Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

ACV en ABVV voeren actie tegen brutale sociale uitbuiting dienstencheque-bedrijf ACC

Vakbondssectoren ACV Voeding en Diensten en ABVV Dienstencheques eisen van Vlaams regionaal minister van economie Jo Brouns (CD&V) de intrekking van de erkenning van dienstencheque-bedrijf ACC Domestic Services. Dit bedrijf keert winstdividenden uit maar weigert fatsoenlijke lonen te betalen aan het personeel dat zijn winsten produceert.

Lees verder

Spontane staking tegen onwil TotalEnergies om correcte lonen te betalen

In de vestiging van TotalEnergies in Waarloos is een spontane staking uitgebroken. Het personeel neemt het niet langer dat het bedrijf na lange sociale onderhandelingen nog steeds weigert zijn personeel te verlonen volgens de wettelijke vastgelegde barema's van de sector. ACV Puls kondigt hardere acties aan.

Lees verder

Het kraakpaleis werd ontruimd, terwijl het een mogelijk alternatief biedt

Een groep academici aan het Departement Architectuur van de KU Leuven reageert op de ongepaste manier waarop het 'Palace des Droits' op 14 en 15 februari werd ontruimd in de Paleizenstraat te Brussel. Zij stellen dat er ter plaatse een alternatief aanwezig is: “Het Paleis zou een pilootproject kunnen zijn voor een stad als Brussel die zich wil branden als leefbare en verdraagzame stad.”

Lees verder

175 jaar Communistisch Manifest. Marx heeft stijl

Het is vandaag exact 175 jaar geleden dat Karl Marx samen met Friedrich Engels het Communistisch Manifest schreef. Het Manifest is een van de meest invloedrijke geschriften van de laatste 200 jaar. Maar wie voorbij gaat aan Marx’ wijze van formuleren zal de tekst niet of niet goed begrijpen.

Lees verder

Stevenen we versneld af op een oorlog tegen China?

Het lijkt wel alsof de VS zich met grote spoed opmaken voor een gewapend conflict met China en bondgenoten in en buiten de NAVO aanporren om dat ook te doen. Stevenen we af op een grootschalig conflict tussen de twee grootmachten? Chinakenners Dirk Nimmegeers en Marc Vandepitte maken een balans op.

Lees verder

Holodomor: hoe grondig geïnformeerd zijn de Vlaamse Parlementsleden?

Terwijl de volgens de VN grootste humanitaire catastrofe van de XXI-ste eeuw zich nu op dit ogenblik al zeven jaar afspeelt in Jemen, mét westerse wapens en goedkeurende logistieke ondersteuning, maakt het Vlaams Parlement tijd vrij om zich te verontwaardigen over een humanitaire catastrofe van honderd jaar geleden. Charles Ducal zet een en ander in historisch perspectief.

Lees verder

Solidariteit met Oekraïne: vlotte wapenleveringen versus trage aalmoezen voor vluchtelingen

Snelle solidariteit met Oekraïne loopt in de miljarden euro's... voor wapenleveringen. Solidariteit met de vluchtelingen van diezelfde oorlog is er omgekeerd evenredig mee. Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede vervallen. De andere EU-lidstaten kijken passief toe.

Lees verder

VN-verdrag ter bescherming van wereldzeeën is uiterst urgent

In de context van een dreigende wereldoorlog lijkt het bijkomstig, maar de klimaatcrisis blijft even urgent, wordt door de oorlog nog erger en blijft onze aandacht opeisen. Afgevaardigden van 193 VN-lidstaten pogen sinds 20 februari 2023 een akkoord te bereiken om de wereldzeeën te beschermen tegen overbevissing, vervuiling en andere bedreigingen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Meegroeiverhalen: is sleutelen aan klassiekers een goede zaak?

Al meer dan dertig jaar schrijf ik verhalen voor kinderen. Avonturenverhalen en meeleefverhalen. Historische verhalen en fantasieverhalen. Verhalen over wereldproblemen of over de kleine problemen van elke dag. Als ik soms die eerste verhalen opnieuw...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium