Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

1 jaar #BeterNaCorona: terug naar de essentiële vragen

Een jaar na de globale pandemie steken verschillende kritische media opnieuw de koppen bijeen om te reflecteren over hoe het verder moet: 'de coronacrisis is een crisis die schreeuwt om een verregaande verandering'

Lees verder

Geef een cent om ‘het percent’

De hervorming van het Kunstendecreet wordt steeds absurder, de paradox tussen woord en daad steeds groter. Laatste ‘detail’ in die saga: het beloofde vaste percent van het kunstenbudget voor beurzen en projecten. N-VA, CD&V en Open Vld knipten de kunstinstellingen nu ineens weg uit die berekening, waardoor de middelen voor beurzen en projecten – tegen alle voornemens van de minister in – even laag zouden blijven. Alarm! Van dit detail hangen hele kunstenaarscarrières af.

Lees verder

“Wanneer je de drempels om in te burgeren verhoogt, verliezen we allemaal”

Een leerkracht uit de basiseducatie trekt in een open brief aan de alarmbel over de geplande wijziging van het Integratie- en Inburgeringsdecreet. De ministers willen het inburgeringstraject betalend maken. Zowel voor de cursus Nederlands als tweede taal als voor de cursus Maatschappelijke Oriëntatie zullen de nieuwkomers vanaf 2022 een som geld moeten neertellen. “Dat zal enkele voor meer drempels zorgen”, klinkt het.

Lees verder

Waarom iedereen recht heeft op een onvoorwaardelijk basisinkomen

Er zijn meerdere argumenten die de introductie van een onvoorwaardelijk basisinkomen ondersteunen. De belangrijkste zijn (sociale) rechtvaardigheid, (individuele) vrijheid en basiszekerheid (van levensonderhoud). Vooral het rechtvaardigheidsargument vereist wat historisch en intellectueel inzicht. Ook het belang van de universaliteit van een basisinkomen - dat elk individu er, los van enige voorwaarden, recht op zou hebben - wordt vaak misbegrepen. Een pleidooi voor een onvoorwaardelijke basisinkomen.

Lees verder

Elke 8 maart zeggen vrouwen: wij nemen de mishandelingen niet langer

  In Colombia wordt elke 41 uur een leider van sociale en boerenbewegingen vermoord: vijf jaar na de vredesakkoorden werden...

Lees verder

Back on Track Belgium vzw roept Europese Unie op om nachttrein niet te vergeten in dit Europees Jaar van het Spoor

  Deze week roept de Europese Unie 2021 uit tot jaar van het spoor. Het jaar is van groot belang...

Lees verder

Eenzaamheid is dodelijk

Noreena Hertz heeft met ‘De eenzame eeuw’ een sterke analyse gemaakt van een van de grootste maatschappelijke pijnpunten van deze eeuw, met name het fenomeen van de eenzaamheid, maar ze blijft ook in dit boek, zoals in ‘De stille overname’ een realpolitiker met een roeping die echter meer voluntaristisch, bij momenten overhellend naar het moraliserende, dan politiserend overkomt.

Lees verder

Wat de Suez-blokkade ons leert over de veiligheid van containerschepen

Een week lang lag de aandacht van de wereld bij een gigantisch containerschip dat was vastgelopen in het Suezkanaal in Egypte. Nu het schip losgetrokken is, lijst expert maritieme veiligheid Dirk Siebels op welke lessen uit die affaire getrokken kunnen worden.

Lees verder

Chinese sancties betekenen kruis over investeringsverdrag

De EU besliste maandag om sancties te heffen tegen een handvol Chinese autoriteiten verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen. Dat gebeurde naar aanleiding van de Oeigoerse dwangkampen in Xinjiang, en het lamleggen van de democratische oppositie in Hong Kong. De VS ging vorig jaar al over tot een veel breder sanctiepakket. China beantwoordt de Europese waarschuwing nu met countersancties gericht tegen verschillende (Euro)parlementsleden, de Mensenrechtencommissie van het Europees Parlement en EU-ambassadeurs. De boodschap is duidelijk: China wil de Europese kritiek de kop indrukken en criticasters monddood maken net zoals ze dat in eigen land doen. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Eerst klimaatvoorwaarden, dan pas praten over nieuwe staatssteun luchtvaart

Precies een jaar geleden vroeg en ontving de luchtvaartsector grote sommen staatssteun, zonder dat daar duidelijke sociale- en klimaatvoorwaarden aan gekoppeld waren. De luchtvaartsector kan alleen verder ondersteund worden als ze op een transparante manier deelneemt aan de strijd tegen de klimaatverandering. Dat stellen Inter-Environnement Wallonie (IEW), Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Greenpeace, op basis van onthullingen door de Europese ngo’s Transport & Environment (T&E) en Carbon Market Watch.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium