Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Graaicultuur: de parlementairen die onze pensioenen moeten hervormen

De praktijk van de extra pensioenvergoedingen is geen achterkamerpolitiek maar een bewuste en georganiseerde zelfbediening van politici. Deze onvervalste graaicultuur is dodelijk voor een goede democratische werking. Met het belangrijke verkiezingsjaar 2024 voor de boeg staat de politieke kaste voor een levensgrote uitdaging.

Lees verder

Groot-Brittannië is een politiestaat, net als Frankrijk

De wetten van de Britse Conservatieve regering beginnen hun tanden te tonen. Op 18 april 2022 werd een Franse uitgever op weg naar een boekenbeurs aangehouden in Saint-Pancras door de anti-terrrorisme-eenheid van de Britse politie. De aanleiding: foto's die 'bewijzen' dat hij in eigen land aan protesten deelnam tegen de pensioenwet, die door de Franse politie aan de Britse collega's werden bezorgd.

Lees verder

Niet de overheidsfinanciering maar ons economisch model is onhoudbaar

In de zakenkrant l'Echo verscheen op 17 maart een bijdrage waarin 46 economen een verontrustende tekst hebben geplaatst over de toestand van de staatsfinanciën. Vandaag reageren 51 andere economen en academici hierop: het is niet onze overheidsfinanciering die onhoudbaar is, het is het huidige economisch model.

Lees verder

'Decolonizing the mind', nog altijd bittere noodzaak in 2023

'Decolonizing the mind' is in 2023 nog altijd een bittere noodzaak. Wil Heeffer las het boek 'A guide to decolonial theory and practice' van Sandew Hira. "Dit boek brengt in beeld hoe in de afgelopen eeuwen wetenschappelijk denken is ontspoord en roept op om het juiste spoor terug te vinden."

Lees verder

Moderne western ‘War Pony’: De verhalen van Native Americans

Klassieke westerns vertellen vaak boeiende verhalen over de Amerikaanse geschiedenis en droom maar vertrekken daarbij meestal vanuit de witte cowboy-blik. Ten koste van ‘de indianen’. Dat is bij de moderne antiwestern ‘War Pony’ heel anders. Filmmakers Gina Gammell en Riley Keough vertellen over het leven in het indianenreservaat van Pine Ridge via de verhalen van Native Americans. Samen met hen getuigen ze over de levensomstandigheden, de opgelopen trauma’s en het verlies van cultuur. Maar ook over de veerkracht en het levensvuur. Te ontdekken tijdens MOOOV Filmfestival en daarna in de zalen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

“Strijden en liefhebben. Doe met me mee”. Afscheid van toonaangevend Mexicaanse intellectueel

Eén van de belangrijkste politieke analisten van Latijns-Amerika is overleden. Pablo González Casanova was socioloog en samen met denkers als Immanuel Wallerstein, Samir Amin en François Houtart wijdde hij zich aan het uitwerken van instrumenten om de samenlevingen te bestuderen vanuit het standpunt van de onderdrukten.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium