Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Israël: Netanyahu en de toekomst van de Joodse Staat

Het extreemrechtse gedachtengoed voor een etnische wegzuivering van de Palestijnse bevolking wint aan kracht bij de recentste verkiezingen in Israël, de vierde in twee jaar tijd. Ook nu zal eerste minister Netanyahu er meer dan waarschijnlijk niet in slagen een stabiele regering te vormen. Het is echter een mythe dat de zionistische linkerzijde over de Palestijnse kwestie anders zou denken dan rechts. Een analyse van Johan Depoortere, voormalig VRT-journalist die tijdens zijn loopbaan meerdere documentaires over de kwestie maakte.

Lees verder

Wie bepaalt wat in de Britse (en de Belgische) media staat? Hun eigenaars

De Britse organisatie Media Reform Coalition onderzocht de eigendomsstructuur van de media. De concentratie van de media in weinig handen is de voorbije drie jaar nog toegenomen. België heeft geen onderzoeksinstellingen als de MRC, maar er is geen enkele reden om te twijfelen dat dezelfde evolutie hier eveneens doorgaat. Stemmen die tegen de status quo ingaan worden doelbewust gemarginaliseerd, ginder en hier.

Lees verder

Vaccinongelijkheid kan dit jaar tot 1422 euro per persoon in België kosten

Tijdens vergaderingen deze week van de Wereldbank en het IMF bespreken rijke landen vitale beslissingen die de COVID-19 pandemie kunnen stoppen en een economische catastrofe van 9 biljoen dollar kunnen afwenden.

Lees verder

Zijn banken mee verantwoordelijk voor kinderarbeid en ontbossing bij de productie van chocolade?

Banken in België doen te weinig om kinderarbeid en ontbossing bij de productie van cacao tegen te gaan. Ze hebben daartoe nochtans de nodige middelen. Banken actief in België investeerden tussen 2016 en 2020 meer dan 26,5 miljard euro in multinationals die de chocoladehandel domineren. Tegenover deze investeringen staan nauwelijks voorwaarden op sociaal en ecologisch vlak. Dat zegt FairFin, een organisatie die pleit voor een meer ethiek en ecologische duurzaamheid in de financiële sector.

Lees verder

Amnesty International: Corona leidt wereldwijd tot aanval op mensenrechten

De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, concludeert Amnesty International bij de publicatie van zijn jaarrapport Amnesty International Report 2020/21: The State of the World’s Human Rights. In dit jaarlijkse overzicht analyseert Amnesty International de wereldwijde stand van de mensenrechten en beschrijft de organisatie de mensenrechtensituatie in 149 landen.

Lees verder

Ontslagen zonder vergoeding: kledingarbeiders lopen half miljard dollar mis

Niet-betaalde ontslagvergoedingen tijdens de coronacrisis hebben textielarbeiders al een een half miljard dollar gekost, blijkt uit nieuw onderzoek van Worker Rights Consortium. Minstens een op de tien kledingarbeiders wereldwijd is ontslagen.

Lees verder

Over ‘essentiële economie’ en een wateroorlog

  La guerra del agua Cochabamba, 4 februari 2000. De bevolking van Cochabamba kwam op straat. ‘Het water is van...

Lees verder

DeWereldMorgen vertaaldesk biedt een brede waaier aan andere informatie over de wereld

In oktober 2020 lanceerde DeWereldMorgen.be een oproep voor vrijwillige vertalers. Dankzij onze 'vertaaldesk' konden wij sindsdien een brede waaier aanbieden van waardevolle inhoud uit talrijke buitenlandse en Franstalige Belgische websites. Zo komt hier het andere nieuws aan bod dat de mainstream negeert (of tendentieus weergeeft). Een overzicht van de voorbije zes maanden en een oproep voor vertalers uit minder evidente talen dan Engels, Frans en Spaans.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Myanmar: meer dan 40 ngo's roepen op tot stopzetting geweld tegen burgers en waarschuwen voor dreigende humanitaire crisis

  Wij, de internationale NGO's die in Myanmar werkzaam zijn, veroordelen het wijdverbreide gebruik van dodelijk geweld door het Myanmarese leger tegen burgers. Sinds 1 februari 2021 zijn 550 burgers gedood, waaronder 46 kinderen. [1]...

Lees verder

De woelige weg naar zelfstandig wonen voor personen met een handicap

Het recht op zelfstandig wonen zit verankerd in de mensenrechten. Ook wie leeft met een handicap zou in een ideale wereld toegang moeten hebben tot een eigen thuis, een plek waar je graag woont, je veilig en wel voelt en waarbinnen je, met de juiste omkadering, zelf kan bepalen hoe je zou willen leven. Dat de theorie vaak nog veel mooier klinkt dan de realiteit, toont ook het verhaal van Ans Janssens (27), die getuigt over hoe woelig de weg naar zo’n eigen plek verloopt, ook al vindt ze zichzelf nog behoren tot de gelukzakken.

Lees verder

Internationale Dag tegen Mijnen: Syrië, Jemen, Irak, ... de huidige conflicten laten nieuwe besmette gebieden achter die moeilijker te ontruimen zijn

  Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Mijnen is Handicap International verontrust over de uitzonderlijk hoge en complexe omvang van nieuwe besmettingen, waaronder ontplofbare oorlogsresten en geïmproviseerde mijnen, als gevolg van de huidige en recente...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium