Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Dalit-activiste wordt stem van de boeren in India

In India protesteren boeren al maanden tegen drie landbouwwetten die hun bestaanszekerheid in gevaar brengen. Nieuwste gezicht van het protest: de jonge dalit-activiste Nodeep Kaur. Ze wordt door de overheid vervolgd maar door de boeren op handen gedragen.

Lees verder

De grote klimaattop van Joe Biden: wat mogen we verwachten?

De Amerikaanse president Joe Biden organiseert eind deze week een eigen internationale klimaattop. Het wordt een belangrijke test van zijn klimaatbeleid: de VS zullen nieuwe klimaatplannen voorleggen, en hopen ook op toezeggingen van andere landen zoals China.

Lees verder

NAVO niet onschuldig aan Russische machtsontplooiing Oekraïense grens

De jongste weken zijn de spanningen rond Oekraïne hoog opgelopen. Aanleiding is de massale Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en in de Krim. De NAVO wijst Rusland met de vinger maar verzwijgt de eigen verantwoordelijkheid in het opvoeren van de confrontatie met Rusland.

Lees verder

Elf jaar na de aardbeving in Haïti: "Deze catastrofe was geen natuurramp"

Na de aardbeving van 12 januari 2010 schreef de Haïtiaanse sociologe Myrtha Gilbert “La Catastrophe n’était pas naturelle” (De catastrofe was geen natuurramp). De verloren mensenlevens en vernielingen door de ramp waren niet toevallig, hadden zelfs geen verband met bewegende aarde. Ze waren het gevolg van een slechte en onrechtvaardige politiek-economische en sociale orde, die de natuurwetten verwaarloost en de bevolking van Haïti minacht.

Lees verder

Ondervertegenwoordigd in technologische beroepen: waarom worden vrouwelijke informatici doodgezwegen?

De ontwikkeling van de technologiesector speelde niet in het voordeel van vrouwen. Ze zijn vandaag de dag ondervertegenwoordigd bij het ontwerpen van digitale technologieën. In deze analyse bekijken we de verschillende oorzaken van die ondervertegenwoordiging. Zo zien we dat een verlaagde drempel om een loopbaan te starten in deze sector een noodzakelijke maar gebrekkige voorwaarde blijkt om gelijkheid te bereiken. De integratiedrempels voor vrouwen in de digitale sector spreiden zich namelijk over de gehele loopbaan uit.

Lees verder

Beste Minister van Justitie ik ben bezorgd, kwaad en vol onmacht!

Beste Minister van Justitie, Beste Mijnheer Van Quickenborne, Ik ben sociaal werker, actief in de Brusselse gevangenissen. Vandaag ben ik...

Lees verder

710 miljoen kinderen lopen groot risico getroffen te worden door klimaatcrisis

710 miljoen minderjarigen leven in regio’s waar de klimaatverandering het dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Vooral de impact van de klimaatcrisis op de voedselproductie is in deze landen zeer problematisch. Dat zegt organisatie Save The Children in een analyse die ze presenteert naar aanleiding van de Amerikaanse klimaattop die op 22 april van start gaat.

Lees verder

Groen wil debat over boerenrechten op de agenda

Deze week voeren Boerenforum en de Groene Kring in Vlaanderen actie om het recht van bestaan voor (jonge) boeren op te eisen. Groen-parlementslid Chris Steenwegen ondersteunt hun acties. 'In december 2018 keurden de Verenigde Naties de Verklaring voor de Rechten van Boer(inn)en goed. Hoewel een aantal rechten in Vlaanderen gewaarborgd zijn, worden andere met de voeten getreden. Het is de hoogste tijd dat we onze landbouwpraktijken terug in overeenstemming kunnen brengen met alle boerenrechten.'

Lees verder

Voormalige staatshoofden en Nobelprijswinnaars roepen Biden op af te zien van intellectuele eigendomsregels voor COVID-vaccins

Meer dan 170 voormalige staats- en regeringsleiders en Nobelprijswinnaars, waaronder Yves Leterme, Gordon Brown, Juan Manuel Santos, François Hollande, Rigoberta Menchu, Mikhail Gorbachev en Joseph Stiglitz hebben gisteren in een open brief president Biden opgeroepen om een ontheffing van de regels inzake intellectuele eigendom voor COVID-19-vaccins te steunen en te streven naar een volksvaccin om een einde te maken aan de pandemie. Een ontheffing van de regels inzake intellectuele eigendom zou een schaalvergroting van de productie in de VS en de rest van de wereld mogelijk maken.

Lees verder

Sterven als mensenrecht

Midden januari 2020 begon het eerste Belgische euthanasieproces ooit. Vrijwel iedereen begreep dat het in wezen niet om de beschuldigden ging maar om euthanasie in het algemeen, meer bepaald bij psychiatrische patiënten. Het proces werd een bijwijlen onthutsend schouwspel. Gie van den Berghe las twee boeken, van beschuldigde psychiater Lieve Thienpont en van bioloog-filosoof Geerdt Magiels.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Oud en sexy, Mag dat? over intimiteit en seksualiteit in het woonzorgcentrum

Het woonzorgcentrum, de laatste halte voor vele mensen op hun levenspad. Met een goed uitgebouwd zorg -en welzijnslandschap kijken we erop toe dat ze geen zorg tekortkomen en kunnen genieten van een “goede” oude dag. Maar wat met intimiteit en seksualiteit? Mijn moeder betrapte ooit iemand die aan het masturberen was in het woonzorgcentrum. Ze kwam gechoqueerd thuis, maar ik bleef verwonderd achter. Ouderen hebben toch ook hun noden en behoeftes op vlak van seksualiteit?,

Lees verder

Radio Mukambo 493 Marimba Groove

“Voy Pa' Allá” is ons album van de week, heerlijke marimbamuziek uit de Colombiaanse Pacifische kust, niet zomaar gemaakt door een band maar door een culturele instelling: Semblanzas del Río Guapi. Uit op Llorona Records....

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium