Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Noam Chomsky: VS verhinderen doelbewust de-escalatie oorlog in Oekraïne

Noam Chomsky gaat in op enkele van de nieuwe ontwikkelingen die zich in het wereldsysteem voordoen als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne. Hij vraagt zich ook af of Vladimir Poetin kan worden vervolgd voor oorlogsmisdaden in het licht van het toenemend bewijsmateriaal dat doet denken aan nazi-wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar stel tevens kritische vragen bij het beleid van de VS dat er op gericht is om het conflict nog verder te escaleren.

Lees verder

Oekraïne, de bel en de tijger...

Gabrielle Lefèvre analyseert de rol die China speelt in Oekraïne. Volgens China dragen de VS een zware verantwoordelijkheid in de uitbarsting van deze oorlog. Waarom werden de voorstellen niet ernstig overwogen die Rusland deed in de maanden voor de escalatie? De reden voor die weigering moet in de VS worden gezocht, niet in Rusland.

Lees verder

Polen/Wit-Rusland: mishandelingen tonen hypocrisie van ongelijke behandeling van asielzoekers

Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland schenden de autoriteiten de rechten van asielzoekers flagrant door vernederende behandelingen in overvolle detentiecentra en mensen zelfs te verdoven bij uitzetting. Dit staat in schril contrast met het warme onthaal van mensen die Oekraïne ontvluchten.

Lees verder

‘Why we fight?’ van Alain Platel & Mirjam Devriendt: We vechten ons naar de ondergang

Waarom vechten we? Waarom zeggen we meer met geweld dan met woorden? De vragen van ‘Why we fight?’ zijn enkel relevanter en de film van Alain Platel en Mirjam Devriendt is alleen urgenter geworden sinds zijn première tijdens Film Fest Gent. De release van deze ijzersterke ‘creatieve documentaire’ komt dus als geroepen.

Lees verder

Abou Jahjah – Dewinter één strijd?

Groeit er iets moois tussen Abou Jahjah en Filip Dewinter? In synchrone weekendinterviews vielen de twee voormalige aartsvijanden elkaar (voorlopig enkel virtueel) net niet in de armen. Een ooit radicale antizionist ziet vandaag 'valabele punten' in de partij die van islamofobie en liefde voor het Israëlisch Apartheidsregime haar unique selling position heeft gemaakt.

Lees verder

Debatfiches van de Vlaamse elite: hoog tijd voor een tegendiscours

Debatfiche. In de afgelopen jaren, vanaf de opmars van de N-VA, is het woord gemeengoed geworden. Maar het idee is ongetwijfeld ouder, en in zichzelf niet slecht: een politieke partij of drukkingsgroep bepaalt haar standpunten, en zorgt ervoor dat alle vertegenwoordigers het verhaal op dezelfde manier begrijpen en naar voor brengen. De debatfiches van de Vlaamse Beweging passen echter in een grotere ideeënstrijd, zo argumenteert een brede groep auteurs in 'Debatfiches van de Vlaamse Elite', een boek onder redactie van Karim Zahidi en Robbrecht Vanderbeeken. Taal is niet neutraal, taal is strijd, klassenstrijd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Paal en perk aan maaltijdkoeriers aub

Het aan huis brengen van maaltijden is een zegen voor als je je ’s avonds niet wenst te verplaatsen voor lekker eten. Maar dit gemak kent heel wat nadelen. Zo zijn de arbeidsomstandigheden bij de deelplatformen bar slecht. De maaltijdkoeriers veroorzaken bovendien veel luchtverontreiniging en bezondigen ze zich vaak aan wegpiraterij.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium