Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nu zondag 20 maart: acties tegen racisme in 15 Belgische steden!

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Aanstaande zondag 20 maart voert het nationale Platform 21/03 actie in 15 steden, verspreid over het hele land. "We zetten een stap voorwaarts nu de antiracistische beweging, het sociale middenveld en de vakbonden samen strijden. Onze antiracistische beweging is een sociale beweging", zegt Sarah Scheepers van Platform 21/03.

Lees verder

Oekraïne: de factuur van de oorlog

Oorlog voeren kost extreem veel geld. Er zijn de militaire uitgaven maar ook de onrechtstreekse kosten als gevolg van prijsstijgingen. Uiteindelijk zal de factuur aan de gewone mensen gepresenteerd worden. Ondertussen doen de oorlogsindustriëlen en andere multinationals gouden zaken.

Lees verder

Taal is klassenstrijd - De debatfiches van de Nieuwe Vlaamse Elite

De langverwachte Debatfiches van de Vlaamse Elite zijn er. Robrecht Vanderbeeken en Karim Zahidi onderzochten met een aantal auteurs het rechtse en het extreemrechtse taalgebruik en schreven hun bevindingen neer in dit boek. Als rechtse politici van de leeuwenvlag een hondenfluitje maken voor een segregatie- en afbraakpolitiek, dan varen alle elites er economisch wel bij. Verplichte literatuur in alle afdelingen van de Vlaams-nationalistische partijen.

Lees verder

Grote bedrijven lobbyen obsessief voor EU-eenheidsmarkt zonder regels

Door de pandemie en de Russische invasie in Oekraïne is er minder aandacht voor alle andere processen die onverminderd doorgaan. Via hun lobby-organisatie ERT blijven de grote bedrijven en multinationals hun agenda doordrukken voor een Europese neoliberale eenheidsmarkt zonder sociale en ecologische bescherming voor de burger. Deze analyse is een waarschuwing voor ieder Europees burger en elke Europese organisatie die begaan is is met klimaat en sociale rechtvaardigheid. De vijand slaapt niet.

Lees verder

Economische klap van oorlog in Oekraïne zal arme landen extra hard treffen

De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren in sneltempo, waarschuwt de VN-Conferentie inzake Handel en Ontwikkeling (Unctad). De prijzen van voedsel, brandstof en kunstmest stijgen snel, en dat is vooral slecht nieuws voor de armste landen.

Lees verder

Digitale VDAB moet mensen aan het werk helpen, niet sancties ‘op niveau’ houden

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en de VDAB lieten vandaag in een persbericht weten dat werklozen voortaan ook per telefoon en digitaal opgevolgd worden. De minister en de arbeidsbemiddelaar linken dit aan het kunnen sanctioneren van werklozen en zelfs aan het aantal sancties die werkzoekenden krijgen. Het Vlaams ABVV is ronduit gechoqueerd door taalgebruik en invalshoek van het bericht. Voor de vakbond moet snel duidelijk gemaakt worden dat niet sanctioneren, maar mensen aan het werk helpen prioritair is.

Lees verder

Vakbond ACOD legt zes actiepunten op tafel: "Voorstel voor extern meldpunt machtsmisbruik aan UGent gaat niet ver genoeg"

De Pano-reportage over machtsmisbruik aan de Vlaamse universiteiten legde recent nogmaals de vinger op een pijnlijke wonde in de academische wereld. Er bestaat aan onze universiteit een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik kan gedijen. "Bovendien blijkt opnieuw hoe traag en beperkt de universiteitstop reageert op misbruiken, zeker als het gaat om invloedrijke professoren", stelt socialistische vakbond aan de UGent ACOD. De vakbond reageert ook op de aankondiging door de rector om een extern meldpunt in te stellen.

Lees verder

Klimaathulp aan arme landen: Amerikaans Congres houdt vinger op de knip

Het Amerikaanse congres heeft voor dit jaar amper 1 miljard dollar aan internationale klimaatfinanciering goedgekeurd. Daardoor blijft de kloof groot met de 11,4 miljard per jaar tegen 2024 die president Joe Biden heeft beloofd.

Lees verder

Oxfam waarschuwt: Oekraïense steun mag niet te koste gaan van andere humanitaire crises

De wereldwijde gevolgen van de Oekraïnecrisis - die nu al merkbaar zijn in stijgende voedsel-, grondstof- en energieprijzen - kunnen de officiële hulpverlening aan mensen in andere humanitaire brandhaarden snel ondermijnen, waarschuwde Oxfam vandaag.

Lees verder

Belgische regering moet Europa aanzetten perverse prijssystemen over boord te gooien

  Daar is immers één en ander mis mee. De gas- en elektriciteitsmarkt zijn compleet speculatieve plaatsen waar eigendomstitels verhandeld...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Actie tegen de lobby van de agro-industrie 15 Maart 2022 Brussel

Op 15 maart voerden ongeveer 150 activisten van milieu- en ecologische landbouw organisaties actie aan de Brusselse Kunstberg om te protesteren tegen de lobby van agrobusiness die die dag vergaderde in het nabij gelegen congrescentrum. Er waren een reeks toespraken van de organisatoren. Wij kregen de tekst van de voorzitter van het Boerenforum, die wij integraal publiceren. LEF was erbij om onze solidariteit te betuigen en foto’s van de aanwezige organisaties te maken.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium