Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Over het hoofddoekdebat: 4 argumenten tegen het islamofobe discours

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is verdeeld over de hoofddoekkwestie. Begin mei heeft een uitspraak van de arbeidsrechtbank het debat over het hoofddoekverbod opnieuw aangewakkerd. Aanleiding was de sollicitatie in 2015 en 2016 van een vrouw bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

Lees verder

België veroordeeld voor klimaatstilstand: hoog tijd voor actie

Historische overwinning voor de klimaatstrijd. Na zes jaar procederen heeft de Brusselse Rechtbank van Eerste Aanleg de federale overheid en drie gewesten veroordeeld voor nalatig klimaatbeleid. Het Belgisch klimaatbeleid schendt de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten. Één prioriteit nu: actie.

Lees verder

'Waarom werk niet werkt': dinsdag 22 juni bij ons online in première

We worden geacht van ons werk te houden, maar houdt ons werk ook wel van ons? "Aan het einde van de dag behandelt je job je als een werknemer en niet als een lid van de familie", aldus de Amerikaanse journaliste Sarah Jaffe van het boek 'Work won't love you back'. Freelance journaliste Selma Franssen uit Brussel spreekt haar en psycho-analyticus Paul Verhaeghe in onze reportage 'Waarom werk niet werkt' om antwoord te krijgen op deze zeer actuele vraag. Dinsdag 22 juni om 17u bij ons online in première!

Lees verder

Saoedi-Arabië executeert minderjarige tijdens G7- en NAVO-top voor democratie en mensenrechten

Wegens de drukke media-agenda voor de G7- en de NAVO-meetings waar alle aandacht ging naar "de strijd voor democratie en mensenrechten" was er geen plaats op frontpagina’s en in hoofdpunten voor dit bericht: trouwe bondgenoot van de G7, de VS en de EU Saoedi-Arabië heeft de 23-jarige Mustafa al-Darwish geëxecuteerd, voor ‘feiten’ die hij begaan zou hebben in 2015 toen hij 17 was …

Lees verder

Burgercampagne mobiliseert aan federaal parlement: “Dringend actie van EC en Belgische overheid nodig voor opheffen patenten”

Op dinsdag 22 juni debatteert de Commissie Gezondheid over twee resoluties die het opheffen van Covid-19 patenten vragen. De leden van het Europees Burgerinitiatief ‘No Profit on Pandemic’ mobiliseren met een feestelijke actie om 9h15 aan het Surlet de Chokierplein in Brussel. “De reeds 205.000 ingezamelde handtekeningen begint resultaten af te werpen,” reageert initiatiefneemster Anne Delespaul. “We hebben een democratische meerderheid in het Europees Parlement. Nu is het hoog tijd voor effectieve daden van de Commissie en de Belgische regering om het virus wereldwijd onder controle te krijgen.”

Lees verder

Hongarije riskeert Europese straf voor anti-lgbtq-wet

De Europese Unie zou Hongarije financieel kunnen straffen vanwege discriminerende wetgeving, stelt Helena Dalli, de Commissaris voor Gelijkheid van de EU. De nieuwe Hongaarse wet verbiedt de verspreiding op scholen van informatie die homoseksualiteit en geslachtsverandering zou promoten.

Lees verder

“Pushbacks vanuit Griekenland gaan onverminderd door”

Ondanks de toegenomen internationale druk en verontwaardiging over pushbacks, het terugsturen van vluchtelingen op zee en op land, blijven ze onverminderd doorgaan. Dat blijkt volgens Oxfam Novib uit recente gegevens van de Griekse Vluchtelingenraad.

Lees verder

Droogte wordt “de volgende pandemie”

Droogte is een verborgen wereldwijde crisis die uit dreigt te groeien tot “de volgende pandemie” als landen geen dringende actie ondernemen. Nu al zijn minstens 1,5 miljard mensen getroffen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Lees verder

De achterblijvers: tussen gêne en respect

‘De achterblijvers’ is een zeer eerlijke poging van een socioloog die bewust zijn wetenschappelijk jargon thuisgelaten heeft en die het recht op onvolmaaktheid niet alleen voor zijn geïnterviewden, maar ook voor zichzelf heeft opgeëist. Het resultaat is een evenwichtig en goed geschreven geheel geworden dat kan gelezen worden als een ‘vermenselijking’ van macro studiewerk van denktanken allerhande.

Lees verder

Amper helft Europese steden haalt fijnstofnorm

Zes op de tien Europese steden kampt met te hoge concentraties fijnstof. Dat blijkt uit de nieuwe openbare monitor van het Europese Milieuagentschap.

Lees verder

Belarus: medisch personeel betaalt hoge prijs voor verzet tegen repressie

Belarussisch medisch personeel dat deelnam aan anti-regeringsdemonstraties of zich uitsprak tegen officiële berichten over de doden en gewonden van demonstranten, ondergaat wrede represailles van de autoriteiten. Dat blijkt uit een nieuwe briefing van Amnesty International.

Lees verder

Europees Parlement stemt (extreem)rechtse resolutie tegen Cuba

De afgelopen plenaire zitting van het Europees Parlement werd weer een arena waarin (extreem)rechtse krachten hun haat tegen Cuba botvierden, uiteraard in naam van de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en de democratie.

Lees verder

Niets … dan respect voor huishoudwerkers

1 op 25 werkende vrouwen op deze aardbol is huishoudwerker. Ze geven ons hun beste zorgen, maar zorgen wij wel voldoende voor hen?

Lees verder

“De strijd om erkenning is niet gemakkelijk geweest”

Myrtle Witbooi, algemeen secretaris van de Zuid-Afrikaanse huishoudwerkersvakbond SADSAWU, was aanwezig bij de goedkeuring van C189, dag op dag 10 jaar geleden. Hoe ziet de situatie nu eruit in Zuid-Afrika?

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

5 argumenten voor opkomstplicht

De regering-Jambon is druk bezig de opkomstplicht af te schaffen voor gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Daarmee is het slechts een kwestie van tijd voor de opkomstplicht voor parlementsverkiezingen in het vizier komt. Vragen over de spelregels van de democratie zijn niet zomaar belangrijk, ze zijn meta-belangrijk. Ze gaan niet over welk beleid we als samenleving willen, maar over ons vermogen om daar überhaupt samen vreedzaam over te beslissen.

Lees verder

Straffe veranderingen in gevangenisstraffen? Wij werken mee aan maatschappelijk draagvlak

  Het is geen geheim dat het detentiesysteem in België niet feilloos werkt, als dit ooit al het geval zou geweest zijn. De recidivecijfers zijn torenhoog, de slachtoffers voelen zich vaak in de steek gelaten...

Lees verder

Steun het proces van een actievoerder tegen politiegeweld

  Het verbod door de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) van de actie tegen racistisch politiegeweld en klassenjustitie, waartoe was opgeroepen door vijfentwintig organisaties, en die zou plaatsvinden op 5 december 2020, werd gevolgd door gewelddadige,...

Lees verder

Kunstensector: Open moet het zijn

9 juni. Zot van glorie barsten de kunstknoppen weer open en komen ze in één vloeiende beweging, na maanden van verplichte groeivertraging, voluptueus tot bloei. De zomer komt eraan. Gedaan met klamme stresshanden en door donkere wolkenpartijen beklemde blikken. “Open, open, open moet het zijn”, Thé Lau zei het al.

Lees verder

“Huishoudwerkers zijn ook arbeiders met rechten”

Leddy Mozombite, algemeen secretaris van de Peruaanse vakbondsfederatie van huishoudwerkers FENTTRAHOP, was aanwezig bij de goedkeuring van C189, dag op dag 10 jaar geleden in Genève. Hoe ziet de situatie nu eruit in Peru?

Lees verder

Vakbonden Commscope praten met Leuvens burgemeester

Vakbondsvrouw Commscope houdt goed gevoel over aan gesprek met Leuvens burgemeester

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium