Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Patrick Deboosere (VUB) over de pensioenhervorming: “Eén derde tussen 55 en 64 jaar heeft gezondheidsproblemen op het werk”

De partijen van de Federale Regering bereikten op 19 juli een akkoord over de pensioenhervorming. Er wordt een minimumpensioen van 1.500 euro ingevoerd, maar je moet minstens 20 jaar effectief gewerkt hebben om daar recht op te hebben. Demograaf Patrick Deboosere (VUB) gaat tegen de stroom in, pleit voor vrije tijd als vorm van welvaart en tegen ongeremde economische groei: “Klimaatjongeren en vakbonden delen meer dan ze denken”.

Lees verder

'Dansen op een ziedende vulkaan': onderzoek naar onbehagen en woede in onze cultuur

Elke maatschappijcriticus krijgt vandaag de dag de vraag voorgeschoteld of ons tijdperk vergelijkbaar is met de jaren dertig van de vorige eeuw. Ook toen was er een economische crisis, ook toen heerste er een polarisatie en ook toen haalde racistisch rechts de overhand. Paul Verhaeghe las 'Dansen op een ziedende vulkaan' van Dominique Willaert. Er zijn inderdaad treffende gelijkenissen maar ook grote verschillen. Oplossingen liggen niet voor de hand.

Lees verder

'Als het niet over confederalisme gaat moet je De Wever niet bellen'

  “Ik hoor vaak: hoe ga je het confederalisme realiseren? Ik wil graag de vraag omdraaien; hoe ga je nog...

Lees verder

‘The Batman’ van Matt Reeves: Een Bat-signaal van hoop in een rotte wereld

Comic verfilmingen blijven ons overspoelen. Dat levert steevast popcorn vertier op maar zelden grote cinema. Laat staan boeiend commentaar op het tijdsgewricht zoals ‘Joker’, het oorsprongsverhaal waarmee Todd Phillips de samenleving een grauwe spiegel voorhoudt. ‘The Batman’ is minder subversief maar door van de norse vleermuis een twijfelende detective te maken duwde regisseur Matt Reeves het superhelden multiversum kundig uit beeld.

Lees verder

"We moeten de landschappen en ons gedrag aanpassen om bosbranden voor te zijn"

De meest vernietigende branden worden straks routine als we niet ingrijpen in het landschap en in ons eigen gedrag, schrijft de Spaanse onderzoeker Juli Pausas.

Lees verder

Vleesvervangers wel degelijk gezonder

Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Man in nood werd niet geholpen

  Vorige week veroorzaakte een spookrijder een ongeval. Dit had vermoedelijk voorkomen kunnen worden. Een familielid vertelde achteraf dat de man in kwestie zich psychisch niet goed voelde en naar het ziekenhuis was gegaan om...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium