Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Opmerkelijk Duits vredesinitiatief roept op tot snelle vredesonderhandelingen

In een open brief roepen prominente sociaaldemocraten, vakbondsleiders en bekende vertegenwoordigers uit de vredesbeweging kanselier Scholz op om meer inspanningen te doen om te bemiddelen bij een staakt-het-vuren in de oorlog in Oekraïne. Vrede kan volgens hen alleen maar worden bereikt “op basis van het internationale recht en ook alleen met Rusland”. Waar wachten we in België op om een gelijkaardig initiatief te lanceren?

Lees verder

“Onderwijzer” maakt ons niet wijzer

Op 17 maart 2023 publiceerde het Nieuwsblad “Onderwijzer”, een bundeling van gegevens per secundaire school in Vlaanderen. Het Gentse onderwijs is voorstander van het gebruik van onderwijsdata. Iedereen die betrokken is bij onderwijs in onze stad – leerlingen, ouders, scholen, CLB’s, lokale overheden – heeft baat bij kwaliteitsvolle en betrouwbare gegevens. Alleen ontsluit ‘Onderwijzer’ data op een kwaliteitsarme en onevenwichtige manier. Onderwijzer schept zo een éénzijdig en onjuist beeld. Zonder kwaliteit doen cijfers meer kwaad dan goed.

Lees verder

Een marathon lopen in Palestina, met een Derde Intifada in de rug?

Samen met 10 andere jongeren reisde Jorn Verschuere naar Palestina om er deel te nemen aan de Palestijnse Marathon. Hij schreef zijn indrukken van dit bezoek neer en leerde veel over de strijd voor zelfbeschikking van het Palestijnse volk, die hij hier in zijn eigen woorden overloopt.

Lees verder

Begrotingscontrole: de regering hoefde niet te besparen op de meest kwetsbaren

Het zou de taak moeten zijn van de overheid om haar burgers en gezinnen te beschermen tegen armoede. Met deze begrotingscontrole verzaakt de Vivaldi-regering aan die taak. Andermaal worden de vermogenden rijkelijk bediend en betalen de zwaksten het gelag.

Lees verder

Regering en bankensector slagen er niet in om toegang tot cash geld te waarborgen

De federale regering en Febelfin hebben een minimaal akkoord bereikt over de toegankelijkheid van geldautomaten. Al meer dan 2 jaar vragen OKRA, Financité en Test-aankoop en verschillende andere middenveldorganisaties een (wetgevend) initiatief van de federale regering om de toegang tot cash geld te waarborgen. Het akkoord dat op 31 maart 2023 is meegedeeld, waarbij de bankensector zich ertoe verbindt 287 extra geldautomaten te installeren, beantwoordt niet aan de eisen die onze organisaties hebben geformuleerd.

Lees verder

Artsen Zonder Grenzen: Israëls dwangmaatregelen ondermijnen gezondheid mensen in Masafer Yatta

Palestijnen in en rond Masafer Yatta, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever leven in constante angst voor uitzetting, de sloop van hun huizen en beperkingen in hun bewegingsvrijheid. In een nieuw rapport werpt Artsen Zonder Grenzen (AZG) licht op de buitengewone druk die de Israëlische autoriteiten uitoefenen om lokale gemeenschappen om het gebied te verlaten en de impact hiervan op de fysieke en mentale gezondheid van mensen.

Lees verder

BBL: "Geluidshinder Zaventem kost maatschappij 1 miljard euro"

Onderzoek in opdracht van Bond Beter Leefmilieu schat de economische last van de geluidshinder door de nationale luchthaven op meer dan 1 miljard euro per jaar. De overlast verstoort namelijk de nachtrust van duizenden omwonenden en werkt hart- en vaatziekten in de hand.

Lees verder

Hoe het Kapitalisme ons tot oorlog drijft? Met nepnieuws, toen en nu

Op basis van de ondertitels van het boek 'Spoken' verwacht je een harde analyse van de oorlogen die de VS de voorbije decennia voerden en van de berichtgeving daarover. Er staat zeer pertinente kritiek in het boek van historica Pien van der Hoeven, maar als geheel blijft het binnen de grenzen van het mainstream kader: we maken fouten, véél fouten zelfs, maar we zijn in wezen OK. Over de goede bedoelingen zelf hoeft tussen al ons geblunder door niet getwijfeld te worden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

20 jaar sui generis-statuut voor onthaalouders: tijd voor het vervolg 

Op 1 april 2023 is het 20 jaar geleden dat het ‘sui generis’-statuut voor onthaalouders in het leven geroepen werd. Dit statuut zorgde voor een betere bescherming maar is nog onvoldoende. De BBTK voert daarom al jaren syndicale strijd om alle onthaalouders van een volwaardig werknemersstatuut te voorzien. Er zijn al enkele stappen in de juiste richting gezet maar er moet dringend werk gemaakt worden van een volledig uitdoofscenario. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium