Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Van de Parijse Commune naar het nieuwe municipalisme

Walter Lotens staat stil bij de 150ste verjaardag van de Parijse commune. Een gebeurtenis waarvan de schokgolven voelbaar zijn tot op de dag van vandaag.

Lees verder

Zet onze openbare woonzorgcentra niet in de uitverkoop

Onze publieke welzijnsinstellingen hebben de opdracht ieder van ons toegang te geven tot betaalbare en kwaliteitsvolle zorg. Gezondheidszorg is immers een basisrecht. Maar wij maken ons grote zorgen over de toekomst van de Vlaamse publieke welzijnsinstellingen nu er in het Vlaams parlement plannen voorliggen om zonder enig maatschappelijk debat belangrijke structurele wijzigingen door te voeren die leiden tot een verdere privatisering en commercialisering van zorg.

Lees verder

Solidaire gemeenten vragen België verantwoordelijkheid te nemen in Europees asiel- en migratiebeleid

Op de vijfde verjaardag van de EU-Turkijedeal vragen een tiental Vlaamse Steden en Gemeenten samen met vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties dat België zijn verantwoordelijkheid neemt in de komende onderhandelingen van het Europees pact voor asiel en migratie. Volgens de ‘Solidaire Gemeenten’ moet België daarbij mensenrechten en Europese solidariteit centraal zetten en een voortrekkersrol opnemen bij solidaire initiatieven voor mensen op de vlucht. De gemeenten tonen alvast zelf hoe dat kan.

Lees verder

Vivaldi wil landen zonder loonsverhoging, ziehier hoe

De nationale stakingsdag van 29 maart is in volle voorbereiding. Steeds meer delegaties en sectoren kondigen stakingen en piketten aan. De druk op de werkgevers stijgt. Maar ook de regering staat onder druk omdat ze weigert de maximale loonnorm van 0,4 procent los te laten. Ze probeert de vakbonden te verleiden met een eenmalige premie.

Lees verder

Miljoenen gevangenen “vergeten” in de pandemie

Wereldwijd worden gevangenen stelselmatig vergeten in de aanpak van de pandemie, stelt Amnesty International. Gevangenissen hebben grote moeite om uitbraken te voorkomen en de getroffen maatregelen leiden vaak tot ernstige mensenrechtenschendingen.

Lees verder

Amnesty International en VUB doen dringende oproep om foltering van Ahmadreza Djalali te stoppen

Amnesty International en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) doen samen een dringende oproep om de foltering en mishandeling van Dr. Ahmadreza Djalali te stoppen. Zijn fysieke en mentale toestand is onhoudbaar geworden.

Lees verder

'Economie is een academische veld waar je als vrouw slechter af bent dan in de techsector'

Er is geen tekort aan vakgebieden waar seksisme alom aanwezig is. Technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde staan erom bekend en ook de commissie die de Academy Awards uitreikt, ligt ervoor onder vuur. Als vrouw ben je echter nog slechter af als je economie studeert, constateert de Amerikaanse econoom Veronika Dolar.

Lees verder

Hoe raken we zonder kleerscheuren uit de crisis? Analyse van relanceplannen en overheidsschuld

Crisissen kunnen tot heel verschillende resultaten leiden. Alles hangt af van de maatregelen die genomen worden om er uit te geraken en van de krachtsverhoudingen in de samenleving.

Lees verder

Europese zomers zijn in tweeduizend jaar nooit zo droog geweest

De recente zomerdroogtes in Europa zijn met niets in de voorbije tweeduizend jaar te vergelijken, stelt een studie in Nature. Uit analyse van boomringen blijkt dat in 2015 een scherpe nieuwe trend is ingezet.

Lees verder

Video-Expo (RE)VOLVER!: Van Derde Cinema naar Nieuwe Beelden

Alle films zijn politiek, maar films zijn niet allemaal politiek op dezelfde manier. Dat besef, en het verlangen naar een nieuwe wereldorde, leidde in de jaren zestig en zeventig tot een wereldwijd streven naar ‘andere cinema’. In die rebelse spirit ontstond ‘Derde Cinema’, een concept en een praktijk die een inspiratiebron vormde voor hedendaagse wereldfilms en initiatieven als MOOOV Filmfestival. De Video-Expo (RE)VOLVER!, die van 20 maart tot 11 april doorgaat in Sint-Niklaas, keert terug naar de revolutionaire roots van wereldfilm en toont cinema en (video)kunst als wapen. Niet enkel door naar het verleden te reizen maar door kunstenaars toekomstgericht in dialoog te laten gaan met zoektochten naar ‘Nieuwe Beelden.’

Lees verder

“Pandemie toont dat we kinderen dringend moeten wapenen tegen desinformatie”

Kinderen worden vaak losgelaten op het internet, zonder dat ze enige digitale kennis hebben van de risico’s die het online leven inhouden. De Coalition for Digital Intelligence pleit voor een wereldwijde standaard voor digitale geletterdheid.

Lees verder

In half jaar 10 miljoen mensen op de vlucht voor extreem weer

In de voorbije zes maanden zijn meer dan tien miljoen mensen hun huizen ontvlucht door extreem weer. Dat blijkt uit cijfers van het Internationale Rode Kruis.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Den Druppel: campagne tegen menstruatie-armoede en voor doorbreken van taboe rond menstrueren

Vier jonge Antwerpenaren richtten een vzw op om acties op te zetten rond verschillende maatschappelijke thema’s die hen nauw aan het hart liggen. Hun eerste actie? Den Druppel!

Lees verder

De Green New Deal voor Europa bezorgt Europees Parlement een tweetstorm

In tegenstelling tot de ‘Green Deal’ van de Europese Commissie, die noch nieuw noch groen is, belooft de Green New Deal voor Europa van DiEM25 eerlijkheid, economische rechtvaardigheid en duurzaamheid te bewerkstelligen voor ons continent - en de wereld.

Lees verder

Enkele kanttekeningen bij Anuna De Wever over 'I Am Greta': “Onze generatie wil een andere wereld, wij sluiten geen compromis"

  Beste Anuna & Ivo, Ik heb me gerept om in Cinema Zed in Leuven toen het nog kon I Am Greta te zien. En, jawel, het is een aanrader, al was het maar omdat hij ons herinnert...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium