Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Angela Davis in Brussel (Deel 4): Klimaatverandering: “Wij moeten vechten voor toekomst die we niet noodzakelijk zelf gaan meemaken”

Angela Davis, het boegbeeld van de burgerrechtenbeweging, was eind april in Brussel. In een volle Koninklijk Circus-zaal ging ze in gesprek met jongeren, artiesten en maatschappelijke organisaties over het nieuwe politieke en sociale engagement dat momenteel alle leeftijdsgroepen op alle continenten beweegt. Wij waren er ook en hebben voor deze zomer een reeks van vijf artikels uitgeschreven die elk een apart thema belichten. Dit is deel 4 over de klimaatcrisis.

Lees verder

Turbulente tijden in Cuba: Info-avond met Katrien Demuynck en Marc Vandepitte op 26/08 in Antwerpen

  Cuba gaat door een turbulente periode: Covid, verscherpte blokkade, lange wachtrijen, stroompannes, economische hervorming, ramp in Matanzas, … Is het einde...

Lees verder

NAVO, de gevaarlijkste militaire alliantie op deze planeet

Op geen enkel moment in de geschiedenis – ook niet ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis – hebben we meer op de rand van een kernoorlog gestaan dan vandaag. Dat is de onheilspellende vaststelling van Amerikaans onafhankelijk onderzoeksjournalist Chris Hedges.

Lees verder

Politieke crisis Sri Lanka gevolg van westerse inmenging, niet van China

Sri Lanka kreunt onder zijn zwaarste politieke en economische crisis sinds de onafhankelijkheid in 1948. De betrokkenheid van de VS en het westen bij dit sociale rampscenario is verpletterend. Zij plaatsen de verantwoordelijkheid echter sans gêne bij China dat nauwelijks economische belangen heeft op het eiland.

Lees verder

De milieu-impact van het grootste Amazondepot ter wereld: wij willen pakjes, zij willen ademen

In de achtertuin van het grootste Amazondepot ter wereld vrezen bewoners voor hun leven. De luchtvervuiling in California, waar vier op de tien Amerikaanse pakjes passeren, is zodanig hoog, dat het niet meer veilig is om in te ademen. Bouwplannen voor nieuwe depots strooien zout in die wonde. “De meest kwetsbare mensen zullen het meeste impact ondervinden.”

Lees verder

Chili start onderzoek naar “fastfashionwoestijn”

De Chileense milieurechtbank onderzoekt de impact van de duizenden ton afgedankte kleding die jaarlijks gedumpt wordt in de Atacamawoestijn. De impact op het ecosysteem is zo groot dat advocaten in de zaak spreken over “nalatigheid en schuldig verzuim”.

Lees verder

Jacques Audiards ‘Les Olympiades’: Generatie Y en het amoureuze discours

De Franse filmmaker Jacques Audiard is zeventig maar zijn stadsymfonie ‘Les Olympiades’ portretteert vier Parijse millennials en gaat over de liefde van nu. Van dromerige nostalgie is er geen spoor in deze speelse maar nuchtere zedenschets. Jong volwassenen gaan er op zoek naar houvast in een turbulent tijdsgewricht waar seks en liefde een nieuwe dimensie en betekenis krijgen. Heerlijke, bitterzoete cinema.

Lees verder

Chili in laatste rechte lijn naar referendum over nieuwe grondwet

Een kleine maand voor de volksraadpleging over de nieuwe grondwet schommelt het Zuid-Amerikaanse Chili tussen onzekerheid en verwachting. Op 4 september zullen veertien miljoen stemgerechtigde Chilenen verplicht moeten stemmen of hun land een andere richting inslaat, dan wel de huidige neoliberale koers aanhoudt.

Lees verder

India keurt nieuw klimaatplan goed

De Indiase regering heeft de klimaatbeloften van eerste minister Narendra Modi formeel goedgekeurd. Daarmee mikt het land nog dit decennium op meer CO2-efficiëntie en op klimaatneutraliteit in 2070.

Lees verder

Beyoncé helpt ook mee aan de renaissance van Afrikaanse artiesten

Beyoncé heeft met Renaissance haar zevende solo-studioalbum uitgebracht. Opnieuw werkt ze samen met Afrikaanse artiesten en stelt ze denkbeelden over zwarte, vrouwelijke artiesten in vraag, schrijft James Chikomborero Paradza, doctorandus in de Muziek aan de Universiteit van Pretoria.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Vreselijke ramp in Matanzas op Cuba

  Met grote droefheid hebben wij het verschrikkelijke ongeluk vernomen dat de havenstad Matanzas op Cuba heeft getroffen. Om 19.00 uur werd een grote ruwe-olietank met een inhoud van 50.000 liter getroffen door een zware...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium