Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De intellectuele wapens voor de sociale strijd

Het VBO-VOKA-koor zingt eentonige doemverhalen en mobiliseert de media om dit ‘catastrofisme’ aan te wakkeren. Daar tegenover publiceerde de socialistische vakbond op 10 januari zijn jaarlijks terugkerende sociaaleconomische barometer. De statistieken die de vakbond daarin bundelt omschrijft de ABVV-topvrouw Miranda Ulens als “de intellectuele wapens voor de strijd”.

Lees verder

"Hoe lager het inkomen, hoe slechter de gezondheid"

Hoe lager het mediaaninkomen van een wijk, hoe slechter de gezondheidstoestand van de inwoners, besluit een grote studie door het Gezondheidsfonds van ziekteverzekeringsfonds Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (CM). CM volgde zijn 4,5 miljoen leden in 20.000 wijken en legde een fijnmazig en rechtlijnig verband bloot tussen inkomen en gezondheid. ‘Deze resultaten zijn alarmerend.’

Lees verder

Jef Verschueren: "Strijd tegen extreem-rechts begint bij opvoeding tot kritisch burgerschap"

Professor linguïstiek Jef Verschueren schreef 'Medeplichtig - Strijden om betekenis'. In vijf essays legt hij uit wat hij met onze 'medeplichtigheid' bedoelt. Die begaan we onder meer door onze inactie. Of we willen of niet, we zijn op een of andere manier medeplichtig aan de opmars van extreemrechts. Maar dat is geen reden tot gelatenheid of inactie. Trouwens, er gebeurt al heel veel.

Lees verder

Protesten tegen sociale inleveringen zullen toenemen, DAVOS heeft geen enkel democratisch recht van spreken

Regeringen wereldwijd nemen hun toevlucht uitsluitend tot sociale inleveringen om de crisissen aan te pakken, zonder de rijken en de grote bedrijven te raken. De verontwaardiging over de zo georganiseerde ongelijkheid wordt steeds groter, nu wereldleiders samenzitten met de rijken der aarde in Davos. “Deze protesten zijn legitiem" volgens Isabel Ortiz en Sara Burke.

Lees verder

De tien grootste rampen van 2022 die het nieuws niet haalden

De klap van Will Smith op de Oscar-nominaties haalde 100 maal meer berichten wereldwijd dat de voedselcrisis in Malawi. De ngo Care International telde een lijst op van tien ‘stille’ rampen, alle tien in Afrika, die geen aandacht verdienden in onze media. “De gevolgen van deze desinteresse zullen rampzalig zijn”.

Lees verder

Drie opties voor Oekraïne: diplomatie, eeuwige oorlog of nucleair armageddon

De Britse politicoloog en professor Russische en Europese politiek aan Kent University schreef 'Frontline Ukraine – Crisis in the Borderlands'. Johan Depoortere las het: “Wie het boek van Sakwa leest kan niet aan de conclusie ontkomen dat de oorlog in Oekraïne voorkomen had kunnen worden. Het alternatief voor diplomatie is een eeuwig durende stellingenoorlog of een nucleair armageddon".

Lees verder

Klimaatverandering bedreigt Tanganyikameer in Oost-Afrika

Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Catholique de Louvain (UCL) waarschuwt voor de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de kwetsbare ecosystemen van één van de grootste Afrikaanse meren. Een opwarming van enkele graden van het water kan het ecosysteem uit evenwicht brengen met een grote impact op de lokale leefgebieden (habitats).

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De 'Schreeuw' van machteloosheid en wanhoop blijft in de lucht hangen

Onlangs zag ik weer eens de afbeelding van De Schreeuw van de Noorse kunstschilder Munch. Veel mensen zullen dit schilderij uit 1893 wel kennen, dat geldt als het aangrijpendste schilderij van hem.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium