Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Eén jaar gele hesjes: rien n'a changé, tout a changé

De gele hesjes vieren hun eerste verjaardag. Wat ze tot nu toe verwezenlijkt hebben, valt historisch te noemen.

Lees verder

Bloedbad imminent in La Paz, Bolivia

Zelfverklaard interimpresident Jeanine Añez van Bolivia vaardigde decreet 4078 uit, dat politie en leger volledige strafrechtelijke immuniteit geeft voor het onderdrukken van 'destabiliserende' acties. Op maandag 16 november vrezen waarnemers ter plaatse een slachting in hoofdstad La Paz wanneer de marsen van inheemse boeren en mijnwerkers daar samenkomen.

Lees verder

Wie nu verbaasd is over de cultuurbesparingen, heeft de voorbije jaren niet goed opgelet

Ja, we kunnen niet wegsteken dat we enige opwinding voelen bij het zien van 2.000 boze kunstenaars in de Beursschouwburg. Maar het is verdorie dubbel. Zelf zijn wij namelijk niet boos op cultuurminister Jambon. Of beter, we zijn de fase van verontwaardiging al lang voorbij. Zestig procent weghakken uit de pot van de projectsubsidies voegt niets toe aan het zeer. De emmer was al vol.

Lees verder

'Alleen de bergen zijn mijn vrienden', literair meesterwerk en striemende aanklacht geschreven en verspreid vanuit een vluchtelingenkamp

Met verborgen gsm en onstabiele internetverbinding schreef de Koerdisch-Iraanse journalist Behrouz Boochani in duizenden kleine berichten via sociale media als WhatsApp het boek 'Alleen de bergen zijn mijn vrienden - Verslag vanuit de Manus-gevangenis' over zijn ervaringen als politieke vluchteling op het eiland Manus – de Australische Goelag – in de Stille Oceaan. Een politieke getuigenis, een striemende aanklacht én een literair meesterwerk.

Lees verder

Wat zegt een toegekende Vlaamse subsidiëring straks nog over een project?

Het probleem van het nieuwe Vlaamse cultuurbeleid gaat dus verder dan zomaar het doodknijpen van de kunsten die volgens een populistisch buikgevoel toch niet gemist zouden worden wanneer ze verdwenen zouden zijn; ze infecteert met haar plannen meteen ook hetgene wat wel nog gesubsidieerd wordt. Ze devalueert elke kunstige uiting die ze aanraakt, doordat ze er openlijk ideologische voorwaarden aan heeft vastgehangen, en sleurt daarmee potentieel ook de geloofwaardigheid van een hele culturele sector naar beneden.

Lees verder

Ladj Ly's 'Les Misérables': Er hangt woede in de lucht

“Mijn film is een alarmkreet", zei de Franse filmmaker van Malinese afkomst Ladj Ly toen hij 'Les Misérables' voorstelde in Cannes. “Ik wil de politici waarschuwen dat de toestand in de Parijse voorsteden explosief is.” Zelf groeide hij op in die multiculturele cités waardoor politiegeweld, armoede en racisme tot zijn leefwereld behoren. Het liet Ly toe om met veel empathie en authenticiteit vanuit de wijk een situatieschets te maken die de vinger legt op het heersende gevoel van verwaarlozing en woede. We spraken met scenarist Giordano Gederlini en regisseur Ladj Ly over deze mokerslag van een film die Victor Hugo in een modern jasje hijst.

Lees verder

‘Sois belle et tais toi’, N-VA?

'We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid hadden,' zei N-VA-fractieleider Peter De Roover vrijdag 15 november in De Afspraak. 'Vandaag is kunst vooral de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste gevoelens van de kunstenaar geworden,' vindt hij. Robrecht Vanderbeeken (ACOD Cultuur) biedt hem van repliek.

Lees verder

Staatsgreep Bolivia toont ware gelaat: bloedbad is begonnen

Wat de mainstream media ontkenden wordt gruwelijk bewezen. De extreem-rechtse staatsgreep in Bolivia door de racistische elite toont zijn ware gelaat: het bloedbad is begonnen. Leger en politie houden met alle middelen de marsen naar La Paz tegen. Vijf doden in Cochabamba werden reeds bevestigd door persagentschap ANF. Er werden tevens tientallen zwaargewonden afgevoerd.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Stakingsaanzegging sectoren podiumkunsten en muziek ingediend ACV Puls gaat voluit voor actie

“We dienden vandaag met de andere twee vakbonden een stakingsaanzegging in de sectoren podiumkunsten en muziek in. Met deze aanzegging willen we de acties die gericht zijn naar de Vlaamse regering tegen de besparingen ondersteunen en alle kansen geven op succes”, zegt sectorverantwoordelijke Ine Hermans van ACV Puls.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium