw bepalen. Tekst en uitleg door Chinakenner Marc Vandepitte.

Lees verder

Moord president Haïti resultaat van terreurregime en cynisme van de machthebbers

Julien Deroy is landbouwingenieur. Hij stichtte en leidt samen met een aantal studiegenoten de landbouwcoöperatie ‘Agribel’. Hij getuigt over de spiraal van geweld waaran Haïti ten prooi valt.

Lees verder

Ikea gelinkt aan houtkap in beschermde Siberische bossen

Ikea koopt hout voor haar producten aan van Russische bedrijven die betrokken zijn bij illegale houtkap in de beschermde boreale bossen van Siberië. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Londense onderzoeksgroep Earthsight.

Lees verder

Particratie en versnippering beschadigen ons land gevoelig

De voorzitter van de N-VA heeft, in zijn onmetelijke wijsheid, aangekondigd dat hij wat graag met de PS wil onderhandelen over een nieuwe ronde staatshervorming. "Wij willen het land splitsen", verklaarde hij. Een stoutmoedig en bizar plan in een land waar de meerderheid van de bevolking helemààl niet vraagt om een splitsing, ook niet in het noorden. We betalen al vele jaren de tol voor een opeenstapeling van regionaliseringen die allemaal werden bedacht door politieke meester-tovenaars.

Lees verder

PFOS: Collectief Grondrecht heeft vragen bij rapport Commissie Grondverzet 

Grondrecht heeft het rapport van de Commissie Grondverzet grondig nagekeken. ‘Na deze kritische analyse van het rapport, die wij samen hebben verricht met onafhankelijke experten, blijven wij bij ons standpunt dat dit rapport niet voldoende garanties geeft voor de volksgezondheid van de omwonende en de arbeiders.’ stelt Eva Frooninckx van Grondrecht. Ook biedt de Commissie Grondverzet geen antwoorden op de vraag of de werken aan Oosterweel in de vervuilde gronden een negatieve impact hebben op het milieu. 

Lees verder

Een nationale feestdag in diepe waters

De overstromingsbeelden die we afgelopen week in ons land en in de buurlanden zagen doen denken aan de scènes die we gewoon zijn uit verre landen. De overstromingen in Bangladesh. De mensen zonder gas of elektriciteit in de verwoeste huizen van Gaza. De mannen, vrouwen en kinderen die verdrinken in de Middellandse zee op de vlucht naar een beter leven in Europa. En laat ons eerlijk zijn, in het beste geval kijken we nog naar de beelden, maar meer dan frustratie of onverschilligheid is er niet. Als teken van solidariteit met de getroffenen in ons land, wordt een dag van rouw afgekondigd en zal de nationale feestdag in mineur, en zonder bal populaire, plaatsvinden. Enkele bedenkingen bij een nationale feestdag die letterlijk in het water valt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Protest tegen gezondheidspas in Frankrijk groter dan media laten uitschijnen

Misschien hebben de overstromingen er iets mee te maken maar zeker speelt ook de eenzijdige berichtgeving van de media mee. In Frankrijk lijkt de tijd van angst, afwachten en hopen dat het snel voorbij gaat...

Lees verder

Overstromingstragedie wereldwijd geen uitzondering

De overstromingstragedie, die als een 9/11-gebeuren ons land in het hart treft, lijkt velen met verstomming te slaan, maar is wereldwijd een frequent voorkomend iets. De ngo Germanwatch becijferde begin 2021 dat er de afgelopen...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium