Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Brits vakbondsleider Mick Lynch vernietigt mythe mainstream media als onpartijdige informatiebron

Mick Lynch is nationaal secretaris van de Britse spoorvakbond RMT. In een boodschap van amper 4 minuten herleidt hij de mythe van de Britse mainstream als neutrale objectieve verstrekkers van informatie aan de bevolking tot zijn ware dimensie. Het is hier nog niet zo erg, maar niet zoveel beter. Investeren in alternatieve media is de enige oplossing.

Lees verder

Hoe was het dit jaar gesteld met de vrijgevigheid?

Rond deze eindejaarsperiode proberen fondsenwervers voor hun eigen goede doel een balans op te maken van de resultaten van het voorbije jaar, om nog beter te plannen voor het volgend jaar. Erik Todts, voorzitter van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF), bekijkt de beschikbare cijfers en blikt terug op de voorbije twee jaar.

Lees verder

Klimaatjaar 2022: een terugblik

Van enorme overstromingen in Pakistan en extreme droogte in Europa, tot doorbraken op het vlak van milieubescherming en plastic: de wereld beleefde opnieuw een goed gevuld klimaatjaar in 2022. De impact van de Russische invasie in Oekraïne liet zich op zowat alle domeinen voelen.

Lees verder

Feesttijd voor iedereen behalve voor onze pakjesbezorgers, en ander alternatief leesvoer

Eind december is traditioneel de periode om even tot rust te komen met familie en vrienden. Geniet er tenvolle van, maar denk ook heel even aan zij die net nu nog meer worden uitgebuit dan de rest van het jaar. Deze week in uw 'Alternatief leesvoer' twee artikels van eigen bodem, een ontnuchterende kijk op de realiteit van Artificiële Intelligentie en een vredesboodschap van... Henry Kissinger.

Lees verder

Krampachtige pogingen van de VS om Afrika in het gareel te houden

De laatste tijd hebben de VS veel krediet en invloed verloren in Afrika ten nadele van China en Rusland. Met veel poeha kondigen ze nu grootse ontwikkelingsprojecten aan maar tezelfdertijd blijven ze zich mengen in de interne keuken van het continent. Die aanpak is gedoemd om te mislukken.

Lees verder

Boeren blokkeren distributiecentrum Colruyt na weigering boeren toegang tot grond te garanderen

Boerenorganisaties Fugea en Boerenforum zijn woensdag 21 december samen met RéSAP (Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne) naar Ollignies getrokken om het logistieke centrum van Colruyt te blokkeren.

Lees verder

F*ck de werkdruk in de social profit: “Steeds meer doen in minder uren”

De social profitsector, verzamelnaam voor een heleboel zorgende beroepen, kreunt onder de werkdruk. Uit een enquête van bediendenvakbond BBTK blijkt dat ongeveer 36 procent van de vrouwelijke werknemers meldt aan hoge werkeisen te moeten voldoen, zowel fysiek, mentaal als qua intensiteit. Wie daar melding van maakt blijkt ook moeilijk werk en privé op elkaar te kunnen afstemmen. Geen wonder, als blijkt dat ruim een derde van de werknemers meerdere keren per maand de vrije tijd moet onderbreken om naar het werk te komen. BBTK stelde de resultaten van de enquête op maandag 19 december voor onder het motto f*ck de werkdruk.

Lees verder

Van misleidende oneliners word je depressief. Open brief aan Lode Delputte

Victim blaming, of het slachtoffer de schuld geven is een onfatsoenlijke werkwijze die helaas vaak voorkomt en ook in de journalistieke wereld niet ontbreekt. Een staaltje daarvan was te zien in een recent artikel in De Standaard over Cuba. Deze open brief dient de journalist van antwoord.

Lees verder

Oost-Congolese stad Goma onder staat van beleg: militarisering van een stad

Goma, hoofdstad van de Congolese provincie Noord-Kivu, kreunt al tientallen jaren onder de burgeroorlog. Sinds anderhalf jaar kondigt president Tshisekedi er de staat van beleg af door leger en politie. Karen Büscher, professor aan de Conflict Research group van de UGent en haar Congolese collega David Bilembo beschrijven wat dat voor de bewoners betekent.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Staatsgreep in Peru: het volk geeft zich niet gewonnen

Misschien zagen jullie de afgelopen dagen wel beelden passeren van toeristen die vast zaten in Peru door blokkades en protesten. Wat zit er achter deze protestbeweging die het Latijns-Amerikaanse land volledig lam legt?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium