Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Btw op energie van 21% naar 6%: Antwoorden aan de tegenstanders

Nu de prijzen voor energie de pan uit swingen, en wetende dat heffingen en belastingen een groot deel van de kostprijs uitmaken, zou je denken dat de regeringen in België hierop veel invloed kunnen uitoefenen. Zoals in Spanje bijvoorbeeld, waar de Spaanse regering besliste om de btw op energie terug te brengen van 21 procent naar 10 procent. Anders dan in Spanje stellen de regeringen van ons land alles in het werk om de 21 procent btw op energie te behouden. 

Lees verder

In aanloop naar Nationale Vrouwendag: terugblik op 50 jaar feministische strijd

Furia vzw organiseert op donderdag 11 november de 50ste ‘Nationale Vrouwendag’, dit jaar in Leuven. Naar aanloop van deze dag interviewden we Ida Dequeecker, lid van Furia, medeoprichter van BOEH! en medeoprichter van Dolle Mina in Vlaanderen. We blikken terug op vijftig jaar feminisme, het belang van reproductieve arbeid, safe spaces en radicale werktijdverkorting.

Lees verder

België zakt negen plaatsen op klimaatindex

België is dit jaar negen plaatsen gezakt op de *Climate Change Performance Index, en komt uit op de 49ste plaats. Ons...

Lees verder

Een wereld waarin vele werelden passen. Wat na 25 jaar Zapatisme? 

Liesbeth Huysmans is politicologe en gespecialiseerd in Noord-Zuid. Ze was in Chiapas op de dag van het ontstaan van het EZLN (Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger) en ging na 25 jaar opnieuw naar daar. "Wat na 25 jaar Zapatisme?", vertelt ze in deze reportage. Een delegatie Zapatisten kwam afgelopen donderdag naar Anwerpen. DeWereldMorgen was aanwezig bij de ontmoeting in de Wrikker en bij Kif Kif, mede georganiseerd door Climaxi. Het verslag lees je onderaan deze reportage.

Lees verder

Ecologische transitie: waar blijven de militairen?

De politieke wereldleiders zijn in Glasgow om tot een klimaatakkoord te komen. Over één aspect wordt hardnekkig gezwegen: het militaire. Wist je dat het leger VS meer CO2 uitstoot dan een land als Zweden? Daarnaast is er een gevaarlijk nucleair opbod bezig in het Midden Oosten.

Lees verder

Tegengas neemt eerst juridische stap tegen gascentrales

Tegengas zet vandaag een eerste stap in het aanvechten van de vergunningen voor nieuwe fossiele gascentrales. Advocatenkantoor Equal Partners ontwikkelde een drietal juridische argumenten die zijn toegevoegd aan een beroepschrift dat omwonenden gisteren indienden bij de Raad van State​​​​​​​ tegen de vergunning voor een nieuwe gascentrale in Seraing. Tegengas bereidt zich daarnaast voor op juridische procedures tegen de vergunningen voor de gascentrales in Les Awirs en Vilvoorde.

Lees verder

Eric Boydens over zijn ervaring met burn-out

Huisarts Eric Boydens werd zelf ooit geveld door burn-out. Hij ging zich specialiseren in de behandeling van deze ziekte. Zijn besluit: burn-out is géén individueel medisch probleem maar het onvermijdelijk gevolg van het neoliberale EGO-systeem. 'Welkom in mijn boomgaard-Welkom in de droomgaard' is zijn uitnodiging om samen tegen dit systeem in beweging te komen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Als de rector niet naar het bos komt, dan komt het bos naar de rector

Al bijna een maand lang bezetten we het Sterrebos. Een omstreden dossier waar de wooncrisis recht tegenover de klimaat/biodiversiteitscrisis wordt gezet. Niet alleen burgers, experten, proffen en verschillende organisaties maakten zich al zorgen. Maar ook...

Lees verder

Laat het mondmasker op school niet opnieuw viraal gaan

Vandaag valt te lezen in Het Belang van Limburg dat 44 procent van de Limburgse middelbare scholen het mondmasker opnieuw invoeren. Dat is volgens de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) niet per definitie een wenselijke zaak. “We...

Lees verder

Regularisatie: terug naar af?

Op vrijdag 5 november viel Fethi, een arbeider zonder papieren, van de steiger. Slachtoffer van een arbeidsongeval, bevindt hij zich nu zonder enige oplossing. Na een lange periode waarin de kwestie van de regularisatie in de schijnwerpers stond: terug naar af?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium