Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oprukkende Earth Overshoot Day wijst op structurele overexploitatie van de planeet

‘Earth Overshoot Day’ valt dit jaar weer een dag vroeger dan vorig jaar, op 28 juli. Daarmee is de jaarlijkse toename van de voetafdruk bevestigd na de terugval tijdens corona (in 2020 viel de datum op 22 augustus). Voor België viel de overshoot dag dit jaar nog vier maanden vroeger. Als de hele wereld zou leven zoals de Belgen, dan hadden we meer dan 4 aardes nodig. We moeten heel dringend structurele maatregelen nemen om onze voetafdruk terug te dringen, in België en overal ter wereld.

Lees verder

Wat geven de VS, de NAVO en de EU om de democratie in Oekraïne?

Zoals alle steun die de VS verleent aan het vervangen van regimes die haar onwelgevallig zijn, gebeurt dat ook in het geval van Oekraïne in naam van de democratie. Zo ging het, om een reeks na-oorlogse voorbeelden te noemen, ook in Griekenland (1947), Guatemala (1954), Cuba (1961), Afghanistan (2001), Irak (2003) ... De lijst Amerikaanse interventies is te lang om ze hier allemaal te noemen. De herinnering aan deze interventies zou reden genoeg moeten zijn om de bewering van de VS en hun trawanten dat zij Oekraïne steunen om de ontluikende democratie een kans te geven met een flinke korrel zout te nemen.

Lees verder

Sterke verbetering in relaties tussen Rusland en Iran

Nu Iran zich ontpopt tot een van de belangrijkste partnerlanden van Rusland, is het belang van het bezoek van president Vladimir Poetin aan Teheran van 19 juli nauwelijks te overschatten.

Lees verder

Natuurbescherming werkt: slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië in beschermd gebied

De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in beschermde regio’s. De beste beschermers blijken de inheemse gemeenschappen – met wat hulp van moderne technologie.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Internationaal grensoverschrijdend treinverkeer: wir schaffen das of quo vadis?

  De laatste weken kampt de zeer belangrijke ICE-verbinding Brussel-Frankfurt met ernstige problemen met zeer verontrustende gevolgen voor de reizigers. Op verschillende social media kanalen verschijnen verhalen en foto's van geheel of gedeeltelijk geannuleerde verbindingen....

Lees verder

Ook naar rivaliteit VS-China in schone technologieën

De rivaliteit tussen China en de VS lijkt uit te dijen naar de cleantech. Vele VS zonne-energie projecten liggen stil in afwachting van een ministerieel onderzoek of de Chinese producenten de anti dumping regels niet omzeilen door hun zonnepanelen te vervaardigen in Aziatische buurlanden. De VS en het Pentagon gaan investeren in de Australische producent van lithium, maar deze investeringen verbleken tegenover de Chinese investeringen in de sector. Ook bij de elektrische batterijen domineren Chinese producenten.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium