Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Een gesprek met Ruth Grâce Paluka-Atoka: "Je kan niet stilstaan bij de feministische geschiedenis terwijl je niet erkent wat voor je neus gebeurt"

Naar aanleiding van Internationale Dag van de Strijd voor Vrouwenrechten en Black History Month, ging DeWereldMorgen in gesprek met Ruth Grâce Paluka-Atoka (die/hun). Ruth was een van de sprekers op het evenement ‘Black Feminism in Belgium: a look at the Past, Present, and Future’ dat plaatsvond op 8 maart in het Kaaitheater in Brussel. Een gesprek over zwart intersectioneel feminisme, erkenning en hoop. 

Lees verder

Hoe stoppen we de invasie van Rusland? 

Oekraïners lijden onder een illegale brute invasie van Rusland. Hoewel Poetin beweert alleen op ‘militaire doelwitten’ te richten, zijn er volgens de VN nu al meer dan zeshonderd burgerdoden. We weten hoe oorlogen zich voltrekken. Er is niet zoiets als een ‘precisie’ of ‘schone’ invasie. Het is dezelfde propagandataal die we van het Westen hoorden in Irak, in Afghanistan, in Libië. Internationale agressie heeft grote consequenties en kan tot gigantisch verlies van mensenlevens lijden. Een analyse van onderzoeksjournalist Chris de Ploeg.

Lees verder

#21DaysAgainstRacism, dag 15 gaat hand in hand met Internationale Dag tegen Politiegeweld

De coalitie Napar België die al 21 jaar een interfederaal actieplan tegen racisme (NAPAR) wil opzetten en realiseren in ons land, startte begin maart de campagne #21DaysAgainstRacism. Door elke dag statements en feiten over structureel racisme te delen telt de coalitie af naar Internationale dag tegen racisme op 21 maart én zet ze de hoogdringendheid van een interfederaal actieplan opnieuw hoog op de agenda. Vandaag, 15 maart, staan de statements in het teken van Internationale Dag tegen Politiegeweld.

Lees verder

Voormalig VS-ambassadeur in Sovjet-Unie: crisis Oekraïne direct gevolg uitbreiding NAVO na Koude Oorlog

Jack Matlock was VS-topdiplomaat en voorlaatste ambassadeur in de Sovjet-Unie. Hij nam nog deel aan de onderhandelingen tijdens de rakettencrisis van Cuba in 1962. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie pleitte hij tegen de uitbreiding van de NAVO naar het OOsten, omdat hij - net als vele andere VS-diplomaten - vreesde dat dit door Rusland als een existentiële bedreiging zou worden aanzien, waarop het land zou reageren.

Lees verder

“Aan alle vredesbewegingen, onze enige taak is een kernaanval te voorkomen”

Kate Hudson leidt de vredesbeweging Campaign for Nuclear Disarmament (CND), de oudste beweging tegen kernwapens ter wereld sinds 1957. Zij lanceert een oproep tot alle vredesbewegingen op aarde om te mobiliseren. “Op een kernaanval kan je je niet voorbereiden. Onze enige dringendste taak is die te voorkomen.”

Lees verder

Rechtszaak tegen directeurs Shell: “Wanbeheer van klimaatrisico’s”

De Britse juridische organisatie ClientEarth start een rechtszaak tegen de directie van Shell. De raad van bestuur schendt zijn plichten door het bedrijf niet voor te bereiden op de energietransitie, luidt de klacht.

Lees verder

Frisse lucht, wat een klucht: Jong Groen pleit voor rookvrije perrons

  Vandaag, anno 2022, is het nog steeds toegestaan om te roken op het perron. Roken is ongezond, dat weet...

Lees verder

Persoonsvolgende Financiering in gehandicaptenzorg zorgt niet voor beloofde inclusie

  Een meerderjarige persoon met een handicap kan een persoonsvolgend budget aanvragen om daarmee zorg en ondersteuning in te kopen....

Lees verder

'Oorlog in Oekraïne wakkert honger in Syrië aan'

Zes op de tien Syriërs zijn niet zeker of en hoe ze aan hun volgende maaltijd komen. De situatie kan nog erger worden omdat Syrië sterk afhankelijk is van graanimporten uit Rusland, die door de oorlog met Oekraïne onder druk staan, zegt Oxfam.

Lees verder

Levenslessen over leren sterven: Gilgamesh

“Om te leren sterven hoef je nergens naartoe”, behalve dan misschien naar het nieuwe theaterstuk van Mesut Arslan, dat het oerverhaal van de grote, gulzige Gilgamesh bezield en vernieuwend hervertelt. Hoewel deze intense belevenis zich niet zomaar in woorden laat vangen, waag ik me aan een schrijfsel.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

CINEMA CANVAS is (even) terug 

CANVAS wijdt deze week zowaar weer zendtijd aan het herboren praatprogramma CINEMA CANVAS. De ‘Vive le vélo’ voor Vlaamse cinefielen ging sterk van start. Naast koers mag er op de openbare omroep dus toch weer even aandacht gaan naar (Vlaamse) cinema.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium