Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Sociale strijd in Frankrijk schakelt versnelling hoger: ongeziene staking

Zullen de hervorminsplannen van Macron deze staking kunnen doorstaan?

Lees verder

Middenveld, Cultuur en VRT knallen op de stoep van de Vlaamse regering

Het middenveld, de cultuursector en de VRT knalden donderdag 5 december op de stoep van de Vlaamse regering. Meer dan 1.200 mensen kwamen naar het Martelaarsplein om tegenover de Vlaamse regering, die met haar beleid onze sociale, culturele en kritische organisaties wil uitdoven, #VuurWerk te bieden. 'Investeer in de samenleving', klonk het in koor. Een sfeerbeeld!

Lees verder

"Ik ben een wachtlijstmoeder": de impact van wachtlijsten op haar gezin

Al vijf jaar schuiven de kinderen van deze moeder door van wachtlijst naar wachtlijst in de hoop uiteindelijk de juiste hulp, begeleiding en steun te krijgen. En het einde is nog niet in zicht. Wat betekent dit voor hun? Een getuigenis die toont hoe ernstig diepgaand de gevolgen hiervan kunnen zijn voor een gezin.

Lees verder

Open brief aan VRT: "Wij waren slechts toeschouwers bij een VRT-show"

Beste VRT, Omstreeks vier uur, donderdagnamiddag 5 december, kwamen uw werknemers in stoet het Martelaarsplein in Brussel opgewandeld. Aan de...

Lees verder

België: verhoog eindelijk en eerlijk uw klimaatambities

België gaat naar de klimaattop COP25 in Madrid met een portefeuille tegenstrijdige en veel te lage ambities. Nochtans wordt van landen een ambitie verhoging verwacht op deze klimaattop. Bovendien zal de COP dit jaar erg gevoelige onderwerpen aansnijden, zoals de financiering van klimaatbeleid. Na een jaar van ongeziene mobilisatie, laat de klimaatbeweging opnieuw haar stem horen. Voor een ambitieus én eerlijk klimaatbeleid. Op 8 december vormen we een mensenketting rond het politieke centrum van ons land. Onze boodschap is duidelijk: wij hebben genoeg van deze stilstand!

Lees verder

Vreedzaam protest tegen komst Salvini aan Handelsbeurs in Antwerpen

Sociaal en democratisch geëngageerde burgers, woonachtig of werkzaam in Antwerpen hebben op maandag 2 december een vreedzaam protest gehouden bij de Handelsbeurs in Antwerpen tegen de komst van Matteo Salvini van de xenofobe Italiaanse Lega. 'Want zwijgen is toestemmen en niets doen is medeplichtig zijn', klonk het in de oproep.

Lees verder

#BoycottAutoSalon: Hoog tijd voor een ban op autoreclame

Een coalitie van verenigingen en burgerbewegingen actief rond duurzame mobiliteit roept de overheid op om de promotie van auto's, inclusief reclame, aan banden te leggen. Er is urgentie: luchtverontreiniging tast onze gezondheid aan, de klimaatnoodtoestand is uitgeroepen en actieve weggebruikers riskeren elke dag hun leven. De coalitie roept ook de burger op om niet deel te nemen aan deze hoogmis van autoreclame.

Lees verder

Cultuurverzet: "Laten we ons niet als stomme laten opdraven"

Een sector die gestoeld is op creativiteit reageert verbeten en wil graag haar centen behouden. De eis moet zijn dat alle besparingen teniet gedaan worden. Zonder concessies. Er is maar één sector waar direct op bespaard zou moeten worden: de politieke kaste.

Lees verder

"Niemand is arbeidsongeschikt!"

Een dikke week geleden (28/11) was ik van de partij op een symposium rond re-integratie van langdurig zieken, georganiseerd door ACV en Samana vzw. Van alle aanwezige sprekers wist Algemeen Directeur van GTB Vlaanderen Luc Henau me het meeste te raken. Hij hield een vurig betoog over waarom er in onze samenleving eigenlijk geen plaats hoort te zijn voor het woord 'arbeidsongeschikt'. Een term die volgens Henau niets meer doet dan segregeren.

Lees verder

Palmolie: huishoudmerken blijven grote klimaatvervuilers

Een aantal van de bekendste merken ter wereld hebben nog steeds een link met de enorme uitstoot van branden in de Indonesische bossen en veengebieden. Via de palmolie die ze aankopen, maken bedrijven als Unilever, Nestlé en Mondelēz de klimaatcrisis erger. Dat blijkt uit een analyse die Greenpeace International vandaag publiceert.

Lees verder

Oxfam overhandigt checklist aan minister Marghem voor vertrek naar COP

Een treinticket, de recentste klimaatrapporten van het IPCC en duizenden handtekeningen die meer klimaatrechtvaardigheid eisen van onze politici. Het zijn maar enkele van de zaken waar Oxfam minister Marghem aan helpt herinneren voor ze naar Madrid vertrekt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

COP25: België genomineerd als fossiel van de dag

Het is 4 december op COP25 in Madrid. We hebben geen Joke Schauvliege meer als klimaatminister, maar Zuhal Demir belooft een waardige opvolgster te worden. Haar uitspraak over “plane-pooling” heeft internationale aandacht getrokken, en heeft er mede voor gezorgd dat België de twijfelachtige eer krijgt om op de COP25 genomineerd te worden als fossiel van de dag. Uit het verslag van CAN (Climate Action Network):

Lees verder

Zorgen we genoeg voor onze mantelzorgers?

Liefde is de grootste motivator om mantelzorger te worden en te blijven. Maar evident is het niet: zo vreest bijna de helft van de mantelzorgers dat ze er zelf aan onderdoor zullen gaan. Ze hebben vooral nood aan meer financiële steun, tijd en ondersteuning. Dat blijkt uit een trendonderzoek van Ma-zo.be, dat bij 540 Vlaamse mantelzorgers peilde naar hun dromen, angsten, wensen en struikelblokken. Ma-zo is het online platform waarmee Samana mantelzorgers wil ondersteunen en waarderen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium