Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

België medeplichtig aan moord op eerste democratische premier Burundi

Louis Rwagasore was twee weken eerste minister van Burundi – enkele maanden voor de onafhankelijkheid – toen hij werd vermoord door een huurmoordenaar. Ludo De Witte ploegde jarenlang – net als voor zijn boek 'De moord op Lumumba' van 1999 – door stoffige dossiers en bewijst hoe koloniaal België voor een tweede maal in hetzelfde jaar 1961 een democratisch verkozen staatsleider liet vermoorden die niet aan hun leibandje wilde lopen.

Lees verder

Het eeuwig leven voor miljardairs, werken tot je niet meer kunt voor de gewone mensen

  ‘Can Google solve death?’ kopte Time Magazine, enkele jaren geleden. Kan Google voorgoed afrekenen met de dood? Nee, het...

Lees verder

Wat is het toch met die virulente afkeer van initiatieven die op vrouwen mikken?

  Wat is het toch met die virulente afkeer van initiatieven die op vrouwen mikken? Er is ‘ophef’ over de...

Lees verder

Syrië: Vluchtelingen gefolterd, verkracht of verdwenen na terugkeer

Syrische veiligheidstroepen hebben Syrische vluchtelingen die naar huis terugkeerden onrechtmatig vastgezet, gefolterd, verkracht en gedwongen laten verdwijnen. Tientallen Syriërs delen hun schokkende verhalen in een nieuw rapport van Amnesty International.

Lees verder

1.500 ngo's roepen op tot uitstel klimaattop

De huidige plannen, of eerder het gebrek daaraan, maken het onmogelijk voor maatschappelijke organisaties en regeringen uit lage-inkomenslanden om op een rechtvaardige en veilige manier vertegenwoordigd te zijn op de belangrijke klimaattop van november. ‘We riskeren de bestaande ongelijkheden in de klimaatcrisis nog meer uit te vergroten door de plaats van zij die er het hardst door getroffen worden te ontnemen’, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. Samen met meer dan duizend ngo’s roept ze op om de klimaattop van november uit te stellen naar het voorjaar.  

Lees verder

Mensenketting tegen VS-kernwapens op Duitse luchtmachtbasis in Büchel

Zondag 5 september is in het Duitse Büchel de aftrap gegeven van een Europese actiemaand tegen de kernwapens in Europa. 800 vredesactivisten vormden er een mensenketting uit protest tegen de VS-kernbommen die er op de luchtmachtbasis Fliegerhorst staan opgesteld in het kader van de nucleaire taakverdeling van de NAVO.

Lees verder

‘Benedetta’: Provocatie, humor en wansmaak. Vintage Paul Verhoeven

Hallelujah! De nieuwe Paul Verhoeven, ‘Benedetta’, provoceert op de heerlijke tong in de wang-manier die we van de Nederlandse regisseur van ‘Turks Fruit’, ‘Spetters, ‘Basic Instinct’, ‘Starship Troopers’ en ‘Elle’ kennen. Flirtend met wansmaak, perversiteit, geweld en ironische maatschappijkritiek. Spelend met zijn vaste onderwerpen religie en seks. Een ‘women’s empowerment-drama’ met hoofdrollen voor lesbische nonnen, een wraakzuchtige Jezus, een multipurpose Mariabeeld en … een pandemie. Kortom, een uitdagende historische film met actualiteitsgehalte en humor. Vintage Verhoeven.

Lees verder

Retourtje naar New York kost de wereldeconomie 3.000 dollar

Een trans-Atlantische retourvlucht kan de wereldeconomie op lange termijn meer dan 3000 dollar kosten aan klimaatschade. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen door vooraanstaande Britse universiteiten, die ook de gevolgen op lange termijn meetellen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

PFOS-klokkenluiders Goorden en Vanhoutte krijgen 'Prijs van de Klokkenluider' van Leuvens Assangecomité

Thomas Goorden en Frank Vanhoutte, die met hun studiewerk aan de basis lagen van onthullingen inzake het PFOS-schandaal in Zwijndrecht en omgeving, zijn de eerste laureaten van de “Prijs van de Klokkenluider” die het Leuvense Assangecomité vanaf heden jaarlijks wil uitreiken. Het comité is genoemd naar Julian Assange, de man achter WikiLeaks en vooral bekend wegens verspreiding van geheime documenten over oorlogsmisdaden van VS-militairen in Irak en Afghanistan.

Lees verder

Mensenrechten zijn meer dan symbolen

Onze levens en zelfs cultuur krijgen vorm door mensenrechten. Toch is kunnen terugvallen op die rechten steeds minder vanzelfsprekend.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium