Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

'Hartenwens: een thuis voor iedereen'. Alternatieve septemberverklaring van Hart boven Hard

Wat haalt een huurpremie uit als ze niet wordt uitgerold? Wat helpt het de woonbonus te schrappen zonder volop te investeren in sociale woningbouw? Geeft Vlaanderen, als het om het grondrecht op wonen gaat, de droom voor gedeelde menselijkheid op? Grondrechten zijn geen naïef, onhaalbaar project maar de eerste garantie op wat we ‘onze rijkdom’ noemen.

Lees verder

Berlijns referendum sociaal woonbeleid haalt 56 procent, inspiratie voor actie in Brussel

Het Berlijnse referendum van 26 september voor de onteigening van alle grote privé-vastgoedbedrijven die meer dan 3.000 woningen bezitten werd met 56 procent een klinkende overwinning voor de actievoerders. Zij ijveren voor een sociaal woonbeleid en een einde aan de gentrificering in de Duitse hoofdstad. Dit initiatief is een stimulans en inspiratiebron voor andere Europese steden, waaronder Brussel.

Lees verder

CIA plande moord Julian Assange, media blijven passief toekijken

De VS blijven beweren dat de vervolging van Julian Assange niet politiek geïnspireerd zou zijn maar slechts een ordinaire strafzaak is tegen een misdadige hacker. CIA-agenten bereidden onder president Trump echter plannen voor om Assange te kidnappen uit de ambassade van Ecuador in Londen en te vermoorden "tijdens zijn ontsnappingspoging". Geen politieke kwestie? De passiviteit van de mainstreammedia over de vervolging van Assange is pijnlijk beschamend.

Lees verder

Polexit, geen taboe voor Poolse regering, die volhardt in verzet tegen EU

De Europese Commissie blokkeert subsidies voor Polen en het Europese Hof van Justitie gelast bevelen en boetes tegen de gang van zaken in het land. Ondertussen woedt in de hoofdstad Warschau een politiek opbod van anti-EU-verklaringen en in regeringskringen wordt de Brexit steeds meer aangeprezen als “de weg naar zelfbestuur en behoud van onze onafhankelijkheid”.

Lees verder

Noam Chomsky: "Gewone mensen kunnen deze oorlogen stoppen"

In een gesprek met het tijdschrift Jacobin legt Noam Chomsky uit waarom het vertrek van de VS uit Afghanistan niets zal veranderen aan het VS-imperialisme noch aan de talrijke oorlogsmisdaden van president George W. Bush. Hij gelooft echter nog steeds dat de gewone mensen in staat zijn deze oorlogsmachine tot staan te brengen.

Lees verder

Extinction Rebellion Gent vraagt dringende actie in de klimaatcrisis

Op maandagochtend 27 september ontwaakte Gent tussen affiches die alle stroppendragers oproepen om in opstand te komen voor het klimaat. Deze boodschappen werden opgehangen in reclamepanelen die gekaapt werden door Extinction Rebellion Gent.

Lees verder

Klimaatverandering treft kinderen onevenredig hard

Kinderen die vandaag worden geboren zullen tot zeven keer vaker te maken krijgen met extreem weer dan hun grootouders. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van de Belgische klimaatwetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Lees verder

‘Vlaamse regering bespaart opnieuw op kap van gezinnen met kinderen’

De Vlaamse regering besliste om de vaste indexatie van de kinderbijslag te verlagen van 2% naar 1%. De Gezinsbond reageert erg teleurgesteld. Door deze beslissing te nemen net op een moment dat de energieprijzen de pan uit swingen en de inflatie opnieuw aantrekt, wordt de koopkracht van gezinnen met kinderen opnieuw aangetast.

Lees verder

Haïtiaanse migranten arriveren in Mexico-Stad: moe, hongerig, zonder plek om te slapen

Niet alleen aan de grens van de Verenigde Staten, maar ook in de Mexicaanse hoofdstad arriveren tientallen Haïtianen, op zoek naar onderdak en veiligheid. De procedures verlopen traag; een afspraak krijgen bij de vluchtelingenhulporganisatie lukt vaak niet. Noodgedwongen verblijven gezinnen in opvanglocaties, cafés of zelfs op straat.

Lees verder

Waardevolle data zijn niet gelijk verdeeld over de wereld

Data worden regelmatig de ‘nieuwe olie’ genoemd; zo waardevol zijn ze. Maar slechts in een select aantal landen wordt, net zoals bij olie, waarde uit data gecreëerd. Vooral op gebied van klimaatverandering heeft de data-ongelijkheid grote gevolgen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

"Niet voor ons, maar met ons': ATD Vierde Wereld België bestaat 50 jaar

Armoedeorganisatie ATD Vierde Wereld België vierde zondag haar vijftigste verjaardag. De vzw wil kracht halen uit het verleden om de toekomst van de Beweging samen met haar leden vorm te geven.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium